GMO-vapaa Suomi: Skepsiksen Huuhaa-palkinto 2013, aiheesta

GMO-vapaa Suomi on astrologiaan ja homeopatiaan uskovan Biodynaamisen viljelyn yhdistyksen, Luomuliiton ja kumppanien mustamaalauskampanja taloudellista kilpailijaansa biotekniikkaa vastaan. Huuhaa-palkinnon kampanja sai ”tieteellisen tiedon vääristelyn ja pelotteluun perustuvan keskustelutavan vuoksi”. Otteita professorien tuomitsemasta kampanjan huuhaasta on alempana.

Kampanjan aktiivit ovat yleensä tieteenvastaisia hörhöjä, jotka uskovat Äiti Maahan, vastustavat rokotuksia tms. Motiivit kuitenkin vaihtelevat. Kampanjan uhreja ovat mm. kehitysmaat, länsimaat, tiede, talous, köyhät, lääketiede, terveydenhoito ja ympäristö.

Huuhaa-palkinto

Skepsis ry perusteli palkintoa seuraavasti:
”GMO-vapaa Suomi -sivusto sisältää runsaasti harhaanjohtavia väitteitä ja tulkintoja. Tiedeyhteisö on itse tuominnut vääriksi juuri niitä tutkimustuloksia, joihin sivusto vahvimmin nojaa.”

”Samoin kansalaiskampanja jättää huomiotta tutkimukset, joiden tulokset eivät sovi sen tarkoituksiin. Nykyisen tiedon ja tutkimusnäytön perusteella ei ole esimerkiksi syitä olettaa geneettisesti muunneltujen viljakasvien olevan turvattomampia verrattuna perinteisin menetelmin jalostettuihin kasveihin.”

”Palkinnolla Skepsis ry haluaa kiinnittää erityistä huomiota tiedeyhteisön laajaan konsensukseen yhteiskunnallisesti tärkeässä aiheessa. Uusista tieteellisistä innovaatioista pitää keskustella vääristelemättömään tutkimustietoon nojaten.”

Tieteellinen konsensus geenimuuntelun turvallisuudesta on dokumentoitu täällä.

Huuhaata yhdistyksen sivuilla

Seuraavassa on pistokoe: tuorein uutinen sekä ”geenitietoa”-sivu ja turvallisuussivu.

Sivujen ylin uutinen 5.12.2013 ”Kyseinen DuPont Pioneer -yhtiön maissi kestää glufosinaattia ja tuottaa itse hyönteismyrkkyä. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto on hyväksynyt lajikkeen, vaikka se toteaakin, että kasvin tuottama bt-myrkky on vaaraksi perhosille… glufosinaattia pidetään vahvasti myrkyllisenä…”

Huuhaata. Uutinen esittää pelottavina asioita, jotka ovat ympäristönäkökulmasta ehkä 90 %:n parannus muihin lajikkeisiin nähden. Kaikilla maisseilla joudutaan käyttämään hyönteismyrkkyjä mm. maissikoisaperhosta vastaan. Kyseisessä lajikkeessa on bakteerista siirretty geeni, jonka avulla maissilajike tuottaa bakteerin bt-toksiinia, jolloin tätä maissia syövät tuholaiset kuolevat. Tämä on luonnolle paljon parempi kuin normaali tapa ruiskuttaa tuholaisainetta ympäriinsä, jolloin kaikki hyönteiset alueella kuolevat. Glufosinaatti on erittäin paljon hellempi myrkky luonnolle kuin monet selektiiviset herbisidit. Toisin sanoen tälle maissilajikkeelle ei tarvitse ruiskuttaa lainkaan hyönteismyrkkyä, ja rikkakasvimyrkyksi riittää glufosinaatti (1-2 ruiskutusta monen ruiskutuksen sijaan, jossa käytettäisiin voimakkaita sekoituksia).

”Uutinen” ei siis todellakaan tarjoa tietoa, joka lisäisi lukijan ymmärrystä, vaan johtaa lukijaa täysin harhaan. Kannattaa lukea, mitä alan tutkijoiden enemmistö sanoo. Tässä tapauksessa tosin jokaisen alaan perehtyneen pitäisi tietää tuo, ei vain enemmistön.

