Lääkärit haluavat 1. sairaspäivän palkattomaksi

Ruotsissa ensimmäinen sairauslomapäivä on palkaton, mikä pudotti poissaolojen määrää. Samoin on Suomessa joidenkin alojen työsopimuksissa. Lääkäreistä 50 % kannattaa ja 32 % vastustaa ensimmäisen sairauspäivän muuttamista palkattomaksi. Kysyttäessä 14 % kansasta myöntää olevansa luvatta poissa töistä ja todellinen luku lienee suurempi.

Palkaton 1. sairauslomapäivä romahdutti poissaolot

Ruotsin runsaat sairauspoissaolot olivat ennen naurunaihe. Kun Fredrik Reinfeldtin porvarihallitus palautti karenssipäivän, sairaslomien lukumäärä romahti. [3]

Suomessakin yrittäjillä on sairaslomia erittäin vähän, koska ne ovat palkattomia. 53 % suomalaisista hyväksyy sairaaksi ilmoittautumisen, vaikkei olisi oikeasti sairas. Kyselyssä 14 % työssäkäyvistä sanoo olleensa luvatta pois töistä. [3]

Ruotsin pidemmän aikavälin käyrissä sairauspoissaolot ovat aaltoilleet. Siitä huolimatta karenssipäivä johti poikkeuksellisen nopeaan sairauspoissaolojen laskuun.

Yleensä on parasta, että palkka maksetaan vain tehdystä työstä ja sosiaaliturvan maksaa valtio. Välimuotoihin pitää turvautua vain varovaisesti.

Maanantait ja perjantait

Suomessa toisinaan viitataan maanantai- ja perjantaipoissaolojen vähäisyyteen. Tämä johtunee siitä, että perjantait ovat monella kevyimpiä työpäiviä, ja jos joskus kuitenkin on perjantain poissa, maanantaita ei yleensä saa enää olla poissa ilman lääkärintodistusta. Nuorilla sinkkumiehillä luvut ovat erityisen korkeita.

Lisää aiheesta
Sairausloma (Liberalismi.net, viiteluettelo tämän artikkelin tiedoille)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s