Occupy Wall Street – antikapitalismia, protektionismia ja ammattiliittoja

Occupy Wall Street on 17.9.2011 alkanut äärivasemmistolaisen antikapitalistinen mielenosoitusliike, jossa tosin on libertaristejakin mukana. Puolet vastustaa ja puolet kannattaa pankkien pelastuspaketteja. Ammattiliitot tukevat liikettä saadakseen tullimuurit rajoille ja huono-osaiset pois työmarkkinoilta kilpailemasta. Kiina, Pohjois-Korea ja Iran tukevat liikettä.

Liikkeen ”We are the 99 %” -iskulause viittaa siihen, että 1 % ihmisistä tienaa suuren osan tuloista.

Mielenosoittajien poliittiset kannat

Lähes 200 haastatellusta mielenosoittajasta 52 % on aiemmin osallistunut poliittiseen liikkeeseen ja 31 % kannattaa väkivaltaa asiansa ajamiseksi. Työttömiä on vain 15 %, mielenosoittajia yhdistävä tekijä on voimakas vasemmistolaisuus, antikapitalismi, vaatimus voimakkaasta sääntelystä ja jyrkästä tulontasauksesta sekä protektionismin kannattaminen. 49 %:n mielestä pankkien pelastuspaketit olivat tarpeen, 51 %:n mielestä ei. [2]

Jyrkän vasemmistolaisen enemmistön lisäksi mielenosoittajien joukossa on kuitenkin myös Tea Party -aktivisteja, libertaristeja, ja vapaan Internetin kannattajia.[3]

Ammattiliitot

Monet ammattiliitot ovat tukeneet mielenosoituksia. [4] Suurimpaan mielenosoitukseen osallistui ainakin 15 ammattiliittoa. [5]

Ammattiliitot hyötyisivät mielenosoitusten vaatimista tullimuureista ja 20 dollarin minimipalkasta, koska kilpailu vähenisi, mikä lisäisi ammattiliittojen jäsenmäärää, ja koska minimipalkan työttömiksi ajamat ovat harvoin ammattiliittojen jäseniä. [6]

Valtioiden reaktioita

Iranin korkein johtaja Ali Khamenei sanoi mielenosoitusten johtuvan siitä, että ”mätä ydin on paljastunut amerikkalaisille”. [8]

Kiinan valtion uutistoimisto Xinhuan mukaan mielenosoittajat ovat paljastaneet Yhdysvaltojen talousjärjestelmän perustavat ongelmat. Xinhua sanoi, että koska Yhdysvallat vaatii muilta hallituksilta muutoksia mielenosoitusten edessä, sen on nyt tehtävä sama itse.[9]

Pohjois-Korean uutistoimisto kertoi mielenosoittajien ”protestoivan pääoman harjoittamaa riistoa ja sortoa, vavisuttaen koko yhteiskuntaa.”[12][13]

Neuvostoliiton entinen presidentti Mihail Gorbatshov vertasi mielenosoitusta perestroikaan ja Neuvostoliiton romahdukseen ja sanoi protesteja oikeutetuiksi. Hänen mukaansa amerikkalaisten pitää korjata omat asiansa ennen kuin puuttuvat muiden maiden asioihin.[11]

Venezuelan presidentti Hugo Chávez tuomitsi mielenosoittajien ”kammottavan sorron” ja tuki liikettä.[17]

Kreikan pääministeri George Papandreou tuki mielenosoituksia sanoen: ”Taistelemme globaalin talousjärjestelmän muuttamiseksi aivan kuten monet Wall Streetiä vastustavat kansalaiset oikeutetusti protestoivat järjestelmän epätasa-arvoa ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan”.[10]

Vatikaanin korkea-arvoinen virkailija, kardinaali Peter Turkson puolusti mielenosoittajia[14], ja Vatikaanin tuore julkaisu Towards Reforming the International Financial and Monetary Systems in the Context of Global Public Authority oli samoilla linjoilla mielenosoittajien kanssa.[15][16]

Arvostelua

Sijoitusyhtiöjohtaja John Paulson arvosteli mielenosoituksia huomauttaen, että ”1 % New Yorkin asukkaista maksaa yli 40 % tuloveroista tuottaen suuria etuuksia kaikille kaupungissa ja valtiossa,”[18]

Joukko bloggareita perusti liikkeen ”We Are the 99%” -iskulausetta mukaillen verkkosivun ”We Are the 53%” viitaten niihin 53 %:iin yhdysvaltalaisista, jotka maksavat liittovaltion verot.[19]

Toimittaja John Stosselin mukaan ne mielenosoittajat ovat oikeassa, jotka vastustavat veronmaksajien pelastuspaketteja yrityksille, mutta Stossel korostaa, että kapitalismissa pelastuspaketteja ei olisi. Hänen mukaansa tällaisesta valtion harjoittamasta yritysten tukemisesta johtuva osa tuloerosta on väärin mutta vapaudesta johtuva osa kuten Steve Jobsin rikkaus ei. Stosselin mukaan ihmiset ovat taantumasta huolimatta rikkaampia kuin vuonna 1993 ja useimpien elintaso on korkeampi kuin aiemmin kuninkailla tai edes vuoden 1970 keskiluokalla. [20]

Cato-instituutin tutkija Tom Palmerin mukaan yhdysvaltalaisten pitäisi protestoida valtionhallintoa eikä Wall Streetiä vastaan, koska kriisin, työttömyyden ja stagnaation tuottivat keskuspankki, asuntohallitus ja puolivaltiolliset luottolaitokset, jotka tukivat löysää rahaa ja korkeariskistä asuntolainaamista. [21]

Antisemitismi

Occupy Wall Street -liikettä on arvosteltu antisemitismin, rasismin ja vihapuheen sallimisesta mielenosoituksissaan. Anti-Defamation League -järjestö korostaa, ettei se tarkoita koko liikkeen kannattavan näitä näkemyksiä. [22]

Yhdysvaltain natsipuolueen (ANP) johtaja Rocky Suhayda tuki puolueen nettisivuilla Occupy Wall Street -liikettä ja nimesi ””juutalaiskapitalistit”” ykkösvihollisiksi ja ”tähän saastaan” syyllisiksi. Hänen mukaansa Yhdysvaltain valta ja rikkaudet ovat ”juutalaiskapitalisteilla”. Myös Occupy-liikkeen perustajana mainittu Adbustersin päätoimittaja Kalle Lasn levittää toistuvasti salaliittoteorioita juutalaisten hallitsemasta Yhdysvaltojen ulkopolitiikasta. Washington Postin artikkeli ihmettelee, miksi liikkeen poliittiset tukijatkaan eivät ole tuominneet antisemitismiä vaikka tuomitsivat Teekutsuliikkeen väitetyt kommentit mustista – kommentit, joista ei edes löytynyt todisteita.

Poliisikustannukset

Mielenosoituksen aiehuttamat ylityökustannukset olivat 7.10. mennessä 1,9 miljoonaa[23] ja 12.10. jo 3,2 miljoonaa dollaria.[24]

Kun mielenosoittajat ovat poliisin monista kielloista huolimatta poistuneet jalkakäytäviltä tukkimaan tiet, heitä on pidätetty, jopa 700.[25]

Lisätietoja viitteineen:
Occupy Wall Street (Liberalismi.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s