Merkityksellisyys on tärkeämpää kuin onnellisuus

Eräiden psykologien mielestä onnellisuutta korostetaan liikaa: toisten auttaminen ja elämän merkityksellisyys ovat ihmiselle tärkeämpiä kuin saaminen ja onnellisuus. Pitäisikö siis hyvinvointivaltiota leikata ja veroja keventää, niin että ihmiset pääsisivät tekemään asioita, ansaitsemaan rahaa ja antamaan ansioistaan toisille itse valtion sijaan?

Lasten saaminen vähentää onnellisuutta. Vanhemmat ovat onnellisempia urheillessaan tai katsoessaan televisiota kuin vuorovaikuttaessaan lastensa kanssa. Silti ihmiset hankkivat lapsia, koska ne tuovat elämään merkitystä vaikka vievätkin onnellisuutta.

Eläminen hetkessä lisää onnellisuutta, menneen ja tulevan ajattelu merkitystä. Ne, joiden elämässä on merkitystä (meaning of life), kokevat muita enemmän tyytyväisyyttä silloinkin, kun eivät ole onnellisia.

Pitäisikö siis ihmisille antaa jälleen ensisijainen vastuu omista elämistään? Pitäisikö toissijainen vastuu siirtää valtiolta yhteiskunnalle, ihmisten, yhteisöjen ja yritysten toiminnalle? Valtio ja kunnat auttaisivat niukemmin ja leikkaisivat vastaavasti verot ja sääntelyn niin vähäisiksi, että yhteiskunnalle jäisi tilaa ja resursseja toimia? Yhä useampi voisi saada asioita aikaan ja myös auttaa muita eri tavoin, yritystoiminnalla, yhdistystoiminnalla, hyväntekeväisyydellä, läheisavulla. Ihmiset voisivat luoda enemmän ja erilaisia projekteja eri asioihin.

There’s More to Life Than Being Happy: Meaning comes from the pursuit of more complex things than happiness (The Atlantic, EMILY ESFAHANI SMITH, JAN 9 2013)
Some Key Differences between a Happy Life and a Meaningful Life (Roy F. Baumeister et al., Journal of Positive Psychology)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s