Tutkimus: kapitalismi tekee ihmisestä rehellisen ja solidaarisen ja sosialismi rahaa huijaavan ja itsekkään

Se, oliko ihminen kotoisin Itä- vai Länsi-Saksasta, ennusti, huijasiko hän pelissä, jossa noppaa heittämällä tienasi rahaa, ja lahjoittiko hän osan voitoistaan tuntemattomalle häviäjälle. Aiemmatkin tutkimukset ovat osoittaneet kapitalismin lisäävän rehellisyyttä ja halua luoda luottamusta, koska sillä pärjää kaupankäynnissä ja kapitalistisessa yhteiskunnassa. Taloudellisen vapauden puute selittää 71 % korruptiosta: maissa joissa valtio päättää kaikesta, vain korruptiolla ja nepotismilla pärjää.

Sosialismi tekee huijariksi

Huijaamista on kaikkialla. Sosialistisissa valtioissa tietysti musta pörssi on paljon suurempi kuin kapitalistisissa, koska kaikki normaali kaupankäynti on laitonta eli mustaa, ja siksi huijatuksi tulee paljon useammin. Kapitalistisessa Suomessa tehdyt kaupat ovat yleensä laillisia ja siksi niistä voi valittaa lehdistölle, poliisille ja oikeusistuimiin ja tieto niistä kulkee avoimesti. Siksikin meillä ihmiset oppivat moraalisemmiksi ja huijaaminen kannataa vähemmän.

Neuvostoliitossa kerrostalon vessaankin piti ottaa oma hehkulamppu ja oma paperirulla mukaan, koska yhteiset oli aina varastettu. Sosialismi korruptoi, koska sosialistisissa valtioissa kaikki kapitalistinen on kiellettyä, kaikkeen pitää hankkia lupa korruption tai nepotismin kautta, tai niiden epäonnistuessa pitää toimia laittomasti. Ei ihme, että taloudellisen vapauden puute selittää 71 % korruptiosta.

Jopa erittäin vasemmistolainen nobelisti Amartya Sen on sanonut, että vaikka kehitysmaiden markkinoiden vapauttamisesta ei olisikaan muuta hyötyä, se pitäisi silti tehdä, koska se vähentää korruptiota. Intian onkin pitkä sosialismin kausi korruptoinut pahasti ja vasta 90-luvulla alkanut vähittäinen talouden liberalisointi on lisännyt kansan hyvinvointia ja vähentänyt korruptiota.

Äsken ilmestyi taas uusi tutkimus, joka osoitti kapitalismin tekevän rehelliseksi ja solidaariseksi ja sosialismin tekevän ihmisen rahaa huijaavaksi ja itsekkääksi nopanheittopeleillä.

Linkkejä

Lahjonta (Liberalismi.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s