Minimipalkka – kielletään halutuimmat työpaikat

HS:n haastattelema opiskelija Petri Purmonen olisi saanut kovapalkkaisen kesätyön paperitehtaalta mutta valitsi mieluummin pienipalkkaisen oman alan työharjoittelun kehittyäkseen alallaan. Sitten hän pääsikin osa-aikaiseksi ja lopulta vakinaiseksi. Vasemmistossa moni yrittää kriminalisoida tällaisen toiminnan minimipalkkalailla ja siten ajaa purmoset paperitehtaisiin viemään ne työt tarvitsevampien nenien edestä.

Ammattiliitto kertoo monen Purmosen tavoin tradenomiksi opiskelevan tekevän työharjoittelua jopa täysin ilman palkkaa, mitä liitto vastustaa. Tämä ja etenkin minimipalkkalaki kieltäisi monen ihmisen halutuimmat työpaikat ja ajaisi ihmiset heille vähemmän mieluisiin vaihtoehtoihin. Ihmisellä pitää olla oikeus tehdä haluamaansa työtä, vaikkei heti voisi olla siinä kovin tuottava.

Moni vaalikampanja rekrytoi ilmaistyöntekijöitä. Lehdistössä ja somessa nousi kohu, kun Pekka Haaviston kampanjassa haluttiin kuitenkin maksaa 800 euron korvausta harjoittelijoille, minkä vuoksi kampanja luopui kokonaan harjoittelijoiden käytöstä.

Kalifornian yliopiston professori David Neumark ja Fed-keskuspankin tutkimusosaston varajohtaja William L. Wascher kävivät läpi noin 300 minimipalkkatutkimusta ympäri maailmaa yli 50 vuoden ajalta. Yhteenveto näistä osoitti minimipalkan seuraukset haitallisiksi:

 • matalataitoisten työntekijöiden työmahdollisuudet vähenevät, etenkin niiden, joihin minimipalkalla on vaikutusta;
 • minimipalkan korottaminen vähentää matalataitoisimpien tuloja, koska työllisyyden ja työtuntien heikkenemisen vaikutukset heihin ovat suurempia kuin korotuksen suora vaikutus;
 • minimipalkka ei vähennä köyhyyttä vaan voi lisätä sitä ja jakaa tulot eri tavoin köyhimpien kesken;
 • pitkällä aikavälillä minimipalkka hidastaa palkkojen ja tulojen kasvua, osittain siksi, että ne hidastavat inhimillisen pääoman kasvua (mm. työkokemus).

  Monet johtavat vasemmistolaiset taloustietelijät kuten Nobel-palkinnon saaneet Paul Samuelson, James Tobin (ks. Tobinin vero) ja Gunnar Myrdal vastustivat minimipalkkoja. Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa ei ole minimipalkkoja, joskin Suomessa on työehtosopimusten yleissitovuuslain vuoksi alakohtaisia minimipalkkoja monilla aloilla. Tanskassa ei ole edes irtisanomissuojaa, ja siksi työllisyys on siellä ollut pitkään 5 – 12 % korkeampi.

  Minimipalkka (Liberalismi.net)

 • Vastaa

  Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

  WordPress.com-logo

  Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Twitter-kuva

  Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Facebook-kuva

  Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Muodostetaan yhteyttä palveluun %s