Bhutan – onnellisuuden tyyssija?

Bhutan kuvataan lehdissä onnellisuuden lintukotona, jossa hallituksen päätöksiä ohjaavat onnellisuusmittarit eikä BKT. Meidänkin tulisi muka ottaa opiksemme. Tämän onnellisuusindeksin tarkoitus on oikeuttaa etnisten vähemmistöjen ja homojen sorto ja maastapoistumiskielto sekä peittää se, että hallitus on epäonnistunut nostamaan maan huonoa elintasoa.

Ihmisoikeudet

Bhutan on pidättänyt rauhanomaisia demokratiamielenosoittajia. Hallitus esti pääsyn kahdelle bhutanilaiselle uutissivustolle näiden arvosteltua kuninkaan enon politiikkaa ministerinä. Toinen sivustoista lakkasi toimimasta ja elokuussa 2007 toinen vapautettiin estoista. [1]

Hallitus ei anna poistua maasta ilman lupaa ja rankaisee poistuvia pysyvällä maahantulokiellolla.[1]

Ammattiyhdistyksiä ei ole, vaikka laki sallisi ne.[1]

Homoseksuaalisuus on laitonta

Homoseksuaalisuus on laitonta. Siitä rangaistaan vankeudella. [1]

Etninen syrjintä

Yli 100 000 nepalilaistaustaista bhutanilaista päätyi 1990-luvulla pakolaisleireille Bhutanin rajojen ulkopuolelle.[2] Hallitus kieltää näiltä bhutanilaisilta kansalaisuuden, joten useimmista on tullut valtiottomia pakolaisia.[1] Myös heidän jollekin sukulaisilleen on asetettu ylivoimaisia byrokraattisia esteitä, niin että he eivät ole voineet saada henkilökortteja eivätkä äänestää.[1]

Pakolaisleirien poliittisia puolueita Bhutan pitää laittomina ja terroristisina.[1]

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Bhutan rikkoo yksilönvapautta pakottamalla kaikki, vähemmistötkin käyttämään etnisen enemmistön perinteisiä asuja julkisissa paikoissa.[1] Bhutanin valtio syrjii maan etnisiä nepalilaisia myös koulutuksessa, työllistämisessä ja maanomistuksessa.[1]

Uskonnonvapaus

Kansalaisjärjestöjen mukaan hallitus ei yleensä salli ei-buddhalaisten temppelien rakentamista. Hallitus myös suosii kahta buddhalaissuuntausta monenlaisin tuin. [1]

Perhelakeina käytetään perinteisiä buddhalais- tai hindulakeja. [1]

Onnellisuusindeksi

Centre for European Studiesin raportin mukaan Bhutan kehittelee onnellisuusindeksiään oikeuttaakseen vähemmistöjen sortoa kansallisidentiteetin luomiseksi ja viedäkseen huomion siltä, että hallitus on epäonnistunut nostamaan maan huonoa elintasoa.[3][4][5]

Bhutan tekee kaikille hankkeille onnellisuusvaikutusten arvioinnin. Sen mukaan WTO-jäsenyys parantaisi yksilön oikeuksia ja taloudellista hyvinvointia mutta lisäisi tuloeroja ja saasteita, joten Bhutan ei liittynyt WTO:hon. [2]

Lisätietoja viiteluetteloineen
Bhutan (Liberalismi.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s