Kolme liberaalipuoluetta voittivat Tanskan vaalit – maailman liberaalein maa?

Ex-minarkisti Anders Fogh Rasmussenin Liberaalipuolue Venstre hallitsi Tanskaa 2001-2011 konservatiivit apupuolueenaan. Venstre voitti taas paikan ja on yhä maan suurin puolue (47 paikkaa). Veronkevennyksiä ja sosiaaliturvaleikkauksia vaativa punapuolueblokin ”hörhövihreä” vasemmistoliberaali Radikale Venstre sai 17 (+8) paikkaa ja siitä vuonna 2007 lohjennut klassisen liberaali Liberaali allianssi 9 (+5) paikkaa. Vaa’ankielenä oleva Radikale venstre valinnee silti muodostaa hallituksen sosialistien eikä Venstren johdolla. Tanska onkin maailman 8. talousliberaalein ja lähes arvoliberaalein maa.

Venstre: entinen libertaristi Tanskan johtoon

Anders Fogh Rasmussen johti liberaalin Venstren (”Vasen”, engl. ”Liberal Party”) vaalivoittoon vuonna 2001. Tämä tuotti ensimmäisen oikeistoenemmistöisen parlamentin sitten vuoden 1929. Venstre hallitsi konservatiivit apupuolueenaan 2001-2011. Vuonna 1993 yövartijavaltiokirjan ””Sosiaalivaltiosta minimivaltioon”” julkaissut Rasmussen on sittemmin maltillistunut eikä kutsu itseään liberaaliksi, mutta puoluetta pidetään yhä liberaalipuolueena joskin paljon vähemmän puhtaana kuin Liberaali allianssi -puoluetta.

Vuonna 2009 Rasmussen siirtyi Naton pääsihteeriksi. Seuraajana puoluejohtajaksi ja pääministeriksi nousi Lars Løkke Rasmussen ja demariedeltäjän nimi oli Poul Nyrup Rasmussen.

Melko liberaali hallitus 2001-2011

Rasmussen hallitsi suhteellisen liberaalisti: veroja kevennettiin melkoisesti ja opposition Radikale Venstren kanssa sovittiin eläkeiän nostamisesta ja varhaiseläketukien leikkaamisesta ja muusta sosiaaliturvauudistuksesta. Kun muslimivaltiot halusivat pääministerin puuttuvan tanskalaislehden Muhammad-pilakuviin, Rasmussen ilmoitti tylysti, että valtiolla ei ole oikeutta puuttua sananvapauteen, ja sai monet muslimimaat raivoihinsa.

Sosialistit persujen linjoille

Saadakseen parlamenttienemmistön Venstre joutui usein tekemään myönnytyksiä perussuomalaisia vastaavalle Kansanpuolueelle. Toisaalta viime vaalikaudella sosiaalidemokraatit ja sosialistipuolue (muttei niinkään äärivasemmistolainen Yhtenäisyyslista) muuttivat maahanmuuttolinjansa tiukemmaksi. Siksi HS arvioi, ettei niihin juuri tule muutoksia nytkään.

Radikale venstre – melko arvo- ja talousliberaaleja mutta vähän hörhövihreitä

Vuonna 1905 Venstren vasemmistosiipi irtautui nimellä Radikale Venstre (”radikaali vasemmisto”, engl. ”Danish Social Liberal Party”). Puolue on melko arvoliberaali ja ehkä suomalaispuolueita talousliberaalimpikin mutta muissa kysymyksissä sillä on melkein Suomen vihreiden hörhösiiven kantoja – ei niin, etteikö se siipi olisi oikeassa joissain kohdin.

Puolue ylpeilee estäneensä ydinvoimaloiden rakentamisen Tanskaan, joka tunnetaankin nyt runsaasta hiilivoimasta. Tuulivoimaakin on enemmän kuin naapureilla mutta suhteellisen vähän. Muuallakin maailmassa ydinvoiman rakentamisen hillitseminen on johtanut hiilidioksidipäästöjen ja pahempien saasteiden kasvuun, Suomessakin.

Puolue on myös maahanmuuttomyönteinen ja se on vastustanut ankaria rangaistuksia rikoksista sekä äänestänyt ”vihreästi” ympäristö-, energia-, maahanmuutto ja rikosoikeusasioissa. Puolue kannattaa ympäristöhaittaveroja.

