Putin ottaa vaikka koko maailman, kunnes asetamme rajan

Putin kokeilee jatkuvasti, mitä voi tehdä ilman rajua vastareaktiota. Mitä myöhemmin pistämme hanttiin, sitä varmemmin siitä syntyy maailmansota. Jos tiukka raja vedetään pian, tilanne ei vielä ole eskaloitunut liikaa. Putinilla ei ole maksimitavoitetta – se on koko maailma. Putinilla ei ole suunnitelmaa, hän kokeilee rinnakkaisia suunnitelmia peräkkäin ja yhtaikaa. Valitettavasti maailma on nyt täynnä nevillechamberlaineja eikä winstonchurchilleja. Naton ex-komentaja varoitti toissapäivänä Venäjän hyökkäyksestä Baltiaan noin 2017. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys voisi estää suursodan.

Putin pelaa lännen kanssa chicken-peliä niin kauan kuin tietää sen väistävän. Jos länsi ei halua pelata, Putin valloittaa vähitellen kaiken. Ainoa tapa välttyä törmäykseltä chicken-pelissä, jossa ei voi aina väistää, on ostaa jykevämpi auto ja saada toinen uskomaan, että tietyn rajan jälkeen ei väistäisi.

Jos ydinsota tai suursota syttyy, eskalaatio johtuu siitä, että Putin uskoo lännen väistävän mutta länsi ei väistä. Länsi ei kuitenkaan voi väistellä Atlantille asti. Siksi ainoa tapa välttää tuho on vetää punainen viiva mahdollisimman aikaisin, viimeistään Nato-maiden reunalle, ja tehdä täysin uskottavaksi, että länsi reagoisi viivan ylitykseen riittävän massiivisesti. Suomi saisi kuulua viivan sisäpuolelle. Mitä useammin länsi antaa periksi, sitä enemmän tilanne ehtii eskaloitua ennen tilannetta, jossa ei saisi enää antaa Putinille lisävalloituksia.

Täsmälleen samoin kävi Hitlerin kanssa. Ensin hän oli heikko, mutta tarpeeksi monen väistämisen jälkeen Hitler oli vahva ja suursota ei ollut vältettävissä.

Neville Chamberlain ja Winston Churchill

Syyskuussa 1938 Hitler vaati liitettäväksi Saksaan Tshekkoslovakian sudeettialueita, joiden väestöstä suuri osa oli saksalaisia. Winston Churchill piti vaarallisena vahvistaa Hitleriä myönnytyksillä. Pääministerinä oli kuitenkin puolueen puheenjohtaja Neville Chamberlain, joka Münchenin sopimuksella luovutti alueet Saksalle eväten Tshekkoslovakialta Britannian ja Ranskan lupaaman suojelun. Neuvostoliitto oli pettänyt liittonsa jo aiemmin.

”Tämä sopimus tuottaa rauhan meidän eliniäksemme”, Chamberlain sanoi palatessaan Britanniaan.

”Sinun annettiin valita sota tai häpeä”, Churchill sanoi Chamberlainille alahuoneessa. ”Valitsit häpeän, ja saat sodan”, entistäkin vaikeammissa oloissa, Churchill lisäsi.

Maaliskuussa 1939 Hitler valloittikin helposti koko Tshekin. Se olisi ollut vaikeaa, mutta mahtava vuoriston rajalinnakeketju oli luovutetulla sudeettialueella, ja sen saatuaan Saksan oli vaivatonta ottaa loput haltuunsa. Slovakiasta tehtiin Saksan alainen nukkevaltio. Hitler pysähtyi vasta, kun hänet pysäytettiin, ja laajalti uskotaan, että Churchilliä vähäisempi ei olisi siihen pystynyt.

Valloitettuaan huhtikuussa Tanskan ja Norjaa Hitler hyökkäsi 10.5.1940 Ranskaan, Chamberlain erosi ja kuningatar nimitti Churchillin pääministeriksi vielä samana päivänä. Pian Ranska oli antautunut ja Britanniaa pidettiin jo menettynä.

