Ruotsin Keskustasta liberaalipuolue: maahanmuutto täysin vapaaksi?

Keskustan puolueohjelmaluonnos: maahanmuuton pitää olla ”täysin vapaata”, jotta talous toimisi hyvin ja vainoja voisi paeta. Väkimäärä nousee 40 miljoonaan. Johan Norberg vaatikin kirjassaan äsken avoimia rajoja ja kertoi globaalisti vapaan maahanmuuton tuplaavan maailmantalouden.

Ohjelman lienee inspiroinut liberaalin aatehistorioitsijan, Johan Norbergin, yhdessä Fredrik Segerfeldtin kanssa äsken julkaisema ”Muuttoliikkeen voima. Siksi tarvitsemme avoimet rajat”. Kirjan mukaan 40 000 turvapaikanhakijaa maksaa 250 euroa vuodessa ruotsalaista kohden, mutta myös muu maahanmuutto halutaan vapauttaa. Kirjan mukaan globaali vapaa maahanmuutto kaksinkertaistaisi maailmantalouden. Eri kulttuurien kohtaaminen myös lisää luovuutta ja yleensä juuri kyvykkäimmät ihmiset muuttavat.

Nyt moni paikkakunta on tyhjenemässä ja moniin ammatteihin ei riitä tekijöitä. Samalla tulisi vapauttaa työmarkkinoita.

Kriitikoiden mukaan ohjelma on puolueen itsemurha. ”Ruotsin vastarintaliike” Nordfront otsikoi: ”Keskustan ekstremistit iskevät jälleen”.

Ruotsissa Keskustapuolue on jo aiemmin siirtynyt suomalaista sisarpuoluettaan pidemmälle maalaisliitosta kohti ympäristömyönteistä liberaalipuoluetta ja lyhytkuvauksessaan mainitsee ainoastaan liberalismin ja kestävyyden. Johan Norberg yleensä valitsee Keskustapuolueen, Liberaalin kansanpuolueen ja Maltillisten (”Kokoomus”) välillä, ja ne kaikki lienevät Suomen Kokoomusta liberaalimpia. Artikkelin kirjoittajan mukaan tosin mikään niistäkään ei ole vielä liberaali.

Vapaakauppaa, sekä tukiaisten korvaamista päästökaupalla vaatinut Keskustan nuorisoliiton puheenjohtaja moitti emopuoluettaan vuonna 2008 tehottomasta ympäristöpolitiikasta ja siitä, ettei se ole etummaisena poistamassa maataloustulleja.

Myös libertaari taloustieteen professori Bryan Caplan on korostanut, että maahanmuuton vapauttaminen on helpoimpia keinoja, joilla Yhdysvallat voi lisätä huomattavasti jopa 100 miljoonan ihmisen hyvinvointia.

Lisätietoja
Sverige behöver befolkas, Aftonbladet, STAFFAN HEIMERSON, 2012-12-29.
Centerpartiet (Liberalismi.net)
Maahanmuutto (Liberalismi.net): kertoo myös maahanmuuton huonoista puolista (lukekaa se, ennen kuin valitatte, että tässä artikkelissa niistä ei sanottu sanaakaan, ja esittäkää kommenteissanne mielellään laajalti luotettuja linkkejä tarkoille väitteillenne, niin ne on helpompi huomioida jatkossa)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s