Milton Friedman 2003: Euro hajoaa 10 vuodessa

Vuonna 2003 Ruotsi torjui eurojäsenyyden oikeistoliberaalien äänillä. Heidän ei-kampanjansa aikana Nobel-palkittu taloustieteilijä Milton Friedman varoitti, että euroalue hajoaa 10 vuodessa. Friedmanin mukaan euro tuotti Irlannin ja Espanjan kaltaisille maille liian matalan korkotason ja kuplia, Kreikan kaltaisille maille taas menojen, palkkojen ja lainojen kestämätöntä paisumista.

Ruotsi torjui euron äänin 56 %–42 % (2 % tyhjää). Toisin kuin Suomessa, Ruotsissa nuoret liberaaliaktivistit — piruuttaan nimitystä ”uusliberaalit” käyttäen — kävivät kiihkeää kampanjaa euroa vastaan 29-vuotiaan Johan Norbergin ja 91-vuotiaan Milton Friedmanin tuella. Jopa Moderaattien nuorisojärjestö kääntyi silloin lopulta euroa vastaan. Suomessa vastustus keskittyi Keskustan ja Vasemmistoliiton änkyräsiipiin, joskin muutama oikeistoliberaali piti Friedmanin tavoin typeränä poistaa joustavuutta taloudesta.

Jo ennen euron perustamista Friedman kampanjoi tätä virhettä vastaan Helsingin Sanomia myöten. Friedmanin mukaan kelluvat valuuttakurssit ovat pienin paha.

Sama korko ei sovi kaikille

Friedmanin mukaan sama korko ei sovi kaikille. Irlannin ja Espanjan kaltaiset ylikuumentuneet taloudet joutuisivat asuntokupliin liian alhaisen koron vuoksi.

Huonosti hoidetut Italian ja Kreikan kaltaiset maat taas pääsisivät eurossa lainaamaan halvalla niin, että niiden talouspolitiikan surkeus ei kostautuisi korkeissa koroissa. Näin niillä ei olisi riittävää kannustinta panna talouttaan kuntoon. Juuri siksi niissä menot ja palkat paisuivat lainarahoin, ja vienti heikkeni.

Jos palkat eivät jousta kysynnän mukaan suoraan, niiden pitäisi joustaa valuuttakurssien avulla, jottei työllisyyden tarvitsisi joustaa. Eurossa se ei onnistu, ja ihmiset eivät silti Euroopassa halua muuttaa töiden perässä maasta toiseen kuten USA:ssa. Kun työvoima ei jousta, rahan pitäisi joustaa.

Friedman varoitti Ruotsin kansanäänestyksen alla, että euro hajoaisi 10 vuodessa. Sen verran aikaa voisi mennä kuplien paisumiseen, puhkeamiseen, kriisiytymiseen ja väistämättömiin johtopäätöksiin.

Euro tuottaa nationalismia

Friedmanin mukaan euro ei ollut taloudellinen vaan poliittinen projekti, jonka oli tarkoitus vahvistaa Euroopan yhtenäisyyttä. ”Luulen sen johtavan päinvastaiseen”, Friedman kuitenkin sanoi.

Meillä haukutaan huijaavia kreikkalaisia, siellä taas kylmäkiskoisen nipottavia saksalaisia ja suomalaisia. Nationalistipuolueet ovat saaneet tästä vettä myllyynsä kaikin puolin. Euron piti haudata nationalismi, mutta puhaltaako se nationalismin uuteen kukoistukseen, Johan Norberg kysyy.

Lisätietoja:
Euron spär på hatet mot grannarna Johan Norberg, Metro 2011-09-07.
Euro (Liberalismi.net)
Kreikan kriisi (Liberalismi.net)
Liberaalit varoittivat finanssikriisistä (Vapaasana.net 2010-08-11)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s