Ecuador: vasemmistopresidentti sääti sensuurilait, sulki 20 tv- ja radioasemaa ja erotti ihmisoikeuksia puolustavat tuomarit

YK:n ihmisoikeusneuvosto, Human Rights Watch, alkuperäisväestö ym. arvostelevat vasemmistopresidentti Rafael Correan hallintoa, joka vainoaa arvostelijoita, kielsi tiedotusvälineiltä poliittisten sanomien välittämisen, sääti sensuurilain, lakkautti oikeuslaitoksen riippumattomuuden ja myi Kiinalle oikeudet intiaanien maahan. Julian Assangelle turvapaikan antanut Correa kielsi myös viestien luvattoman paljastamisen.

Kansalaiset pelkäävät arvostella hallitusta

Viranomaiset ovat varoittaneet rangaistusten uhalla tuomareita hyväksymästä kansalaisten vetoomuksia perustuslain tarjoamaan suojaan valtiolta. Pelkästään alkuvuonna 2012 viranomaiset ilmoittivat sulkeneensa 20 yksityistä tv- ja radiokanavaa.

Ympäristö- ja muita mielenosoittajia syytetään ”terrorismista” esimerkiksi teiden tukkeutumisen vuoksi ja uhataan 4 – 8 vuoden vankilatuomioilla. Presidentti pelottelee toimittajia ja ihmisoikeusaktiiveja myös haukkumalla näitä pakollisissa tv-lähetyksissään kehottaen kansalaisia painamaan näiden kasvot mieleensä.

Helsingin Sanomat kertoo kansalaisten pelkäävän arvostella hallitusta siksikin, että hallituksen pelätään voivan lukea heidän sähköpostinsa. Huhtikuussa 2013 murhattiin toimittaja Fausto Valdiviezo. Omaiset torjuvat hallituksen väitteen, että murhan takana olisikin mafia.

Kun ”Isoveli” -kirja raportoi presidentin rikastuneen veljen hallinnon kanssa tekemistä korruptiosopimuksista, oikeus tuomitsi kirjoittajat miljoonakorvauksiin presidentille. Jälkeenpäin osoitettiin presidentin juristin kirjoittaneen tuomion. Tuomari palkittiin elinikäisellä viralla ja asiasta nostetun syytteen hylännyt syyttäjä paikalla perustuslakituomioistuimessa. Arvioinneissa paremmin pärjänneitä tuomareita erotettiin.

Julian Assange

Ecuador myönsi turvapaikan Julian Assangelle ja harkitsee samaa Edward Snowdenille. Oppositio pitää tätä erityisen ironisena, koska tiedotusvälineitä suitsiva Correan uusi viestintälaki kieltää henkilökohtaisten viestien julkaisun ilman lähettäjän lupaa, HS kertoo.

”Se hyvä vasemmistopresidentti”

Kun Correa tuli valtaan vuonna 2007, hänen väitettiin olevan ainoa Hugo Chávezin ihailija, jonka hallinto ei ole diktatorinen. Correa kuitenkin uudisti perustuslain, vaikka vain parlamentti olisi voinut niin laillisesti tehdä ja vain yksi hänen aloitteistaan sai kansanäänestyksessä (lievän) enemmistön, mitä sitäkin epäiltiin väärennetyksi.

Tämä keskitti hänelle vallan yli parlamentin ja oikeuslaitoksen ja mahdollisti myöhemmin tiedotusvälineiden ja toimittajien vaientamisen ja toisinajattelijoiden vainon.

Putinin ja Chávezin tavoin Correa on pysynyt vallassa talouskasvua ja jakovaraa ylläpitävän öljynhinnan nousun turvin. Ecuador saa öljystä puolet vientituloistaan ja kolmanneksen verotuloistaan.

Yhdysvalloista hankittu ekonomistin koulutus auttaa Correaa välttämään pahimpia Chávezin virheitä kuten läpitunkevaa hintasääntelyä. Hän on vahvistanut suhteita Iraniin. Varapresidenttinä toimi vuosina 2007 – 2013 kommunisti-isäänsä ihaillut rikas Lenín Moreno.

