Tiukkapipoinen joulukorttinillitys

Sain Vapaasana.netin päätoimittajana joulukortin. Lähettäjänä oli Suomen Eduskunta. Niin sinänsä pikkujuttu kuin tällainen onkin, en ole ihan varma onko se harmitonta ja poliittisesti kosher, vai pikkusormi pirulle.

Tipahtipa sitten tosiaan joulukortti eduskunnalta. Siisti, kultaisella värillä painettu, CD:n kokoinen ja muotoinen, elegantti hyvänolontoivotus. Olipa se vielä käsinallekirjoitettukin, tuoden mukaan tietyn miellyttävän, henkilökohtaisen säväyksen. Lämmitti kummasti, eritoten kun postilaatikkoni ei aivan tarkalleen ottaen pullistele hyvänjouluntoivotuksista.

Yksi sun toinen pitäisi simppeliä joulukorttia varmastikin vain puoli-ilmaisena hyväntahdonosoituksena. Ja jos lähettäjänä on yhteinen kansanedustuslaitoksemme, onhan se verkkolehdelle osoitus siitä että meidänkin tiedetään olevan olemassa, sekä kelle vain varsin hivelevää. Minullekin, ja niinpä onkin kova kiusaus ajatella, että tässä vain ylläpidetään terveitä keskusteluyhteyksiä ensimmäisen ja neljännen valtiomahdin välillä.

Tällaisessa aiheessa sitten liberaalin perusperiaatteet esimerkiksi yhteiskunnallisen vallanjaon suhteen potkivat kuitenkin hieman vastaan. Eniten tällaisessa pelottaa kaksi asiaa. Ensinkin, se kuinka paljon moinen huomio itse asiassa lämmittääkään. Jos se lämmittää yhtä paljon tuhatta muuta riippumattoman median edustajaa—kuten epäilemättä tekee—ettei jo pelkkä kymmenen sentin joulukortti voisi tarpeeksi kertautuessaan vaikuttaa jo sellaisenaan media- ja verkkoilmapiiriin? Jouduin meinaan itsekin miettimään pari kertaa viitsinkö kirjoittaa aiheesta, kun se kortti olisi niin kiva saada piristämään vielä ensi jouluakin. Se siis kaikesta näennäisestä mitättömyydestään vaikutti jo siihen mitä itse, melko tiukkapipoisena aatteenmiehenä teen lehden sivuilla.

Ja tietysti toinen kysymys on, mitä kaikkia muita huomionosoituksia eduskunnasta ehkä lähtee juhla-aikaan, jos kerran jo Vapaasana ansaitsee käsin allekirjoitetun joulukortin. Mitähän Hesarin päätoimittajalle tai Stephen Elopille lähti sen sijaan?

Sanalla sanoen, tässä siis minusta on ehkä hieman rikottu perinteistä vallanjakoa, joka on niin olennainen liberaalille teorialle yhteiskunnan järjestymisestä. Hyvin minimaalisesti, kieltämättä. Eikä se taatusti johtaisi mihinkään kaltevaan pintaan jonka alapäässä Vapaasanasta tai muustakaan mediasta tulisi seuraava valtiollinen propagandamasiinamme. Mutta tuo tosiasia ei riitä viemään pois sitä epämääräisen likaista fiilistä että yhtäkkiä isoveli on yhtäkkiä hiukka liian kaverillinen; sitä että vaikka kymmenen senttiä ei tunnukaan missään, sen tikkarin varastaminen on silti väärin, ja jos kaikki tekevät niin, lopullinen vahinko ei ole enää vain kymmenen senttiä.

Niinpä olen hiukka sitä mieltä, että julkisvallan ei ehkä tulisi lähetellä edes joulukortteja. Etenkään neljännen valtiomahdin edustajille, jollaisia katson myös Vapaasanan toimijoiden omassa pienessä roolissaan olevan.

Eduskunnan yhteiskunnallinen tehtävä ei silloin edellytä suhteidenhallintaa yksityisen lehdistön suuntaan fiilis- tai joulukorttimielessä, vaan enemmänkin siinä, että se kutsu valiokuntakuulemiseen saapuu ajallaan kun puhutaan vaihtoehtoisen verkkomedian toimintaedellytyksiin liittyvistä päätöksistä tai vastaavasta meille oikeasti relevantista tauhkasta. Sen sijaan sen tehtävä kyllä edellyttäisi vapaus- ja valistusaatteen näkökulmasta tiukkaa, tinkimätöntä riippumattomuutta yksityisestä sektorista, aivan vastaavasti kuin lehdistö ei voi vapaan yhteiskunnan tiedonvälittäjänä ja julkisvallan tarpeellisena kriitikkona koskaan olla noin hyvää pataa ensimmäisten kolmen valtiomahdin suuntaan. Etäisen kohtelias kyllä, mutta ei koskaan se paras kaveri joka kutsutaan vuosijuhliin, tai se jonka olisi sopivaa lähettää edes sitä joulukorttia vaikkapa eduskunnan puhemiehelle.

Muistuttakaas muuten sitten Vapaasanaa vuoden päästä tästä blogahduksesta. Jos sitä joulukorttia ei nimittäin silloin enää tule, tiedetään vihdoin varmuudella että tuokin kuvio todella haiskahtaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s