Kela vainoaa Helmiä, koska tämä teki töitä

Espoolainen Helmi erehtyi tekemään ei-pimeitä töitä työttömänä. Provisiotyön vuoksi Kela vaati 2730 euroa takaisin, vaikka ansiot olivat vain 600 euroa viiden kuukauden aikana. ”Soviteltua päivärahaa”, jota ansioeuro vähentää 0,50 euroa, ei saa yli 2 viikon täyspäivätyössä.

Kuussa saa ansaita 300 euroa työttömyyskorvausten lisäksi. Sen ylittävästä eurosta puolet poistetaan peruspäivärahasta tai ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta. Jos verot ja maksut ovat 20 % ja muutkin tuet vähenevät ja maksut kasvavat, eurosta jää käteen alle 30 %. Tämä on helposti alle 20 % varsinaisesta työkulusta, jossa mukana ovat myös työnantajamaksut ja työn alv. Helmi ei siis saanut tätäkään, vaan häneltä perittiin loputkin tuet pois.

Lakipykälän motiivi lienee varmistaa, ettei kukaan tekisi matalapalkkaisia töitä, koska se uhkaa ay-liikkeen valtaa. Valitettavasti työntekijä ei voi ennalta tietää, että hänen provisiopalkkansa jää matalaksi. Osa-aikaehto pitäisi poistaa, jolloin oltaisiin jo astetta lähempänä perustuloa, tosin työnhakuehdolla. Tämän jälkeen tuota yli 80 %:n ”marginaaliveroa” tulisi laskea, mikä niukkuuden aikana voi olla vaikeaa pienentämättä työtä tekemättömien työkykyisten etuuksia.

Kohutun tapauksen uutisoi Vantaan Sanomat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s