Kumman valitsisit, arvo- vai talousliberalismin?

Facebook-ryhmässä Liberaalimafia keskustellaan tästäkin. ”Minun olisi helpompaa olla naimisissa oleva hetero joka ei polta kannabista kuin etsiä ruokani puoluejohdon jäteastioista….” ”Jos elinkeinosääntely puretaan kokonaan, saako hamppua myydä homohäissä kello 21:n jälkeen?”

”Minusta se riippuu ensisijassa, missä kohtaa tota akselia ollaan. Esimerkiksi Suomessa nämä ”boheemiliberalismi”-jutut ovat tällä hetkellä aikalailla hyvissä kantimissa (verrattuna talousliberalismiin), niin valinta olisi tietty talouden vapauttaminen. Jossain Iranissa saattaisi pitää ”naminami-liberalismia” tärkeämpänä. Ei sillä ole väliä, onko yrityksellä liian kovat verot, jos sut kivitetään aamunkoitteessa, kun olet sattunut saamaan väärät kortit suvun naimakauppa-arvonnassa….”

Homohäät vs. eläkepommi

”Hampulla ja homohäillä ei pysäytetä eläkepommia.”

”Hamppua polttaessa ja homoillessa ei välitä eläkepommista.”

”Hamppua polttaessa ja homoillessa ei välitä eläkepommista mutta valitettavasti muut välittävät. eläkepommi ja siitä juotuvat kurjuudet ajavat vasemmistoliittolaiset ja muut verenhimoiset pamputtaja-alistajat ryöstelemään ja heittelemään polttopulloja. (ks. Ateena jos on niin vaikea uskoa)”

Muita kommentteja

”Talous- tai naminamiliberalismit eivät juonnu aatteesta tai henkilökohtaisista periaatteista vaan ovat, erään nimeltämainitsemattoman sanoin, eturyhmien salaliittoja (todellista) liberalismia vastaan.”

Mitä on arvoliberalismi?

Liberalismi tarkoittaa suurin piirtein sitä, että suostuvaisten aikuisten keskinäisiä asioita rajoitetaan vain poikkeuksellisen painavin perustein. Tällä määritelmällä myös libertarismi, jopa anarkokapitalismi, olisi kiistatta liberalismia. Talousliberalismi tarkoittaa liberalismia talousasioiden osalta. Arvoliberalismi tarkoittaa liberalismia ei-talousasioiden osalta: maahanmuuton, huumeiden, homoilun, aseenkanto-oikeuden, parituksen ym. rajoitukset pois.

Arvoliberalismin kohdalla melko painavastikin perusteltuja poikkeuksia pidetään yleensä epäliberaaleina, talousliberalismin kohdalla koulutuksen, terveydenhoitovakuutuksen ja vastaavien verorahoitteisuutta ei yleensä ole pidetty epäliberaalina, joskaan ei tietenkään liberaalinakaan.

Väkivalta, pakottaminen, varastaminen ja petokset eivät ole suostuvaisten aikuisten keskinäisiä asioita – elleivät he todella ole antaneet lupaa kyseiseen väkivaltaan tms.

Nyky-Suomessa arvoliberaaleiksi tai jopa liberaaleiksi kutsutaan toisinaan niitä, jotka haluavat kieltää seksi-, ase- ja päihdeasioita. Tämän vuoksi kyselyn käynnistäjä käytti oikeasta arvoliberalismista nimitystä ”boheemi-/naminami-liberalismi”.

Arvototalitarismi vs. arvokonservatismi

Arvototalitarismi on arvoliberalismin vastakohta. Se tarkoittaa, että valtio tai muu taho määrää kaikesta paitsi korkeintaan talousasioista sen sijaan, että suostuvaiset aikuiset saisivat tehdä keskenään, mitä haluavat.

Arvokonservatiivit kannattavat vallitsevien tai jokin aika sitten vallinneiden arvojen tai kuvitellun aiemman kulta-ajan arvoja ja asenteita, jotka voivat teoriassa olla arvoliberaalejakin, joskin useimmiten he ovat osittain arvototalitaristisia.

Joskus konservatismilla tarkoitetaan sitä, että todistustaakka on muutoksen esittäjällä, minkä ero edellä kuvattuun on yleensä pieni. Liberaalin mielestähän todistustaakka on kieltojen vaatijalla, olivat kiellot sitten nykyisiä tai uusia.

Perussuomalaiset ovat keskimäärin melko arvokonservatiiveja. Siksi he ovat ovat joissain asioissa kuten aselaeissa keskimääräistä arvoliberaalimpia ja joissain toisissa kuten homoseksuaalien tasa-arvossa keskimääräistä arvototalitaristisempia.

Käytännössä termiä arvototalitarismi käytetään hyvin vähän ja oppineetkin melkein aina kutsuvat sitä arvokonservatismiksi tai eivät lainkaa käytä mitään vastaavaa termiä.

Mikä on Liberaalimafia?

