Pikettyn lait ovat pielessä ja hyödyttömiä, instituutiot luova epätasa-arvon, ei tuotto miinus kasvu

MIT:n ja Harvardin professorit Daron Acemoglu ja James A. Robinson osoittivat Ruotsin ja Etelä-Afrikan taloushistorioiden avulla, että sosiaaliset erot riippuvat paljon enemmän institutionaalisista tekijöistä kuin Thomas Pikettyn korostamista tekijöistä kuten tuoton ja talouskasvun erosta. Professorien mukaan Pikettyn ”lait” ovat hyödyttömiä menneen ymmärtämisessä ja tulevaisuuden ennustamisessa. Eri maiden datojen vertailu osoittaa, että myöskään Pikettyn korostama ylimmän 1 %:n tulo-osuus ei näytä riippuvan tuoton ja kasvun erosta. Professorit toteavat Pikettyn tehneen saman virheen kuin Malthus, Ricardo ja Pikettyn jäljittelemä Marx: hän ei ottanut huomioon instituutioiden ja teknologian vaikutusta.

The Rise and Fall of General Laws of Capitalism, Daron Acemoglu and James A. Robinson (mainittu empiirinen tutkimus, jonka alussa selitetään Pikettyn pääväitteet ja verrataan niitä niiden esikuvaan, Marxin teorioihin)

Muutenkin monen tilaston mukaan viime vuosikymmeninä perintöjen merkitys olisi laskenut ja yhä useampi rikkaimmista olisi self-made-man. Tosin täysin kattavia tilastoja asiasta ei näytä vielä olevan.

Yleisemminkin esim. Yhdysvalloissa yhä 90 % suvuista menettää omaisuutensa viimeistään kolmannen sukupolven aikana, 60 % jo ennen sitä. Urbaani legenda ”kolmas sukupolvi tuhoaa ensimmäisen luoman omaisuuden” näyttäisi olevan oikeansuuntainen. Globaalisti tuloerot ovat pienentyneet viime vuosikymmeninä – Piketty puhuukin vain valtioiden sisäisistä tuloeroista, ehkä tarkoitushakuisesti.

Hajatietoja Pikettystä

The Ulkopolitistin mukaan Piketty ja Emmanuel Saez ovat vaatineet 90 %:n veroa rikkaille ja luoneet Occupy-liikkeen kritiikin perustan, joskin heidän argumentaatiossaan on paljon puutteita.

Tosin Suomen kokonaisveroaste 44 % ja julkisen sektorin bkt-osuus 57 % ovat Pikettyn mielestä niin korkeita, ettei niitä ainakaan pitäisi nostaa, mutta veroparatiiseja vastaan pitäisi toimia, jotta ansiotuloveroja voisi laskea. Piketty ei vastusta kaikkia tuloeroja, vain epäoikeudenmukaisia ja liiallisia. Hän pelkää, että tuloerojen lisääntyminen voi johtaa protektionismin lisääntymiseen, kun tietyt liikkeet väittävät globalisaation kasvattavan tuloeroja. (Suomen Kuvalehti)

Lisätietoja viitteineen (Thomas Piketty, Liberalismi.net)
Piketty-artikkelit Vapaasana.netissä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s