Luokaton geenimaissin vastainen tutkimus hörhöjen suosiossa

Tiedotusvälineet riemastuivat, kun Gilles-Eric Séralini väitti jälleen todistaneensa geenimaissin aiheuttaneen syöpää, vaikka 20 rotan vertailuryhmän vähempisyöpäisyys vaikuttaa pelkältä sattumalta. Muut tutkijat ja New Scientist taas lyttäsivät tutkimuksen roskana, mutta ATTACin perustajajäsen, sosialistis-nationalistinen europarlamentaarikko José Bové vaati geenimuuntelun kieltoa: ”Tämä tutkimus viimein osoittaa, että olimme oikeassa”.

Geenimaissiryhmissä syöpiä oli vähemmän kuin aiemmissa kokeettomissa ryhmissä. Silti Séralinin tutkimusryhmä ranskalaisesta Caenin yliopistosta väittää tämän todistavan karsinogeenisuutta, koska hänen pikkuruisessa 20 rotan vertailuryhmässään syöpiä oli vieläkin vähemmän, mitä muut tutkijat pitävät sattumana. Séralini ei edes esittänyt, että tulos olisi tilastollisesti merkitsevä. Muut alan professorit toteavat tutkimuksen vain vahvistavan aiemmin tiedetyn tosiasian, että kyseisen rottalajin yksilöt saavat vanhoina syövän.

Lisäksi tutkimuksen perusteella Roundup-torjunta-aine aiheuttaa yhtä paljon syöpiä kuin vastaava geenimaissi, ja vieläpä kummassakaan annoskoon kasvattaminen ei lisää syöpiä, mikä olisi poikkeuksellista.

Tiede vastaan salaliittoteoriat

Lukemattomat oikeasti tieteelliset tutkimukset kuitenkin osoittavat geenimuunnellun ruoan turvalliseksi. Lehtiä se kiinnostaa paljon heikommin, mutta yleensä nekin uutisoivat Séralinin ”tutkimusten” epätieteellisyyden, alkuperäistä kohu-uutista pienemmällä toki.

Moni tutkija, tiedotusväline ja kansalaisjärjestö elää vääristellyistä ”tutkimustuloksista”. Jotkut ”aktivistit” saavat niistä sisältöä elämäänsä: ”Minä tiedän totuuden, ja kansa on saatava uskomaan se, jotta tämä tuhon välikappale saataisiin kiellettyä.” Siksi kysyntää näille riittää enemmän kuin totuudelle – paitsi ehkä akateemisimman lukijakunnan lehdissä, esimerkiksi: ”Maailmalla levinnyt uutinen Monsanton geenimaissista ja syövästä tuskin pitää paikkansa” (T&T 29.9.2012).

Jotkin salaliittoteoriat voivat olla oikeita, mutta geenimuuntelu on tosiasioiden valossa monella tapaa tuhansia kertoja turvallisempaa kuin kansalaisjärjestöjen ”sallimat” aiemmat jalostusmenetelmät, joissa mutaatioita tuotetaan tuhansia tai miljoonia kertoja holtittomammin eikä vain perustellusti valittuun kohtaan.

Lisätietoja
Geenimuuntelu (Liberalismi.net, tämän artikkelin faktoja ja lisää)
Miljardi ihmistä pelastanut rauhannobelisti Norman Borlaug: Geenimuuntelu pelastaa maailman (Vapaasana.net)
Paavi: geenimuuntelu on eettinen velvollisuutemme (Vapaasana.net)
Jussi Tammisola – kasvitieteen uupumaton puolustaja (Vapaasana.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s