Tuloerojen kutistuminen kiihtyi 2000-luvulla

Maailman ihmisten tuloerot ovat kutistuneet ainakin vuodesta 1910 asti, 2000-luvulla kiihtyvästi. Maiden sisäiset tuloerot ovat kasvaneet kiihtyvästi Aasiassa, hieman kutistuneet Euroopassa ja Amerikassa. Ihmisten väliset tuloerot ovat laskeneet, koska valtioiden erojen kutistuminen on ollut sitäkin nopeampaa. Tuore tutkimus Review of Income and Wealth -lehdessä vahvisti aiemmat tulokset tuloerojen laskusta.

Suomessa ja laajemminkin Lännessa rikkaimman prosentin tai promillen tulot ovat silti saattaneet kasvaa eniten, kun länsiyritykset ovat investoineet Lännen sijaan kehitysmaihin ja siten rikastuttaneet sikäläisiä ja omistajiaan. Näiden maiden muiden asukkaiden välillä tuloerot ovat sitten kutistuneet sitäkin enemmän.

Investointien uusi suuntaus ja teollisuuden roolin lasku palvelu- ja informaatiotalouden hyväksi on saattanut hidastaa hyväosaisten duunarien rikastumista maailman köyhimpien duunarien hyväksi. Tästä valittaminen osoittaa kapeakatseisuutta ja piittaamattomuutta todellisesta köyhyydestä, joka tappaa ja vammauttaa satojamiljoonia ihmisiä. Ei tuhansia euroja kuussa tienaaville duunareille kuulu ensiyönoikeutta länsimaiden kapitalistien investointien tuottoon ohi maailman köyhien.

Myös Pinkovskij’n ja Sala-i-Martinin tutkimukset (2009, 2006) vahvistavat maiden välisten ja ihmisten välisten tuloerojen laskeneen kiihtyvästi, ja WIDERin, TIDP:n ja SWIID:n luvut vahvistavat maiden sisäisten tuloerojen nousseen kiihtyvästi Aasiassa.

Liberalismi on tasoittanut tuloeroja

Bourguignonin & Morrisonin American Economic Review’ssa julkaistun artikkelin mukaan vuodesta 1980 alkaneella uudella globalisaation ja talouden vapauttamisen kaudella taloutta on vapautettu erityisesti köyhissä maissa, joten niiden rikastuminen on vähentänyt globaaleja tuloeroja huomattavasti.

Tätä ennen kyseiset maat olivat hyvin sosialistisia ja jäivät siksi jälkeen kapitalistisista maista. Kiinniottajan edun ansiosta köyhille maille riittää vähäisempikin talouden vapauttaminen kohtalaisen kasvun saavuttamiseksi. Ks. myös Afrikkalainen sosialismi, Arabisosialismi ja Taloudellinen vapaus.

Vuonna 2000 tuloerot olivat pienemmät kuin koskaan ennen

Surjit Bhalla on osoittanut, että globaalit tuloerot vuonna 2000 olivat alhaisemmat kuin koskaan (ainakin vuoden 1910 jälkeen). Gini-mittarilla ne olivat laskeneet 3 % vuodesta 1980. Vuoden 2000 jälkeen tuloerot ovat siis kutistuneet entistäkin nopeammin.

Bhallan tutkimusten mukaan absoluuttisen köyhyyden poistumiseen riittää pelkkä kasvu. Syynä hän pitää uusinta globalisaatiota (joka alkoi viimeistään 1980) ja sitä, että köyhillä maailla on kiinniottajan etu.

Bhallan tutkimusten mukaan tihkumisjousto (”trickle-down elasticy”) on 4. Siis 10 %:n keskimääräisten tulojen kasvu johtaisi köyhyyden vähenemään 40 %:lla. Aiemmat tulokset ovat olleet usein vain 1,5 – 3.

Köyhiä oli yli 80 % vuonna 1820, nyt 20 %

Köyhien osuus maailman väestöstä oli yli 80 % vuonna 1820, mutta sitten kapitalismi alkoi levitä maailmalla ja vuonna 2000 köyhiä oli enää reilut 20 %. Jopa köyhien absoluuttinen määrä on pudonnut sadoilla miljoonilla vuodesta 1980 väestönkasvusta huolimatta. Tulotkin ovat 200 vuodessa yli 50-kertaistuneet, lähes kymmenkertaistuneet ihmistä kohden,

Merkittävintä köyhyyden putoaminen on ollut siellä, missä liberalisointi on ollut merkittävintä, joten sikäli tämä on kehitysmaiden johtajien oma valinta – ei kansalaisten, sillä monen maan kansalaiset ovat vaatineet lisää taloudellista ja muuta vapautta, myös mielipidetutkimuksissa – tai mielenosoituksissa, siitähän kiinalaiset opiskelijat käynnistivät Taivaallisen rauhan aukion mielenosoitukset vuonna 1989.

Linkkejä
Tuloerot (Liberalismi.net, sisältää lähdeviitteet artikkelin useimmille faktoille)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s