Liberalismi nousee Yhdysvalloissa, Englannissa ja Suomessa nuorison keskuudessa

Gallupin mukaan melkein neljännes yhdysvaltalaisista on ”libertaareja” eli liberaaleja. Etenkin 80- ja 90-luvuilla syntyneet ovat usein talous- ja arvoliberaaleja ainakin Suomessa, Englannissa ja Yhdysvalloissa, kannattavat myös homoavioliittoja ja kannabiksen vapautta, ovat kriittisiä valtiota, aserajoituksia ja tarkkailua kohtaan.

Isäänsä maltillisemmalla Rand Paulilla voi siksi olla mahdollisuuksia vuoden 2016 presidentinvaaleissa. Myös riippumattomien äänestäjien osuus, 42 %, on ennätyskorkea. Republikaaneista jo yli kolmannes sanoo olevansa libertaareja.

Ilmiö saattaa kattaa jopa suurimman osan maailmaa ja olla pysyvä trendi, vaikka lyhyempiaikaistakin aaltoiluakin aina tapahtuu. Vaurauden ja itsemääräämisoikeuden lisääntyessä on entistä vaikeampi hyväksyä jäljellä oleviakaan itsemääräämisoikeuden rajoituksia.

Yhdysvalloissa ”libertarian” on yhtä laaja käsite kuin ”liberalisti” Suomessa. ”Liberaali” tarkoittaa samaa mutta sitä usein väärinkäytetään viittaamaan yhdysvaltain vasemmistolaisiin (am. ”liberals”) ja vastaaviin. Suomessa ”libertaari” kattaa vain täyden talous- ja arvoliberalismin kannattajat, jotka eivät euron perustuloa hyväksy – paitsi yksityisiltä.

MR-talousblogissa pari lukijoista kommentoi aihetta seuraavasti (tarkistamatonta ja yksipuolista):

 • Vasemmistolaiset (”liberals”) ovat vielä suvaitsemattomampia kuin republikaanit, eivät siedä lainkaan toisenlaisia mielipiteitä.
 • Republikaanit vastustavat lähinnä asioita, joita ei kuitenkaan kielletä (homoseksuaalisuus, lipun polttaminen).
 • Demokraatit ovat kieltäneet e-savukkeet New Yorkissa, San Francisco Happy Meal -lelut, jne.
 • Republikaanit suvaitsivat kommunistejakin yliopiston teehuoneissa eivätkä erottaneet edes Noam Chomskyä yliopistosta.
 • Vasemmistolaiset ovat viime 1900-luvun loppupuolella vallanneet yliopistot ja savustaneet pois toisinajattelevia, 60 %:lla kampuksista on puhekoodi (speech code) (!), Englannissa DNA:n rakenteen ratkaissut nobelisti James Watson erotettiin, kun hän myönsi tieteelliseksi tosiasiaksi afrikkalaistaustaisten matalamman älykkyyden, jne.
 • Kun Oberlin Collegessa pari nuorukaista teeskenteli rasistista hyökkäilyä ”nostaakseen tietoisuutta”, kaikki kurssit keskeytettiin ja ihmiset uudelleenkoulutettiin. ”Vasemmisto ei suvaitse toisinajattelevia.”

  Libertarismi (Liberalismi.net, lisätietoja ja vähitellen enemmän viitteitä)

 • Vastaa

  Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

  WordPress.com-logo

  Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Twitter-kuva

  Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Facebook-kuva

  Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Muodostetaan yhteyttä palveluun %s