Moscow Times: Putin valehtelee ennätysmäisesti

The Moscow Times kumoaa Putinin väitteet: Krimin 15 000 ”itsepuolustussotilasta” käyttävät Venäjän armeijan varusteita ja sen panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja, joissa on Venäjän rekisterilaatat. Venäläisiä ei vainota, kielilakiesityksen Ukrainan sijaispresidentti kaatoi vetollaan, eikä Latviankaan kielilaki ollut Putinille syy hyökätä Latviaan. Krimin tataarit varmasti eivät tue äärioikeistoryhmiä (Oikea sektori, Svoboda ym.), eikä ole mitään todisteita, että Krimin ukrainalaisetkaan tukisivat. Jopa Ukrainan juutalaisjohtajat moittivat avoimessa kirjeessään Putinin liioittelevan fasismin uhkaa Ukrainassa. Päinvastoin Venäjän sotilaallinen aggressio ajaa venäläisiä ukrainalaisia ja tataareja vastaan. Sunnuntaina 9.3. venäläismieliset hyökkäsivät ruoskien kanssa ukrainalaismielenosoittajien kimppuun Sevastopolissa.

Lehden mukaan totuuden korvautuminen propagandalla on sodissa yleistä, mutta Venäjä näyttää rikkoneen kaikki ennätykset.

Venäjän ulkoministeriö väitti Ukraina-mielisten yrittäneen 28.2. vallata Krimin sisäministeriön rakennuksen Simferopolissa, mutta mitään todisteita ei löytynyt, edes yhtä rikottua ikkunaa tai muuta vahinkoa, vaikka ulkoministeriö niin oli väittänyt, toisin kuin vuoden 1933 natsien valtiopäivätalon tuhopoltossa.

”Laiton fasistien vallankaappaus”

Putin puhuu ”laittomasta fasistien vallankaappauksesta” kätkeäkseen sen, että Maidanin mielenosoittajat olivat laaja maltillinen ruohonjuuriliike Janukovytshin korruptiota, laittomuutta ja itsevaltaisuutta vastaan, artikkeli toteaa.

Sen sijaan Putinin oma interventio Krimillä on vastoin sitä, että Putinin mukaan sotilaallisia interventioita ei saa tehdä ilman YK:n lupaa ja että vuoden 1994 Budapestin sopimus takaa Ukrainan alueellisen koskemattomuuden. On Putinin kannattajillekin selvää, että tuhannet Sevastopolin laivastotukikohtien venäläissotilaat ovat vallanneet rakennuksia.

”Krim haluaa olla osa Venäjää”

Moscow Timesin mukaan vuodesta 1991 asti ja yhä nyt suurin osa krimiläisistä ja itäukrainalaisistakin on kannattanut itsenäisyyttä Venäjästä. Ukrainassa ei koskaan aiemmin ole ollut merkittäviä separatistiliikkeitä ja nytkin vain 3 parlamenttipaikan Venäjän yhtenäisyyden puolue kannattaa Venäjä-liitosta – sekä eläkeläiset suurempien eläkkeiden toivossa. Silti juuri Venäjän yhtenäisyyden puolueen johtaja Sergei Aksjonov asetettiin Krimin pääministeriksi aseellisen kaappauksen jälkeen 27.2.

Krimiläisistä 40 % on etnisiä ukrainalaisia ja tataareja, mutta krimiläisten enemmistö haluaa pysyä Ukrainan osana. Moni kriminvenäläinenkin kannatti EU-lähentymistä. Heidän epäluottamuksensa Moskovaa kohtaan on suurempi kuin Kiovaa kohtaan.

Jopa Venäjän valtion televisioyhtiön RT:n uutisankkurit Liz Wahl ja Abby Martin tuomitsivat Venäjän propagandan ja Krimin-operaation.

Lähde: Top 5 Myths About Russia’s Invasion of Crimea, Michael Bohm, The Moscow Times, Mar. 11 2014.

3 kommenttia artikkeliin ”Moscow Times: Putin valehtelee ennätysmäisesti

 1. Putinin olisi valheiden ja propagandan sijaan parempi julkistaa maailmalle mistä todellisuudessa on kyse, eli siitä, että Yhdysvallat piirittää Venäjää ohjustukikohdilla. Putin voisi heittää esimerkkinä sen kuinka kauhea pelko amerikkalaisilla nousi, kun Neuvostoliitto vei ohjuksia Kuubaan. USA on nyt piirittämässä Venäjää

  http://breakingdefense.com/2013/10/why-russia-keeps-moving-the-football-on-european-missile-defense-politics/

  Tykkää

 2. Tuo ryssien väite, että he kunnioittavat Krimin äänestystulosta, on muuten aika hauska. Jos joku federaatioon kuuluva tasavalta haluaisi irtautua Venäjästä, Putin ei tietenkään miljoonaan vuoteen sitä sallisi.

  Tykkää

  • Mitäs siinä väitteessä oon hauskaa tai huvittavaa? Ei Suomessakaan hyväksyttäisi ikinä sitä, jos jokin maakunta päättäisi äänestämällä liittyä venäjään tai vaikka ruotsiin. Jos sellainen olisi mahdollista, niin Suomen valtio olisi jo jakautunut useammaksi kaupunkivaltioksi tai joka anarkokapitalistiseksi yhteiskunnaksi

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s