Heikki Talvitie – suurlähettiläs neuvostojohdon tukijasta putinistiksi

Venäjän presidentti Vladimir Putin palkitsi Heikki Talvitien Ystävyyden kunniamerkillä ystävyyden ja yhteistyön vahvistamisesta Venäjän kanssa. Talvitie oli puolustanut Krimin valtausta ja palauttanut Suomi-Venäjä-Seuran ”Kremlin käsikassaraksi”, suosinut neuvostomielisiä virkamiehiä, antanut KGB:n rellestää Suomessa, moittinut hallituksen puolustusselontekoa, koska Venäjää pidettiin siinä uhkana, ja arvostellut suomalaista historiantulkintaa, jossa jatkosota nähtiin torjuntavoittona, asiantuntijat väittävät.

Kun maaliskuussa 2014 Venäjän toimia Krimillä oli arvosteltu ankarasti, SVS:n puheenjohtaja Heikki Talvitie puolusti, että muutkin suurvallat olisivat tehneet samoin. HS-toimittaja, russofiili Jussi Konttinen kirjoitti eronneensa SV-seurasta Talvitien puolusteltua Krimin valtausta.

Suomen PEN -sananvapausjärjestön ex-puheenjohtaja, Venäjä-asiantuntija Jukka Mallinen sanoo puheenjohtajien Heikki Talvitie ja Paula Lehtomäki palauttaneen SV-seuran taas kovaääniseksi ”Kremlin käsikassaraksi” veronmaksajien kustannuksella. Mallisen mukaan SVS myös vaati (Krimin miehityksen vuoksi asetettujen) Venäjä-pakotteiden poistamista eli Venäjän aggressioiden auttamista. SVS:n yhteistyölehden Venäjän aika nimimerkki Vanja suositteli Russia Today -tv-kanavaa, joka ei muka ”olekaan avoimen yksipuolinen ja propagandistinen”, vaikka niin suunnilleen kaikki merkittävät viestimet ovat todenneet.

Dosentti Jukka Seppinen syyttää Talvitietä neuvostomielisten virkamiesten suosimisesta ja siitä, että Talvitie ei ole yrittänyt padota KGB:n vaikutusta Suomessa.

Vuonna 2013 Talvitie moitti suomalaista tulkintaa jatkosodasta torjuntavoittona. Hän myös arvosteli hallituksen selontekoa Venäjästä uhkana, vaikka hänestä Venäjän intressit Suomen suunnalla ovat yhä puolustukselliset eikä Venäjä uhkaa Suomea.

Kesäkuussa 2014 Paula Lehtomäki valittiin puheenjohtajaksi vuosiksi 2014–2017. Vuosina 2002-2014 puheenjohtajana ollut Heikki Talvitie siirtyi johtamaan SVS:n valtuustoa. Talvitie on toiminut Suomen suurlähettiläänä Neuvostoliitossa ja Venäjällä.

Tampereen Lenin-museo on SVS:n ylläpitämä.

Lähdeviitteet ja lisätietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s