Liberaalimafia on liberaalien keskustelukerho, joka kokoontuu joka torstai klo 18, vuorotellen Helsingissä (parilliset viikot) ja Turussa. Oman paikkakuntasi mafian voit perustaa itse. Se on myös Facebookin ryhmä, jossa samanhenkiset voivat keskustella.

Facebookin ryhmässä eniten kommentteja tullee lähellä libertarismia olevilta, ja näistä yllättävän suuri osa on anarkokapitalisteja. Ryhmässä on myös joitain ei-liberaaleja sekä suuri joukko sosiaaliliberaaleja, ehkä enemmistökin, joukossa monia Vihreitäkin kuten keskusteluilloissakin. Edistyspuolue, Liberaalit ja Kokoomus ovat myös hyvin edustettuina, mutta enemmistö lienee sitoutumattomia.

Paino saattaa olla hieman enemmän talousliberalismissa, koska arvoliberalismille löytyy foorumeita laajemminkin, mutta useimmat kannattanevat molempia jyrkästi ja ryhmässäkin moni on silti enemmän kallellaan arvoliberalismiin.

Ryhmää ei ole tarkoitettu trolleille: vaikket olisi liberaali, keskustele silti rakentavasti. Sekä liberaalit että ei-liberaalit ovat saaneet varoituksia asiattomista viesteistä, eräässä tapauksessa myös jatkuvasta rasismiin vivahtavasta kirjoittelusta.

Lisätietoja:
Talousliberalismi (Liberalismi.net)
Arvoliberalismi (Liberalismi.net)

2 kommenttia artikkeliin ”Kumman valitsisit, arvo- vai talousliberalismin?

 1. ”Liberalismi tarkoittaa suurin piirtein sitä, että suostuvaisten aikuisten keskinäisiä asioita rajoitetaan vain poikkeuksellisen painavin perustein.”

  Tässä on kaksi heikkoutta.

  Jos joillain toimielimellä on väkivaltakoneiston turvin valta päättää, mikä on poikkeuksellisen painava peruste yli yksilön luonnollisten oikeuksien, niin olette jo ”arvototalitarismissa”. Näin, vaikka tämä toimielin ei olisi realisoinut yhtään loukkausta luonnollisia oikeuksia kohtaan. Pelkkä pakkovaltainen valta tehdä niin riittää siihen.

  Yhteiskunta, jossa on jokin esim. demokraattinen toimielin päättämässä siitä, mikä on poikkeuksellisen painava peruste, päättyy vääjäämättä nykyisenkaltaiseen yhteiskuntaan. Yhdysvaltain perustajaisätkin olivat naiveja kuvitellessaan perustuslain olevan este totalitarismille.

  ”Arvototalitarismi”, mikä termi, aivan yhtä järjetön kuin arvoliberalismi.

  Jos ”liberaaleilla” ei ole kärjistäen muuta perustaa ideologiassaan, kuin mielivaltaiset utilitaristiset päätökset poikkeuksellisen painavista perusteista, niin olisi toivottavaa, ettei libertaareja tai anarkokapitalisteja yhdistettäisi liberalismiin. Heistä sentään iso osa ymmärtää olla alistamata luonnollisia oikeuksia mielivaltaiselle ja pakkovaltaiselle päätöksenteolle.

  Minä omistan itseni, eikä kenelläkään ole oikeutta puuttua yhdelläkään poikkeuksellisen painavalla perusteella tähän oikeuteeni. Tästä syystä painavista perusteista päättävät toimielimet ovat sekä moraalittomia että rikollisia.

  Tykkää

  • Tällä palstalla keskustelijoilla on ollut yritystä kirkastaa käsitteitä. Sitten kuitenkin aivan yllättäen esille vyöryy libertalistinen hulluttelu: ”miä oon meiltä ja muut o meirän grannista”, ”kaikki mulle” tai vielä pahemmin, ”APRÈS MOI LE DÉLUGE”.

   Eihän tällaisiin keskusteluseuroihin kannata osallistua. Toivoisi melkeimpä että siellä syntyisi sellaista hurmahenkisyyttä että perustaisi kaikkein ”liberaalein” porukka jollekin saarelle ihannevaltakunnan, jossa olisi käytännöllisesti katsoen kaikki vapaata. Tarvittaneen vain yksi ainoa sopimus sen peruskirjaan: onko ihmishengen arvo vain yhden pyssynpanoksen suuruinen eli ei mitään vai jotain enemmän ja jos on enemmän niin paljonko ja riiippuuko se summa kenties ammuttavan varallisuudesta jollain yhteisesti sovittavalla kaavalla? Poliisia siis tarvitaan, mutta sheriffin tähteähän voidaan heitellä pöydän yli aivan vapaasti eri päivinä … Armeijaa tietysti myös, jos toisin käyttäytyvä naapurisaari haluttaisiin vaikka ryöstää ja laittaa takaisin kivikauteen.

   Ylläoleva ei ole trollausta. Tässä vain heijastuu toivottomuutta nähdä nuoren (keskustelu)sukupolven näillä palstoilla olevan jokseenkin hukassa maailmankuvan muodostuksessaan.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s