Churchillin kaksi kuuluisinta puhetta sodan ajalta olivat:

“Minulla ei ole muuta tarjottavaa kuin verta, uurastusta, kyyneliä ja hikeä. …” 13.5.1940, ensipuhe pääministerinä

”Puolustamme saartamme uhreista riippumatta. Taistelemme rannoilla, taistelemme maihinnousupaikoilla, taistelemme pelloilla ja kaduilla, taistelemme kukkuloilla; emme koskaan antaudu. …” 4.6.1940. Työväenpuolueenkin edustajat itkivät ja kirjoittivat ihailustaan. (Wp)

Brittisotilaille: Kuollessasikin vielä ”voit aina ottaa yhden mukaasi.”

”Uusi normaali”

Miksi Donbassista ammutaan jatkuvasti muuta Ukrainaa tykkitulella, vaikka sillä ei ole sotilaallista vaikutusta?

Etkö edes tiennyt tykityksen jatkumisesta? Miksi siitä ei kirjoiteta? Koska se ei ole enää uutinen, se on ”uusi normaali”.

Näin rauhanomaisen vieraan valtion tykittäminen on ”uusi normaali”, jota Putin voi tehdä ilman kummempia vastareaktioita.

Näin Putin jatkuvasti nostaa ”uuden normaalin” rajaa. Jos hän pudottaisi Ukrainaan tai Turkkiin ydinpommin ilman riittävää vastareaktiota, sen jälkeen hän voisi tehdä mitä tahansa ydinpommitusta lievempää ilman, että siihen voisi reagoida vahvasti. Onneksi on syytä uskoa, että siihen sentään reagoitaisiin muutenkin kuin protestoimalla – toivottavasti.

Uuteen normaaliin kuuluu myös hyökkäys Georgiaan provokaation jälkeen (2008). Samoin se, kun venäläiset tarkka-ampujat tappoivat kymmenittäin viattomia ukrainalaisia mielenosoittajia Kiovassa (2014). Kun Krim valloitettiin sotilaallisesti ja vasta jälkeenpäin tunnustettiin, että vihreät miehet olivatkin Venäjän armeija. Saman tekeminen Itä-Ukrainassa, jossa kuolleet venäläissotilaat olivatkin muka kuolleet Venäjän puolella rajaa tai olivatkin juuri irtisanoutuneet armeijasta. Turkin ilmatilan loukkaaminen ja sen jälkeen maahantunkeutuminen (2015). Tunkeutuminen Suomen ja Ruotsin ilmatilaan, valehyökkäykset Naton aluksia vastaan.

Kun Obama sanoi, että kaasuaseiden käyttö on se viimeinen punainen raja, jonka yli USA ei Syyriaa päästä, vuonna 2013 Putin käski Assadin käyttää kaasuaseita ja näin paljasti Obaman bluffin: ”Ette saa ylittää tätä punaista rajaamme, tai vedämme uuden punaisen rajamme kauemmas!”

Putin ei ole Hitler. Hän haluaa palauttaa Venäjän suuruuden muttei ajaa sitä tuhoon. Hän pysähtyy siellä, missä se selvästikään ei kannata. Epäselviä kohtia ei saisi olla. Neuvostoliiton romahdus vuonna 1991 oli Putinin mielestä historian suurin katastrofi.

2017 Putin hyökkää Baltiaan?

Naton entinen varakomentaja sanoi keskiviikkona, että noin vuonna 2017 Putin hyökkää avoimesti Itä-Ukrainaan ja sitten Baltiaan, todennäköisesti Latviaan. Ehkä hän tarkoitti venäläisalueiden ottamista ”suojelukseen” sudeettisaksalaisten tavoin. Tämä pitäisi estää sijoittamalla tarpeeksi joukkoja Baltiaan. Lisäyksiä onkin nyt tehty joka vuosi, ja huhtikuussa myös Euroopan Nato-maat päättivät tuoda lisää joukkojaan Baltiaan. Eskalaation ei haluta pääsevän edes alkuun.

Huippuasiantuntija Edward Lucas sanoi syksyllä, että Naton reagoidessa Venäjän operaatioon Baltiassa Venäjä saattaisi käyttää ydinaseita tai uhata sillä. Venäjän uusi sotilasdoktriini sallii ydinaseiden ensikäytön.

