Veronvälttelijä Laura Lindstedt elää rikkaiden rahoilla

Herlinin, Wihurin ja muiden rikkaiden verottomilla apurahoilla elävä Laura Lindstedt vaati taiteilijapalkkaa jokaiselle, joka tekee taidetta tai kulttuuria ammatikseen. Ilmoitan täten ryhtyväni taiteilijaksi, samoin 100 000 kaveriani. Toivottavasti Lindstedt hakeutuu oikeisiin töihin kustantaakseen palkkamme veroillaan.

Vasemmistolainen Heikki ”Hector” Harma antoi 30 000 euron Finlandia-palkinnon aatetoverilleen Laura Lindstedtille, joka kiitti haukkumalla oikeistolaiset ja rikkaat, joiden pöydiltä putoaa murusia köyhien suuhun. Hyvä että putoaa: 118 maata ja neljä vuosikymmentä kattanut aineisto tuotti saman tuloksen kuin aiempikin tutkimus: valtion rikastuessa köyhin viidennes rikastuu yhtä paljon.

Pääomien kasautuminen lisää palvelutyön arvoa ja investointeja, jotka lisäävät työn tuottavuutta ja siten palkkatasoa. Myös ylijäämät ja verotulot lisääntyvät. Onneksi turvanamme on hyvin paljon rikkaita, muuten elintasomme olisi lähempänä Afrikan tasoa.

Lindstedt valitti myös verojen kiertämistä, vaikka on itse saanut valtiolta ja rikkaiden rahoittamilta säätiöiltä verottomana summia, joista moni hiki hatussa töitä paiskova duunari voi vain unelmoida, ainakin 90 000 euroa verottomasti 2013-2015. Teos-kustantamon tiedottaja Hannele Jyrkkä kertookin: ”Lauralla on jokaista haastattelua varten eri mekko.

”Niiden kaikkien, jotka tekevät luovaa taiteellista ja kulttuurista työtä ammatikseen, pitäisi saada taiteilijapalkkaa”

Sen jälkeen meillä olisikin 5 miljoonaa ammattimaista taiteilijaa ja kulttuurityöntekijää, ja se taiteiljapalkka pitäisi pudottaa euroihin vuodessa, vaikka valtio lakkautettaisiin ja eläkerahastot purettaisiin tähän tarkoitukseen.

Olisi kyllä hyvä ajatus, että jokaista suomalaista tuettaisiin samalla summalla tekemään taiteellista ja kulttuurista työtä. Lakkautetaan nykyinen taiteen ja kulttuurin valtiontuki ja jaetaan ne rahat tasan kaikille. 20 perheen säätiöt ja muut vastaavat voivat yhä kohdentaa tukensa hectorien kautta valituilleen, samoin kansa kulttuuripalveluita ostamalla tai tukemalla, kuten itsekin teen, kun taiteenteoltani ja oikeilta töiltäni ehdin.

Lindstedt varmastikin vastaisi, että vain hänen kaltaisensa yli-ihmiset ovat oikeutettuja saamaan taiteilijapalkan, en minä, koska taiteeni on hänestä niin huonoa. Hyväksyn tämän siltä osin kuin joku työllään rikastunut lahjoittaa rahojaan vapaaehtoisesti tai perillistensä kautta Lindstedtille, mutta en hyväksy sitä, että verottaja ottaa minulta ja huono-osaisilta väkisin rahaa Lindstedtille.

On surullista, että niin moni suhtautuu kritiikittömästi tuollaiseen kliseemäiseen pölhöpopulismiin ja että taiteilijat eivät vaivaudu lukemaan tutkimuksia asioista, joissa esiintyvät asiantuntijoina.

Ilta-Sanomien politiikan ja talouden tuottaja Mika Koskinen muistuttaa samana päivänä julkaistusta selvityksestä: pieniä palkkoja verotetaan Suomessa EU-määrissä mutta keskituloista 2,7 %-yksikköä kireämmin ja suurituloista 7,3 %-yksikköä kireämmin kuin EU:ssa keskimäärin. Tänä vuonna palkkaverotus kiristyi kolmatta vuotta peräkkäin. Ei ihme, että nykyään ihmiset eivät enää hakeudu entisellä innolla töihin, jotka tuottaisivat paljon verotuloja, jos töihin lainkaan, vaan moni valitsee Lindstedtin tavoin. Jokainen valitkoon haluamansa, mutta ei valtio saisi rangaista tuottavammasta valinnasta 70 %:n veroilla, kun sivukulut lasketaan mukaan.

Yksi kommentti artikkeliin ”Veronvälttelijä Laura Lindstedt elää rikkaiden rahoilla

  1. Hyvä artikkeli. Tällaista suoraa puhetta ja totuuden esille tuomista toivoisi enemmänkin.

    Finlandia-palkinnon nimeksi sopisi paremmin Sosialismi-Suomi palkinto.

    Palkintoa voi verrata valtion monopoleihin, mm. apteekkeihin ja takseihin eli muutamat viranomaiset tai kuten tässä tapauksessa valtion älymystö päättää, kuka pääsee tienaamaan kyseisille aloille kyseenalaisesti muiden kustannuksella.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s