Finavian rahoituspäällikkö pelasi käänteistä lottoa kaunistellakseen tulostaan

Wessmanin mukaan rahoituspäällikkö kaunisteli korkomenoja myymällä Danskelle lottoarvan, jolla Finavia menettäisi paljon korkojen laskiessa. Pieni riski isosta tappiosta, muuten päällikkö saisi maineen korkokuluja pienentäneenä finanssinerona.

Talouselämä puolestaan tarjoaa selitykseksi sitä, että rahoituspäällikön entinen työnantaja Danske Bank kestitsi miestä ruhtinaallisesti, niin että tämän sairauspoissaolot osuivat pankkitapaamisten jälkeisiin päiviin. Osan diileistä mies oli tehnyt lomalla tai ”sairaslomalla”. Rahoituspäällikkö oli pelurina tunnettu kauppatieteiden ylioppilas.

Finavian ohjeet sallivat johdannaiset lainasalkun suojaamiseen, ei riskin lisäämiseen. Tilintarkastajat D&T ja EY eivät huomauttaneet johdannaisista, vaikka olisi pitänyt. Toimitusjohtajat ja hallitus todennäköisesti eivät tienneet asiasta.

Rahoituspäällikkö oli sopinut, että Danske laskee korkoja hieman ja saa vastineeksi valtavia rahasummia, jos korkotaso lähestyy nollaa. Tämä oli Talouselämän mukaan piilotettu erittäin monimutkaisten funktioiden taakse, niin että harva saattoi tajuta tätä.

Poliisi tutkii rahoituspäällikön ja häntä ”valvoneen” varatoimitusjohtajan toimet, tarvittaessa muidenkin. VTV tutkii yhtiön. Fiva tutkii, rikkoivatko Danske ja SEB hyvää pankkitapaa tai lakia. Nordea ja Handelsbanken kieltäytyivät tällaisista sopimuksista.

Hallitus oli myös esittänyt korvausvaatimuksia D&T:lle ja Finavian entiselle johdolle, mutta ministeri Anne Bernerin yhteydenoton jälkeen hallitus luopui näistä. D&T oli uhannut vastakanteella. Entisen johdon ei uskota tienneen rahoituspäällikön pelistä, mutta valvoiko se liian lepsusti?

Viitteet

Mitä Finavian johdannaissotkusta voi oppia?, Roger Wessman, 8.2.2016
Finavian johdannaismies teki diilejä entisen työnantajansa kanssa, Talouselämä 31.1.2016

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s