Naisen euro on 102 senttiä

Tilastokeskuksen lukujen (ansiot ja työtunnit) perusteella Suomessa miesten keskipalkka vuonna 2006 oli 22,75 euroa/tunti ja naisten 22,71 eli 99,8 %. Verojen jälkeen luvut olivat 12,53 ja 12,57 euroa/tunti eli 100,3 % vuonna 2007. Jos asevelvollisten tekemä matalakorvauksinen pakkotyö huomioidaan, miesten keskipalkka laskee pari prosenttia. [2][3] Samassa tehtävässä nainen sai 96-97 % samantasoisen koulutuksen ja yhtä pitkän työkokemuksen omaavan miehen palkasta. Tämä saattoi selittyä muilla tekijöillä kuin sukupuolella kuten samannimikkeisten tehtävien eroilla. [4]

(Mainittua 99,8 + 2 %:n lukua ei ole julkaistu vertaisarvioidusti mutta luotettavampiakaan lukuja ei ole tiedossa. Mainittu 97,2 % on väitöskirjasta.)

Naiset eivät valitse hyväpalkkaista uraa

”naiset tekevät miehiä vähemmän ylitöitä, vuorotöitä ja olosuhdelisiin oikeuttavia likaisia ja raskaita töitä.” [7]

IEA:n raportin mukaan 22-29-vuotiaat täyspäivätyössä olleet naiset ansaitsivat 99 % miesten ansioista mutta eivät olleet yhtä kiinnostuneita urallaan etenemisestä [8]

EK:n työmarkkinajohtaja Anu Sajavaaran mukaan palkkaerot johtuvat erilaisista valinnoista: ”Miehet ehkä juoksevat enemmän palkan ja aseman perässä. Miehet ottavat muutoinkin palkkakysymykset esimiehensä kanssa huomattavasti useammin esille kuin naiset.” Usein naiset eivät halua olla johtajia. Silti naisjohtajien määrä on lisääntynyt 2000-luvullakin ja useampi nainen on hyväpalkkaisissa ammateissa kuten lääkäreinä ja asianajajina. Miehet eivät vieläkään hakeudu ”naisaloille”, esimerkiksi humanistisilla ja kasvatusaloilla naisenemmistö kasvaa yhä. [9][10]

Kotityön määrä

Avo- tai avioliitossa miesten kokonaisviikkotyöaika oli 64 tuntia ja naisten 55,5 tuntia vuosina 1999-2000, mistä merkittävä osa oli kotityötä. [11][12] Miehet tekivät paljon enemmän ansiotöitä kuin naiset, kun taas kotitöissä ero oli 8,5 tuntia pienempi.

Sinkkunaisten ja sinkkumiesten välinen ero kotitöissä oli paljon suurempi, samoin lesboparit tekevät erityisen paljon kotitöitä.

Lisätietoja viitteineen:
Sukupuolten tasa-arvo (Liberalismi.net)
Naiskiintiöt heikensivät Norjan kilpailukykyä (Vapaasana.net 26.10.2011)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s