Natomaiden ydinaseoptio pois, Varsovan liiton säilytetään

Radikale Venstrellä on antimilitaristinen perinne syntymästään asti. Puolue ylpeilee yhä sillä, että ajoi KGB:n salaa lanseeraamaa ja Urho Kekkosen vuosina 1963 ja 1978 esittämää ”Ydinaseeton Pohjola” –kampanjaa, jonka tarkoitus oli helpottaa Neuvostoliiton hyökkäystä Pohjoismaihin poistamalla Norjan ja Tanskan optio ottaa tarvittaessa alueelleen Naton ydinaseita.

Toisin kuin Kekkosen ehdotuksessa, Ruotsin ulkoministeri esitti, että myös Neuvostoliiton Itämeren ydinasesukellusveneiden tulisi kuulua alueeseen.

Norjan ja Tanskan pääministerit huomauttivat, että maat olivat jo pidättyneet ydinaseista rauhan aikana, ja Tanskan pääministeri suositteli samaa Varsovan liiton maille. Ruotsin ulkoministeri esitti, että ehdotus pitäisi laajentaa koskemaan Itämerta, jolloin se olisi koskenut Neuvostoliiton ydinasesukellusveneitä.

Liberaali allianssi – oikea liberaalipuolue

Venstre on liberaalimpi versio Kokoomuksesta, Radikale Venstre on liberaalimpi versio vihreistä, Norjan kutistunut ex-mahtipuolue Venstre on ehkä näiden väliltä. Ruotsin Moderaterna on vähän liberaalimpi versio Kokoomuksesta, Folkpartiet Liberalerna ehkä vähän Rkp:tä liberaalimpi mutta ei kovinkaan talousliberaali. Mitä tahansa näistä voi pitää liberaalimpana kuin Suomen eduskuntapuolueita.

Silti maiden eduskuntapuolueista liberaalein on Liberaali allianssi vaikkei sekään aivan puhtaan liberaali.

Liberaalisiipi irtautui Radikalesta

Palestiinalais-syyrialainen kansanedustaja Naser Khader ja meppi Anders Samuelsen irtautuivat liian vasemmistolaisesta Radikale Venstrestä vuonna 2007 ja perustivat puoliliberaalin ”Uusi Allianssi” –puolueen, joka kasvoi vaaleissa 5 paikkaan saman vuoden vaaleissa. Kun puolueen konservatiivimeppi Gitte Seeberg erosi 2008 ja siirtyi maan WWF:n johtoon, puolueesta tehtiin liberaalimpi ”Liberaali allianssi” (Liberal Alliance).

Vuonna 2009 liberaali Khader erosi ja liberaalimpi Samuelsen siirtyi johtoon tehden puolueesta melko klassisen liberaalin. Vuoden 2011 vaaleissa puolue kasvoi 9 paikkaan.

”Big mother” –yhteiskunta alas

Puolue vastustaa Big Mother -yhteiskuntaa ja byrokratiaa ja vaatii ihmisille oikeuttaa päättää itse omasta elämästään. Puolue tuomitsee nykyisen holhouksen ja ”paniikkilait” kuten kiellon ottaa veitsi mukaan kalastukseen tai eräretkelle, burkakiellon, kahvinlämmitinkiellon, abortin rajoitukset tai kiellon puhua vieraita kieliä koulupihalla.

Nettisivujensa mukaan Liberaali allianssi kannattaa liberalismia, vapaata yhteiskuntaa, tasa-arvoa, ennakkoluulottomuutta ja sopimusvapautta sekä vastustaa holhousta, tasapäistämistä ja yhdenmukaisuutta. Sääntelyä ja rajoituksia pitää vähentää, mutta niistä tulee pitää huolta, jotka eivät pysty itse huolehtimaan itsestään.

Hallitusvallan tulee olla rajoitettu, verotuksen alhaista ja oikeuslaitoksen riippumaton. Vapauden uskotaan tuottavan korkeamman elintason.

Verot alemmaksi, sosiaaliturvan uudistus, sääntely pois, homoille tasa-arvo, ydinvoimaa

Puolue haluaa pudottaa korkeimman veroprosentin 40:een, puolittaa yritysveron ja työttömyyspäivärahan keston, lakkauttaa varhaiseläkkeet ja helpottaa ulkomaisten työntekijöiden tuloa maahan. Samaa sukupuolta oleville pareille tulee antaa samat oikeudet kuin heteropareillekin.

