Gallupin mukaan melkein neljännes yhdysvaltalaisista on ”libertaareja” eli liberaaleja. Etenkin 80- ja 90-luvuilla syntyneet ovat usein talous- ja arvoliberaaleja ainakin Suomessa, Englannissa ja Yhdysvalloissa, kannattavat myös homoavioliittoja ja kannabiksen vapautta, ovat kriittisiä valtiota, aserajoituksia ja tarkkailua kohtaan.
Isäänsä maltillisemmalla Rand Paulilla voi siksi olla mahdollisuuksia vuoden 2016 presidentinvaaleissa. Myös riippumattomien äänestäjien osuus, 42 %, on ennätyskorkea. Republikaaneista jo yli kolmannes sanoo olevansa libertaareja.
Ilmiö saattaa kattaa jopa suurimman osan maailmaa ja olla pysyvä trendi, vaikka lyhyempiaikaistakin aaltoiluakin aina tapahtuu. Vaurauden ja itsemääräämisoikeuden lisääntyessä on entistä vaikeampi hyväksyä jäljellä oleviakaan itsemääräämisoikeuden rajoituksia.
Yhdysvalloissa ”libertarian” on yhtä laaja käsite kuin ”liberalisti” Suomessa. ”Liberaali” tarkoittaa samaa mutta sitä usein väärinkäytetään viittaamaan yhdysvaltain vasemmistolaisiin (am. ”liberals”) ja vastaaviin. Suomessa ”libertaari” kattaa vain täyden talous- ja arvoliberalismin kannattajat, jotka eivät euron perustuloa hyväksy – paitsi yksityisiltä.
MR-talousblogissa pari lukijoista kommentoi aihetta seuraavasti (tarkistamatonta ja yksipuolista):
Libertarismi (Liberalismi.net, lisätietoja ja vähitellen enemmän viitteitä)