George W. Bush lisäsi sääntelyä ja valtion menoja eniten kautta historian

George W. Bush lisäsi sekä sääntelyä (70 %) että valtionsa menoja (70 %) enemmän kuin kukaan muu ihminen maailmanhistoriassa, vaikka sotilasmenoja ei huomioitaisi (tällöin 88 %). Bush kasvatti USA:n opetustoimen budjettia yli 60 %, sosiaali- ja terveysalan 22 %, työvoimahallinnon 56 % ja liike-elämän sääntelyyn käytettäviä liittovaltion varoja 30 %. Sääntelijöitä Bush lisäsi 100 000:lla siinä missä Clinton vähensi heitä. ”Bush tietoisesti ja harkitusti aloitti puhdasoppisen uusliberalistisen talousopin alasajon”, dosentti Markku Ruotsila kehuu. USA:n julkinen sektori/asukas onkin suurempi kuin Suomen.

Aatehistorioitsija Johan Norbergin mukaan George W. Bush haluaa suuren julkisen sektorin ja valtion puuttumista joka asiaan.[1] Bush myös vinoutti tuloverotaakkaa hyvätuloisten haitaksi. [3]

Reason-lehden haastattelemien liberaalien ja libertaristien mielestä Bush ilmeisesti oli myös USA:n historian huonoin presidentti.[2]

Maailmanhistorian suurimmat menonlisäykset

George W. Bush kasvatti liittovaltion budjettia historialliset 700 miljardia dollaria. Hänen Medicare-lakinsa oikeudesta lääkkeisiin aiheuttaa 800 miljardin dollarin lisämenot vuosikymmenessä. Koulutusmenoja Bush lisäsi reaalisesti 58 %. Ensimmäisenä presidenttinä hän käytti 3 % BKT:sta köyhyyden vastaisiin ohjelmiin. Pelkästään vuonna 2008 Bush lisäsi julkista velkaa 2500 miljardilla dollarilla. [3]

Bush lisäsi USA:n opetustoimen budjettia yli 60 %, sosiaali- ja terveysalan 22 %, työvoimahallinnon 56 % ja liike-elämän sääntelyyn käytettäviä liittovaltion varoja 30 %. Yhdysvaltojen kotimainen, ei-sotilaallinen varainkäyttö on lisääntynyt 8,2 % vuodessa (yhteensä 88 %), suhteellisestikin enemmän kuin kenenkään muun presidentin aikana toisen maailmansodan jälkeen. Dosentti Markku Ruotsilan mukaan Bushin kaudessa on enemmän hyvää kuin huonoa ja ”Bush tietoisesti ja harkitusti aloitti puhdasoppisen uusliberalistisen talousopin alasajon”. [4]

Bush lisäsi julkisia menoja 70 %, yli tuplasti sen mitä Clinton. Bush oli ensimmäinen presidentti 176 vuoteen, joka ei kaatanut veto-oikeudellaan ainuttakaan esitystä (yhden kauden aikana, toisellakin harvoin).[5]

Bushin jäljiltä USA:n julkinen sektori onkin asukasta kohden yhtä suuri kuin Suomen, $18900 vs. $17100/asukas (PPP, 2010, ripaus Obamaa mukana).

Bushin 7000 miljardin dollarin hintainen ikääntyneiden Medicare-lääkeavustusohjelma oli Jan Crawford Greenburgin mukaan ”Yhdysvaltain hyvinvointivaltion suurin laajentuminen 40 vuoteen”.[7]

Bush on lisännyt valtavasti myös maatalous- ja yritystukia sekä muita ei-sotilaallisia ja sotilaallisia valtion menoja, yhteensä enemmän kuin kukaan muu ihminen maailmanhistoriassa.

Sääntely

Bush lisäsi talouden sääntelyä enemmän kuin kukaan muu sitten Nixonin.[8] Uusia taloudellisia sääntelylakeja syntyi 78 090 sivua vuonna 2007, mikä on kaikkien aikojen sääntelyennätys.[8] Merkittäviä eli kansantaloudelle yli 100 miljoonan dollarin kustannukset aiheuttavia säädöksiä tuli 70 % entistä enemmän.[8] Sääntelykustannukset nousivat reaalisesti 26,4 miljardista 42,7 miljardiin dollariin eli 62 %.[8]

Bush lisäsi liittohallinnon sääntelyä tekevien määrää 91 196 työntekijällä, kun taas Clinton vähensi 969 työntekijän verran.[8]

Tullit

Bush asetti tullit mm. teräksen tuonnille ja Kanadan puutavaratuonnille mutta joutui kumoamaan terästullin WTO:n painostuksesta.

Muita ohjelmia

No Child Left Behind Act oli Bushin keskeisiä aloitteita. Se pyrki pienentämään rikkaiden ja köyhien oppilaiden oppimiseroja ja lisäämään huonojen koulujen oppilaiden vanhempien vaihtoehtoja. Bush allekirjoitti sen vuoden 2002 alussa.[9] Lakia pidetään menestyksellisenä, koska tämän jälkeen oppilaiden luku- ja matematiikkatulokset ovat parantuneet huomattavasti.[10]

Vuonna 2006 Bush vaati 12 miljoonalle laittomalle maahanmuuttajalle oikeutta työntekoon, jotta nämä eivät joutuisi lainsuojattomina riistetyiksi ja köyhiksi. Toisaalta Bush pyrki rajoittamaan uutta maahanmuuttoa.

Lisätietoja viitteineen
George W. Bush (Liberalismi.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s