Naiskiintiöt heikensivät Norjan kilpailukykyä

Norjan vuoden 2003 laki 40 %:n sukupuolikiintiöistä johti nuorempiin ja kokemattomampiin hallituksiin, huomattavaan yritysten markkina-arvon laskuun ja yritysten suorituskyvyn heikkenemiseen. [1] Osin kokemattomat hallitukset myös tekivät kannattamattomia yritysostoja ja velkaantuivat enemmän, lisäksi kulut nousivat.[2] Miehet menettivät hallituspaikkansa itseään kokemattomammille naisille sukupuolensa vuoksi. Miten tällainen sukupuolisyrjintä voi olla tasa-arvoa, professori Mikko Ketokivi ihmettelee.

Oslon kauppakorkeakuolun professori Øyvind Bøhrenin mukaan hallitukset ovat menettäneet ”satoja erittäin hyviä miesjäseniä”, millä ”on myös taloudellisia vaikutuksia”, jotka kuitenkin Norjan kansantalous kestää. [4]

Julkisten yhtiöiden määrä romahti

Julkisesti noteerattujen yritysten määrä romahti vuoteen 2009 mennessä alle 70 %:iin vuoden 2001 tasosta vaikka työllisyys kasvoi koko ajan. Pörssistä vetäytyivät etenkin miesvaltaiset yritykset – muiden miesvaltaisten yritysten arvo putosi eniten. [5]

Hallituksen kokoaminen on mahdoton haaste ilman kiintiöitäkin

Professori Mikko Ketokiven mukaan tämä johtuu siitä, että toimivan ja osaavan hallituksen kokoaminen on valtava, usein mahdoton haaste jo ilman kiintiöitäkin. Enron-tyyppiset skandaalit ovat usein johtuneet juuri hallinnon toimimattomuudesta. Ellei hallinto toimi, yritysjohdon ei tarvitse ajaa omistajien etua. [5]

Yliopistojen kiintiöt syrjisivät nuoria miehiä

Tutkija Veli-Pekka Tynkkysen mukaan yliopistojen naiskiintiöt johtaisivat siihen, että mm. yliopistoilla vakituisista työsuhteista kilpailevien 30-40-vuotiaiden keskuudessa pitäisi syrjiä miehiä, jotta uudet työsuhteet korjaisivat vanhemmissa ikäluokissa olevaa miesten yliedustusta. Näin nuorehkot miehet joutuisivat ”maksamaan” vanhempien miesten yliedustuksesta. [6]

Ay-liike ei ole vastannut vaatimuksiin naiskiintiöistä ammattiliittojen johtotehtävissä.

Lopputulosten tasa-arvo

Jos naisille vaaditaan samaa lopputulosta hallituksissa, miehille tulisi yhtä hyvin vaatia samaa lopputulosta eliniän, huoltajuuspäätösten ja yliopistopaikkojen suhteen[7].

Lisätietoja:
Sukupuolikiintiö (Liberalismi.net)
Sukupuolikiintiöt heikentäisivät taloutta, ikäkiintiöt vähemmän (Vapaasana.net 2011-10-10): mm. ikäkiintiöt olisivat tärkeämpiä kuin sukupuolikiintiöt – jos joitain vähemmistökiintiöitä on pakko olla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s