Minimipalkkaa ei tarvita edes silloin kun työnantajalla on monopoli

John Kenneth Galbraith on väittänyt, että minimipalkkaa tarvitaan estämään monopoliyrittäjiä nostamasta hintoja ja laskemasta palkkoja vähentämällä tuotantoa. Suuryritykset kuitenkin päinvastoin maksavat suurempia palkkoja kuin pienet. Lisäksi minimipalkka vie työpaikat heikoimmilta.

Teoriassa voi olla tilanteita, joissa tuotannon vähentäminen olisi muuten kannattavaa mutta minimipalkka tekisi sen kannattamattomaksi. Käytännön empiria kuitenkin osoittaa, että yleensä minimipalkat vähentävät työllisyyttä, tuotantoa ja talouskasvua.

Monet tutkimukset osoittavat suurten yritysten maksavan suurempia palkkoja kuin pienet, joten mainitun ongelman voisi olettaa olevan korkeintaan suhteellisen vähäinen. Päälle tulevat kaikki muut minimipalkkojen haitat.

Esimerkiksi vuonna 2014 julkaistu tutkimus kuitenkin osoitti, että 1000+ hengen yritykset maksavat 9 – 11 % enemmän palkkaa kuin 10- hengen yritykset ja isot kaupat maksavat 19 – 28 % enemmän palkkaa kuin pienet.

Minimipalkka – monopoliargumentti (Liberalismi.net)

6 kommenttia artikkeliin ”Minimipalkkaa ei tarvita edes silloin kun työnantajalla on monopoli

 1. Se, että suuret yritykset maksavat yleensä enemmän palkkaa, ei todista mitenkään sitä, että näin olisi monopolitilanteessa

  Tykkää

  • Suurten yritysten monopolivoima ja monopsonivoima ovat keskimäärin paljon suurempia kuin pienten. Jos mainittu ilmiö olisi merkittävä, odottaisi siksi suuryritysten maksavan selvästi muita pienempiä palkkoja. Koska asia on päinvastoin, mainitun ilmiön rooli taloudessa lienee pientä verrattuna muihin tekijöihin kuten minimipalkkojen aiheuttama korkea työttömyys ja muut monopsoniteoreetikkojen ehdottomat ilmiön haitat.

   Tykkää

   • Tuohan in ihan puuta heinää paskaa. Tottakai suuret yritykset joutuvat maksamaan hyviä palkkoja silloin, kun niillä ei ole monipoliasemaa.

    Tuo perustelusi on sama kuin väittäisi, että koko maailman laajuinen valtio perisi kansalaisiltaan vähemmän veroja, kuin useat pienet. On selvää, että niin kauan, kun on useita pieniä valtioita, niin ihmiset voivat äänestää jaloillaan.

    Tykkää

   • Etkö lukenut kommenttiani? Jos suuret yritykset olisivat usein monopoli- ja monopsoniasemassa, jota ne voisivat ”väärinkäyttää” maksamalla palkkoja alakanttiin ja sen seurauksena vähentää tuotantoa, odottaisi suuryritysten palkkojen olevan pienempiä. Tämä ilmiö näyttää siis olevan suhteellisen vähäinen, koska suuryritykset yleensä maksavat selvästi suurempia palkkoja kuin pienet.

    Ilmiön vähäisyys tarkoittaa, että minimipalkat ovat sitäkin pahempi asia.

    Tykkää

 2. [Korjattu. Kiitos. – Toimitus]

  Muutama looginen ja kielioppivirhe:

  ”Suuryritykset kuitenkin päinvastoin maksavat suurempia palkkoja kuin pienten.” – ”pienten” -> ”pienet”

  Sama tässä: ”Monet tutkimukset osoittavat suurten yritysten maksavan suurempia palkkoja kuin pienten”

  ”Teoriassa voi olla tilanteita, joissa tuotannon vähentäminen olisi muuten kannattavaa mutta minimipalkka tekisi sen kannattavaksi.” – ”kannattavaksi” -> ”kannattamattomaksi”

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s