Lännen pitää siis sitoutua uskottavasti siihen, että se puolustaa Baltiaa ja muita Nato-maita, kuten toivottavasti Suomea, niin että hyökkäys ei kannata. Jos Venäjä laskee, että länsi antaisi periksi ydinpommin myötä, se käyttää sitä tai uhkaa sillä. Lännen tulee siis ottaa Churchillin ensipuheen asenne: ”Victory at all costs—Victory in spite of all terror—Victory, however long and hard the road may be, for without victory there is no survival.

Antamalla Putinin ottaa loputkin Itä-Ukrainasta ja Baltia saataisiin ”rauha meidän eliniäksemme” eli ehkä taas muutamaksi kuukaudeksi. Sitten Putin olisi entistä varmempi, että länsi ei jatkossakaan pistä vastaan, entistäkin röyhkeämpi, ja sama kierre jatkuisi, kunnes lopulta joku pistäisi vastaan ja käynnistäisi täyden ydinsodan.

Siksi Putin täytyy pysäyttää heti. Ei hyökkäämällä Venäjälle vaan tekemällä selväksi, että Venäjän hyökkäykset torjutaan ”at all costs”. Jotta se olisi uskottavaa, pitää vetää selvä punainen raja, esimerkiksi Nato-maiden reunalle, ja tehdä selväksi, että lännen on pakko reagoida sen ylityksiin, koska uskomme myönnytysten käynnistävän tuhoisan ketjureaktion.

Obama onkin yrittänyt vetää punaisen rajan Naton reunalle. Putin ei ole siksi hyökännyt täysimittaisesti, vaan hän yrittää laimentaa tuota punaista rajaa, niin että se ei enää olisi uskottava. Hän yrittää tehdä hyökkäyksestä heikoimpiin Nato-maihin – Baltiaan – uuden normaalin. Puututaan maiden sisäpolitiikkaan monin tavoin, lähetetään maahan jatkuvaa propagandaa ja rahoitetaan Edgar Savisaaren puoluetta. Ylitetään Viron raja ja kaapataan poliisi Virosta Venäjälle (2014). Hyökkäystä saattaa edeltää lisäeskalaatio. Tai sitten uskottava sitoutuminen ehkäisee hyökkäyksen.

Jos Baltian maiden mustamaalaaminen venäläisissä tiedotusvälineissä kiihtyy, hyökkäys on lähellä. Tosin äsken virolaiset totesivat, että kyllä Suomi taas auttaisi Viroa sodassa antikapitalistista Venäjää vastaan, kuten auttoi Viron vapaussodassakin (1918). Olisi parempi, että Suomi ja Ruotsi liittyisivät Natoon. Tällöin Baltian puolustaminen sujuisi paljon helpommin ja pelote olisi siksi uskottavampi, sodalta vältyttäisiin varmemmin. Naton ulkopuolinen Suomi puolestaan joutuisi taistelemaan samanaikaisesti Naton ja Venäjän ilmatilaloukkauksia vastaan, asiantuntijat varoittavat.

Ruotsissa puhutaan avoimesti siitä, että Venäjä ottaisi Gotlannin. Tällöin Ruotsin puolustaminen olisi hyvin vaikeaa. Ruotsin puolustusministeri (sos.) myöntää, että Venäjän hyökätessä Baltiaan Ruotsi saattaisi tarjoutua Naton ilmavoimien tukikohdaksi.

Jäätyneet konfliktit

Jäätyneiden konfliktien eli separatisten vyöhykkeiden luomisen – Itä-Ukrainan ”kansantasavallat”, Abhasia, Transnistria jne. – päätarkoitus ei ole estää Nato- ja EU-jäsenyyttä. Nato ja EU eivät halua jäseniä, jotka ovat sotatilassa tai joilla on rajariitoja, mutta esimerkiksi Moldovahan voisi milloin tahansa julistaa luopuvansa Transnistriasta ja siten poistaa liittymisen esteen.

Jäätyneiden konfliktien tarkoitus on epävakauttaa valtioita. Venäjän hyökkäys Itä-Ukrainaan saatiin torjuttua vain oligarkkien yksityisjoukkojen avulla. Tämän vuoksi presidentti ei ole voinut kitkeä oligarkkien korruptiota, mikä tekee kansan ja EU:n tyytymättömiksi ja nakertaa vallan legitimiteettiä.