Liberaali allianssi kannattaa vihreää energiaa, ainoana Tanskan puolueena myös ydinvoimaa.

Vuosien 2005, 2007 ja 2011 vaalit

Vuonna 2005 Radikale Venstre kannattani vapaampaa maahanmuuttoa ja vaalien alla ainoana vaati veronkevennyksiä. Vaaleissa se nousi yhdeksästä 17 paikkaan (kannatus 9,2 %), kun taas Venstre hävisi 4 paikkaa siirryttyään kauemmas libertarismista.

Sittemmin puolue liukui vielä enemmän vasemmalle, Liberaali allianssi erosi siitä, puolue päätyi lopulta tukemaan demareita ja romahti 9 paikkaan (5,1 %) vaaleissa 2007.

Oppositiosta Radikale Venstre teki hallituksen kanssa sopimuksen laajasta sosiaaliturvauudistuksesta, jossa leikattiin varhaiseläkkeistä ja tiukennettiin työttömyyskorvauksen ehtoja. Vuoden 2011 vaalien alla puolue vastusti veronkorotuksia ja kannatti varhaiseläkejärjestelmän alasajoa. Vaaleissa puolue nousi 9 paikasta 17 paikkaan. Myös suurin puolue Venstre ja Liberaali allianssi voittivat vaaleissa.

Demareiden huonoin vaalitulos = voitto

Sosiaalidemokraatit saivat huonoimman vaalituloksen yli sataan vuoteen (1903-). Silti demareita kutsutaan vaalivoittajaksi ja heidän uskotaan muodostavan hallituksen, koska Radikale Venstren tukema punablokki voitti siniblokin 89 – 86. Demarit olivat halunneet lisätä julkisia menoja.

Suomessa Sdp sai keväällä huonoimman vaalituloksen noin 50 vuoteen, mitä kutsutaan voitoksi, vaikka Eero Heinäluoma joutui eroamaan paljon paremman vaalitappion vuoksi.

Tanska – maailman vapain maa?

Tanskaa väitetään joskus maailman vapaimmaksi maaksi. 7 maata on talousliberaalimpia – tai useampi, jos veroasteelle annetaan korkea painokerroin, mutta Taloudellisen vapauden indeksi painottaa enemmän talouden sääntelyä, joka onkin usein haitallisempaa.

Erimerkiksi vuoden 1989 homoliittolaki oli maailman ensimmäinen, prostituutio on vapaata ja vain neljännes kansasta vastustaa prostituutiota.

Eurobarometrissa 2006 vain Alankomaissa ja Tanskassa vähemmistö asetti tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden yksilönvapauden edelle.

1980-luvun talouskriisin ja työttömyyden vuoksi irtisanomissuoja käytännössä poistettiin, mikä tuotti pohjoismaisittain täystyöllisyyden. Korkea sosiaaliturva tosin pitkittää kitkatyöttömyyttä. Vuoden 2009 työllisyysaste oli 75,7 % (Suomessa 68,7 %). Vuonna 2007 työttömyys oli 3,3 %. Tulotaso on 25 % parempi kuin Suomessa, ja ruotsalaisetkin käyvät Tanskassa töissä.

Kauppiasmaista tulee usein liberaaleja – niin kävi Hollannille, Britannialle ja Tanskalle. On hyvä, kun maalla on meri muttei omia luonnonvaroja, niin keskusvalta ei vahvistu liikaa, markkinatalous on melkein välttämätöntä maan pärjäämiselle ja muutkin kuin vallanpitäjien suosikit voivat rikastua ja voimistua, kuten Luonnonvarojen kirous -ilmiö kertoo. Myös kehitysapu ja EU-tuet tuottavat luonnonvarojen kirousta.

Tanskanmaalla on paljon hyvää.

Lisätietoja viiteluetteloineen

 • Radikale Venstre (Liberalismi.net)
 • Venstre (Liberalismi.net)
 • Liberaali allianssi (Liberalismi.net)
 • Tanska (Liberalismi.net)
 • Vastaa

  Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

  WordPress.com-logo

  Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Twitter-kuva

  Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Facebook-kuva

  Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Muodostetaan yhteyttä palveluun %s