Palkkavaatimukset pitkittävät työttömyyttä

Obaman ex-apulaistalousministeri, professori Alan Krueger ym. osoittivat, että työttömien reservaatiopalkat (summa, jolla hyväksyisi työtarjouksen) olivat epärealistisen korkeita ja laskivat työttömyyden kuluessa liian hitaasti, vain 0,05 – 0,14 % viikossa. Laskua oli eniten vanhimmilla ihmisillä ja niillä, joilla työttömyyden alussa oli säästöjä. Monet yliarvioivat työllistymismahdollisuutensa tai ankkuroivat reservaatiopalkkansa edellisen työnsä palkkaan.

Jos työtarjouksen ylitti vähänkin työnhakijan itse raportoiman reservaatiopalkan, hakija hyväksyi tarjouksen paljon useammin kuin jos se vähänkin alitti reservaatiopalkan (diskreetti hyppäys). Reservaatiopalkka ennusti tarjouksen hyväksymistä myös paremmin kuin henkilön edellinen palkka. Aiempien tutkimusten tulokset olivat samanlaisia.

Säästöjen vaikutus reservaatiopalkkaan viittaa siihen, että työttömyyskorvauksien kesto, suuruus, ja porrastukset vaikuttaisivat työllistymiseen. Reservaatiopalkan vaikutus ei koske vain työtarjousten hyväksymistä vaan myös niiden etsimistä ja sitä, millaisia uusia työpaikkoja yritysten ja potentiaalisten yrittäjien kannattaa luoda: miten helppo paikka olisi täyttää sopivalla työntekijällä.

Pitkän aikavälin työvoiman kysynnän palkkajousto on ay-liikkeen PT:n mukaan Suomessa -0,4 (eri yrityksissä 0,1 – 2,1, elintarviketeollisuudessa 0,7 ja vähittäiskaupassa 0,5). Tämä tarkoittaa, että jonkin yrityksen tai alan minimipalkkojen nousu 1 %:n verran vähentää sen yrityksen tai alan työllisyyttä keskimäärin 0,4 %. Suomessa palkkajäykkyys on korkeimmasta päästä.

Vasemmistolaisen professori Paul Krugmanin mukaan Euroopan työttömyys johtuu lähinnä jäykistä työmarkkinoista ja huonosta makrotalouspolitiikasta.

Kansantaloustieteen professori Jouko Ylä-Liedenpohjan mukaan työllisyyttä voisi parantaa helposti 500 000 hengellä kohtuuajassa. Tarvitsisi vain poistaa pienituloisten ja ikääntyneiden kannustinloukut kuten ”työttömyyseläkeputki”.

Lähdeviitteet ja lisätietoja (L.net: työttömyyden syyt)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s