Mitä voimme tehdä?

Suomen tulisi liittyä Natoon ja panostaa huomattavasti konventionaalisen puolustusvoimansa kehittämiseen.

Se lisäisi sekä Suomen että lähialueiden turvallisuutta pienentämällä Venäjän hyökkäyksien ja provokaatioiden pelkoa. Turvallisuus ja vähäisempi tarve myöntyväisyyspolitiikalle lisäisivät Suomen houkuttelevuutta investointikohteena ja ehkä enemmän kuin maksaisivat itsensä takaisin jo tätä kautta.

Suomen tulisi vaikuttaa kansainväliseen linjaan niin, että Venäjälle asetetaan selvät rajat, ja niistä pidetään kiinni.

Tulisi pyrkiä patoamaan Venäjän ja sen trolliarmeijan tavoitteita. Niitä on totuuden muuttaminen relativistiseksi: ”kaikki valehtelevat yhtä paljon” ”kehenkään ei voi luottaa”, ”varmaan tuossakin jotain perää on”, ”kun jo kaksi kirjoittaa noin, ovatkohan nuo trollit enemmistö?”

Suomessa Väyrysen puolue on osa Putinin kampanjaa siinä missä Edgar Savisaaren keskustapuolue Virossa. Johan Bäckman meni väärinkäsityksen vuoksi kiittelemään puoluetta Twitterissä ennen kuin Väyrynen oli edes julkistanut puolueensa. Putin tukee antikapitalisteja ympäri Eurooppaa: Kreikan Syriza, Ranskan Marine Le Pen ym.

Antikapitalistit ja nationalistit Putinin näpeissä

Putin on Suomessa tavoitellut perussuomalaisten ja suomensisulaisten sielua mutta epäonnistunut. Siksi hän nyt yrittää MV-lehtensä tuella syrjäyttää näiden keulakuvia Jussi Halla-ahoa myöten.

Unkarissa liberaalidemokratian vastustajat ovat tiukentamassa otettaan vallasta pysyväksi, Putinin mallia kehuen. Myös vapaakaupan vastustaja Donald Trump ihailee Putinia. Hillary Clinton olisi Euroopalle, taloudelle ja vapaudelle paljon parempi, vaikka hänet tunnetaankin miestään vasemmistolaisempana.

Puolassakin globaalikapitalismin vastustajat pyrkivät Unkarin malliin oikeuslaitoksen ja joukkoviestinten haltuunottoa myöten. Se on helppoa, koska, kuten Suomessa, heilläkin on suuri valtiollinen ”Yle”, jonka poliitikot voivat ottaa haltuun yksinkertaisin päätöksin toisin kuin vapaat tiedotusvälineet. Ei silti, vapaatkin on osittain otettu Suomessa haltuun mm. harkinnanvaraisin mediatuin, joita tämä lehti ei tietenkään saa.

”If you are going through hell, keep going.” – Churchill

[Lisäys: Pari päivää tämän julkaisun jälkeen HS (Kari Huhta) kuvasi Putinin hallintoa samaan malliin: Se kokeilee opportunistisesti, mitä voi voittaa. Sillä ei ole suurta suunnitelmaa. Itä-Ukrainan valtausta asiantuntijat pitivät epäonnistuneena, sieltäkään ei juuri löytynyt paljonkaan halukkaita ”Putinin suojeltaviksi”, mutta voimamiehet eivät ehkä ole kertoneet epäonnistumisesta Putinille. Narvassa edes Venäjän-mieliset eivät halua Putinin suojelua, koska Venäjän puolella koulut, terveydenhoito ja julkinen liikenne eivät toimi, Virossa toimivat, ja Venäjän televisiostakin pystyy näkemään, miten huonosti asiat Donetskissa ovat.]

Linkkejä

 • Liittoutumattomuus nostaa sodan riskiä (Vapaasana.net 12.10.2014)
 • Syrizan trotskilaiset, stalinistit ja nationalisti-sosialistit ylistävät Putinia (Vapaasana.net 9.2.2015)
 • Nato (Liberalismi.net)
 • Vastaa

  Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

  WordPress.com-logo

  Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Twitter-kuva

  Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Facebook-kuva

  Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Muodostetaan yhteyttä palveluun %s