”Gmo-tietoa:” Eipäs, vaan Gmo-huuhaata

”Geenimuuntelu ei ole perinteistä jalostusta.”

Mitä tarkoittaa ”perinteinen” jalostus? Ihminen on tehnyt mutaatiojalostusta jo pitkään ja sitä vastaan ei kampanjoida, vaikka se on sallittua ja siksi jatkuvasti käytettyä EU:ssa ja tuottaa paljon enemmän ja arvaamattomampia mutaatioita kasveihin. Muutenkin useimmat viljelykasvit kuten vehnä ovat usean lajin risteytyksiä ja samalla myös mutaatioita, joissa kromosomisto on moninkertaistunut.

”Näin tiivistä, uuteen genomiin liittymiskykyiseksi muokattua ”virusmaista” rakennetta ei ole evoluutiossa ikinä ennen ollut, joten sen vaikutuksia ekosysteemiin on vaikea ennustaa.”

Onpas ollut. Kaikissa kasveissa on viruksen geenejä. Jopa ihmisen genomissa on viruksia, meillä kaikilla. Tietyt virukset infektoivat ihmisen ja DNA siirtyy genomiin, ks. http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/ihmisen_genomissa_vaanii_viruksia .

Tuokin sivu oli harhaanjohtavaa pelottelua asioilla, jotka oikeasti ovat paremmin kuin perinteisessä jalostuksessa, samoin seuraava.

”TURVALLISTA JA TERVEELLISTÄ?”

Kampanjan kenties tärkein sivu ”TURVALLISTA JA TERVEELLISTÄ?” viittaa mm. surullisen kuuluisaan yksittäiseen Séralinin tutkimukseen, joka on todettu täysin virheelliseksi (ks. Gilles-Eric Séralini), vaikka aiheesta on tehty myös satoja päteviä tutkimuksia ja niiden yhteenvetotutkimuksia.

Tekstissä viitattiin pariin muuhunkin tutkimukseen. Maatilan Pellervo -lehden referoiman selvityksen mukaan tutkimusten tekijät pitivät kampanjan väitteitä tutkimuksistaan virheellisinä, esimerkiksi tohtori Rafaele Mazza ilmoitti heidän viitatun tutkimuksensa osoittaneen päinvastoin GM-rehulla ruokitun sianlihan yhtä turvalliseksi kuin tavallisen, eikä edes rehukasvin geenin osia löytynyt lihasta.

Tohtori Fillippo Rossin tutkimusryhmä totesi vastaavasti, että edes broilerien vereen rehun DNA:ta ei siirtynyt enempää kuin tavallisenkaan rehun ja geenin pääsy ihmiseen asti olisi äärimmäisen epätodennäköistä ja silloinkin täysin vaaratonta. Tohtori Eddie Deavillen tutkimusryhmäkin totesi DNA:n hajoavan ruoansulatuksessa, sitä ei päätynyt edes eläinten lihaan.

Luomumaidosta löytyi GM-DNA:ta

Professori Antonella Agodi Catanian yliopistosta Italiasta vakuutti tunnetuksi tosiasiaksi, että maidosta, lihasta ja kananmunista ei löydy muuntogeenisen rehuruokinnan jälkeen edes siirtogeenin pätkiä. Sen sijaan Agodin ryhmä löysi luomumaidosta DNA-jäämiä.

Uskokaa mieluummin tiedettä

Älkää uskoko astrologiajärjestöjen mustamaalauskampanjoja kilpailijoistaan. Lukekaa, mitä alan tieteilijät, johtavat tiedejärjestöt ja arvostettujen tiedelehtien tieteelliset yhteenvetotutkimukset sekä tutkimusten ylivoimainen enemmistö sanovat. Skepsis ry:kin on melkein aina luotettava lähde.

Kampanjan asiantuntijat

Tärkeimmätkään kampanjan ”asiantuntijat” eivät ole kasvinjalostuksen eivätkä geenimuuntelun asiantuntijoita:

 • Päivi Mattila, GMO-vapaa Suomi -kampanja, sosiologian kandi
 • Liisa Kuusipalo, kalojen evoluution tutkija, tietotaso kasvinjalostuksesta käsittämättömän heikko ja vääristynyt.

