Matalatuloiseltakin verotetaan puolet pois

Ay-keskusjärjestö Akavan pääekonomisti Eugen Koev vaatii myös korkeimpien palkkojen verotuksen keventämistä. Jo reilun 2000 euron palkan rajavero on 44,5 %, myöhemmin 57 %. Tämä ”heikentää työntekijän taloudellisia kannustimia oppia jatkuvasti uutta, laajentaa toimenkuvaansa, siirtyä vaativampiin tehtäviin” ja toteuttaa tulostavoitteita. Lääkäritkin lyhentävät työaikaansa lähinnä verottajan laskuun, pahentaen lääkäripulaa.

Koevin mukaan matalatuloiset puolestaan hyötyisivät enemmän siitä, että palkkatulot eivät leikkaisia asumistukea niin nopeasti. Nyt asumistuki tekee työn vastaanottamisen monille kannattamattomaksi. Ansio- tai työtulovähennys on tehottomampi korjauskeino. Se näet kohdistuu myös niille, jotka eivät saa merkittävästi asumistukia – nehän riippuvat perhetilanteesta ja asuinpaikasta – eivätkä ole kannustinloukussa.

Reilun 6000 euron palkalla rajavero on Koevin mukaan jo 57 %, noin 3400 eurolla lähes 50 %. Kymppitonnin tienaava keikkalääkäri voi siis lyhentää työviikkonsa kolmipäiväiseksi lähinnä verottajan laskuun, ei omaansa. Jo 20 – 30 % lääkäreistä tekeekin osa-aikatyötä, ennen lääkärit tekivät runsaasti ylitöitä. Lääkäripula on valtava ja nostaa palkkoja tarpeettoman korkeiksi, kandidaattikin saa keikkalääkärinä helposti 7000 euroa kuussa.

Tärkein syy lääkäripulaan on silti monien toimenpiteiden salliminen vain lääkäreille, esteet ulkomaalaislääkärien toiminnalle ja lääkärikoulutuksen kauan jatkunut rajoittaminen lääkäriliiton lobbauksen vuoksi.

Lisää verotuksen haitoista:
Vero (Liberalismi.net)
AY-proffa: Verot ja työttömyyskorvaukset alemmas (Vapaasana.net 2003)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s