Britanniassa ulkoistetaan poliisitoimea

Brittihallitus on lähettänyt tarjouspyyntöjä säästääkseen 20 % poliisitoimesta ulkoistamalla kaiken, minkä laki sallii kuten rikostutkintaa, pidätettyjen säilyttämistä, oikeusjuttujen rakentamista, uhrien ja todistajien tukemista, partiointia, tiedonhankintaa ja paljon muuta (TaSa). Länsi-Midlandsin ja Surreyn alueilla (yht. 4 miljoonaa asukasta) yksityinen toiminta alkaisi helmikuussa 2013. Yhdysvalloissa jotkin kunnat toimivat kolmen virkamiehen voimin kilpailuttaen kaiken, poliisitoimen usein halvalla naapurikunnille.

Suomessa poliisi vaatii parin vuoden välein itse eräiden toimiensa ulkoistamista, jotta se pääsisi eroon juoppokuljetuksista ym.

Liberaalit kannattavat useiden julkisten toimintojen yksityistämistä, mutta tässä on kyse ulkoistamisesta eikä yksityistämisestä. Ulkoistamista liberaalit pitävät julkista tuotantoa parempana yleensä vain tuloksista riippuen, joskin järkevällä kilpailutuksella useimmiten laatu paranee ja hinta laskee.

Toisaalta poliisitoimen täyttä yksityistämistä kannattavat lähinnä vain anarkokapitalistit, ja useimmat haluavat ulkoistettaessa tai yksityistettäessä varmistaa väkivaltadominanssin (ja tuomiovallan) säilymisen valtiolla.

Aiheen tiimoilta:
Ulkoistaminen (Liberalismi.net)
Poliisi (Liberalismi.net)
Yksityistetyt palvelut julkisia halutumpia ja halvempia (Vapaasana.net 2005-01-27)

2 kommenttia artikkeliin ”Britanniassa ulkoistetaan poliisitoimea

 1. ”useimmat haluavat ulkoistettaessa tai yksityistettäessä varmistaa väkivaltadominanssin (ja tuomiovallan) säilymisen valtiolla.”

  Nimenomaan. Vaikka lähtökohtaisesti kannatankin yksityistämistä todella lämpimästi niin kyllä nyt on lähdetty väärästä päästä liikkeelle. Britit on sellasella tiellä jonka tiessä on vain tuho kuten laulussakin sanotaan.

  ´Mutta ainahan tiellä voi kääntyä ja hipsiä takaisin tulosuuntaan. Mitä aiemmin sen parempi.

  Tykkää

  • Eivät poliisin vaatehuolto, juoppojen kuljetukset, tietyt tiedustelutoimet ja muut vastaavat ole sellaisia, joita välttämättä ei voisi ulkoistaa. Pitää katsoa asiakohtaisesti.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s