  Liisa Kuusipalo

  FT, solubiologi Liisa Kuusipalo sanoo väitelleensä Itä-Afrikan kalojen evoluutiosta ja ”tekevänsä työkseen koeputkilapsia”. Geenitekniikan kritiikkiä hän sanoo harrastuksekseen.

  Kuusipalo ei siis ole geenimuuntelun tai kasvinjalostuksen tutkija vaan GMO-vapaa Suomi -liikkeen aktivisti. Hänen julkaisuluetteloaankaan ei näytä löytyvän netistä. Kuusipalo on ilmoittanut olevansa Joensuun yliopistosta, mutta sen julkaisuluettelossa ei näytä olevan yhtään Kuusipalon artikkelia.

  Dosentti Jussi Tammisolan mukaan Kuusipalo väitti Bt-bakteerien olevan botuliinibakteereita [jotka ovat tunnetusti äärimmäisen myrkyllisiä], vaikka ne ovat korkeammille eliöille myrkyttömiä Bacillus thuringiensis -bakteereita, joita on käytetty jo puoli vuosisataa luomussakin ”kuten jo opintojaan aloitteleva biologian opiskelija tietäisi”. Tammisolan mielestä tämä kuvaa kalatutkija Kuusipalon tietotasoa.

  Tammisola luettelee viittein, miten Kuusipalo ”on paneutunut levittämään Suomen julkisuudessa netin okkultismikeskuksissa tehtailtavia väärennöksiä modernista biologiasta. LK:n viime vuosina toistamia väitteitä on oikaistu mm. seuraavissa asiantuntijalausunnoissa: 1 , 2 , 3 ja 4. Työnantaja kiistää LK:n väitteen, että hän tekisi geenimuuntelun tai kasvinjalostuksen tai niiden riskien tutkimusta (29.2.2008).”

  Joukko Kuusipalon väitteiden asiavirheitä (”…Kuusipalon lähes täydellinen tietämättömyys kasvien geenimuokkauksesta paljastuu, kun… ”). Petter Portin, Turun yliopiston perinnöllisyystieteen emeritusprofessori.

  Kampanjan tekstit näyttävät olevan suurelta osin Kuusipalon kirjoittamia, joten niiden luotettavuus on nolla. Tai alle.

  Vasemmistoliitto ja vihreät järjestävät kampanjan seminaareja eduskunnassakin ja kampanja ylistää niiden GM-vastaisuutta. Samantapaisen, tosin eduskunnan lähiruokakerhon järjestämän gm-vastaisen seminaarin jälkeen tutkijatohtori Milla Pietiäinen totesi, että seminaarissa olisi pitänyt olla edes yksi kasvibiotekniikkaa tunteva tutkija, jotta asiavirheitä olisi ollut vähemmän.

  GMO-vapaa: kielletään vaatteet

  Jos Suomesta todella tehtäisiin GM-vapaa, puuvillan tuonti vaatteineen pitäisi kieltää lailla. Melkein kaikki puuvilla on muuntogeenistä.

  Linkkejä:
  Geenimuuntelu on turvallista ja pelastaa ihmiset ja ympäristön – tiede on yksimielinen (Vapaasana.net 4.12.2013)
  Kultainen riisi – geenimuuntelu pelastaisi miljoonia lapsia sokeudelta ja kuolemalta, jos Greenpeace sallisi (Vapaasana.net 4.12.2013)

  Lähdeviitteet useimmille artikkelin faktoille ja lisätietoja (L.net)

 • 3 kommenttia artikkeliin ”GMO-vapaa Suomi: Skepsiksen Huuhaa-palkinto 2013, aiheesta

  1. Tammisolan yms teksteihin ja sivuihin voisi ehkä paremmin vielä linkittää. Asiantuntijakritiikki näyttää nimittäin kohdistuvan aika paljon Tammisolan tekemään työhön, niin olisi varmaan reilua…

   Tuli vaan mieleen.

   Tykkää

  Vastaa

  Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

  WordPress.com-logo

  Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Twitter-kuva

  Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Facebook-kuva

  Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Muodostetaan yhteyttä palveluun %s