”Intiaanien presidentti”

Correan on väitetty olevan intiaaniväestön puolustaja. Vuoden 2006 presidentinvaalit kuitenkin voitti intiaanien alueilla aiemman presidentin veli Gilmar Gutiérrez, joka kuitenkin jäi koko maan äänissä kolmanneksi, juuri 23 % äänistä saaneen Correan taakse. Correa sai toisella kierroksella 56,7 % äänistä.

Protestimarssi

Maaliskuussa 2012 suurin alkuperäisväestöjärjestö CONAIE käynnisti 700 kilometrin marssin Correan hallintoa vastaan, ”veden, maan ja ihmisarvon puolesta”. CONAIEn mukaan Correan maa- ja vesipolitiikka vahingoittaa heidän elämäntapaansa. Correa kehotti joukkonsa liikkeelle marssijoita vastaan. Toinen vasemmistopuolue, entinen Correan tukija, ja opettajajärjestö tukivat marssia. CONAIE vastustaa myös Correan hallinnon harjoittamaa ”mielenosoitusten kriminalisointia”, eräiden virkamiesten erottamista ja uusien verojen keräämistä sekä Kiinalle Amazonin alueelta annettuja kuparikaivosoikeuksia.

Sadat ihmiset aloittivat marssin ja mukaan uskottiin liittyvän väkeä joka kylästä matkan varrelta.

Öljyoikeudet Kiinalle

Vuonna 2013 Ecuador ilmoitti huutokauppaavansa yli kolme miljoonaa hehtaaria Amazonin sademetsää kiinalaisille öljy-yhtiöille, mikä vihastutti alkuperäisasukkaat. Amazon Watch -kansalaisjärjestön mukaan alueen seitsemän alkuperäisväestöryhmää kiistävät suostuneensa öljyprojekteihin ja sanovat niiden tuhoavan heidän elämäntapansa. Myös alkuperäisväestön kansalaisjärjestöt vastustavat hanketta. Shuar-heimon naisten järjestön johtaja Narcisa Mashienta väittää hallituksen valehtelevan alkuperäisväestön suostumuksesta. Arvostelijoiden mukaan hankkeen syynä on Ecuadorin yli 7 miljardin dollarin velka Kiinalle ja halu rakentaa Kiinan rahoituksella 12,5 miljardin dollarin öljynjalostamo.

Toukokuussa 2013 tapahtuneesta öljyputken murtumasta Ecuadorissa valui yli miljoona litraa raakaöljyä Amazonin yläjuoksuun leviten myös Peruun ja Brasiliaan. Tapausta pidettiin ongelmallisena kolmatta presidenttikautta tavoittelevalle Correalle, joka oli vakuutellut projektiensa ympäristöystävällisyyttä.

FARC-sissit

Vuonna 2008 Kolumbia hyökkäsi Ecuadorista käsin Kolumbiassa toiminutta suurta marxilais-leninististä FARC-sissijärjestöä vastaan ja ilmoitti surmanneensa 17 terroristia, joukossa FARCin kakkoskomentaja Raul Reyes. Chávez kutsui Kolumbiaa Yhdysvaltojen ”sylikoiraksi” ja siirsi joukkojaan Kolumbian rajalle Ecuadorin kanssa. Correakin tuomitsi operaation jyrkästi ja Fidel Castron mukaan operaatiossa oli kyse ”jenkki-imperiumin kansanmurhasuunnitelmista”.

Vielä vaalikampanjassaan lokakuussa 2006 Correa väitti, että hän ei ole kommunisti, rakastaa Yhdysvaltoja, tuomitsee FARC-kapinalliset ja presidenttinä vangitsisi Ecuadoriin tulevat FARC-sissit.

Lisätietoja:
Ecuador (Liberalismi.net: artikkelin sisältö ja enemmän, lähdeviitteet suunnilleen kaikelle)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s