Markkinahäiriö – parempi kuin sääntelyhäiriö

Markkinahäiriö tarkoittaa tilannetta, jota voisi parantaa. Samalla kriteerillä myös valtio epäonnistuu lähes aina. Professori Steven Horwitzin mukaan markkinat reagoivat epäonnistumisiin paremmin kuin valtio: epäonnistuminen johtuu usein informaation puutteessa, ja markkinataloudessa on sisäänrakennetut kannustimet löytää epätäydellisyyksiä ja korjata ne. Juuri sitä epätäydellisyyksien korjaamista yrittäjyys on – teorian ”täydellisillä markkinoillahan” voitot olisivat nollia.

Markkinahäiriö eli markkinavirhe eli markkinoiden epäonnistuminen (market failure) tarkoittaa ei-Pareto-optimaalista tilannetta (tai ei yleistä tasapainoa) eli sellaista, jossa jonkun asemaa voisi parantaa toisten kärsimättä. Näin ollen lähes kaikkialla on lähes aina markkinahäiriö eli oikeammin ”markkinoiden epätäydellisyys”.

Samalla kriteerillä myös valtio epäonnistuu lähes aina – lähes kaikessa on jotain parannettavaa. Olennaista ei siis ole epäonnistuminen vaan se, miten siihen reagoidaan. Markkinoilla on kannustimet reagoida paremmin: aina, kun tilanne on epätäydellinen, uusi järjestely tuottaa lisää hyötyä. Järjestelyyn tarvittavien osapuolten kannattaa tehdä sopimus, jossa tämä järjestely tehdään ja hyöty jaetaan kaikille osallistuville.

Julkisen sektorin perustelut

On esitettävissä teoreettisia perusteluja tilanteille, joissa tuollainen järjestely ei onnistu. Eräissä niistä jollain osapuolella on enemmän informaatiota tavalla, joka saa toiset epäluuloisiksi: ei tiedetä, millainen järjestely olisi järkevä.

Julkisen sektorin päätöksenteossa tällaiset ongelmat ovat keskimäärin paljon suurempia: kun ihmisten ei tarvitse vastata omilla rahoillaan valinnoistaan, heillä on suurempi kannustin liioitella tai vähätellä tarpeitaan ja kykyjään tilanteen mukaan. Tämä usein unohdetaan esittää puhuttaessa markkinoiden ongelmista ja sen sijaan idealisoidaan julkisen sektorin toimijat muutenkin täydellisiksi, kaikkitietäviksi, viisaiksi ja epäitsekkäiksi.

Lisäksi pitää ottaa huomioon julkisen valinnan teorian ja muun taloustieteen osoittamat sääntelyn ongelmat: yrittäessään ratkaista jotakin epätäydellisyyttä valtio yleensä luo paljon enemmän muita epätäydellisyyksiä ja alkuperäisen ratkaisukin vähitellen vesittyy lobbareiden tahdon mukaiseksi.

Liberaalien maltillinen enemmistö silti uskoo näitä perusteluja joissain tilanteissa. Todistustaakka on kuitenkin sillä, joka vaatii asian ottamista julkisen sektorin toteutettavaksi.

Sääntelyhäiriö (hallituksen epäonnistuminen, government failure) tarkoittaa, että julkisen vallan puuttuminen johonkin aiheuttaa tehottomamman lopputuloksen kuin saavutettaisiin ilman puuttumista. Sääntelyhäiriö on julkisen sektorin analogia markkinahäiriölle mutta voi olla vielä pahempi.

Lisätietoja viitteineen
Markkinahäiriö
Sääntelyhäiriö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s