Donald Trump: minimipalkka tuplaksi, 35 % tullit, kielletään ulkomainen tuotanto, tapetaan omat rintamakarkurit

Trump haluaa minimipalkan paljon yli tuplaksi, vastustaa vapaakauppaa, estäisi Fordin investoinnin Meksikoon ja asettaisi sille 35 % tullin, ihailee Putinia, kiduttaisi epäiltyjä helvetillisesti, tappaisi terroristien perheenjäsenet, ammuttaisi omat rintamakarkurit, lähettäisi kymmeniätuhansia jenkkisotilaita Lähi-itään, kannatti vuonna 2002 Irakin valtausta, uhkailee tuomaria, käyttäisi 30 miljardia dollaria rajamuuriin, pakottaisi Applen tekemään iPhonet Yhdysvalloissa, säätäisi Kiinalle 45 % tullin. Eri päivinä hän kannattaa ja vastustaa joukkojen lähettämistä Daeshin kimppuun.

Ilmastonmuutos on ”täysi valhe”, jolla kiinalaiset ”yrittävät” lamauttaa USA:n liike-elämän. NAFTA hajotettaisiin. Kiinalta pitää viedä kilpailuedut ja hikipajat, mihin sitä pitää painostaa lisäämällä USA:n sotilaallista läsnäoloa alueella.

Hallituksen pitää maksaa kaikille ilmainen terveydenhoido ja säilyttää Obamacare. Rikkaita ja yrityksiä Trump verottaisi tiukemmin mutta eläkeläisten ja köyhien sosiaalitukia hän puolustaisi. Valtion velkaantumisen hän lopettaisi pääosin rikkaiden verovähennyksiä poistamalla.

Trump uhkaili häntä tutkinutta liittovaltion tuomaria: ”Kuvittele, mitä tapahtuu, jos tuomitset minua vastaan sen jälkeen kun minut on valittu presidentiksi.” Reason-lehden seniorieditorin mukaan on ilmeistä, että Trump on kiihkoileva autoritaristi, jonka menestys uhkaa maan laillisuusperiaatetta.

Trump meni pahamaineisen salaliittoteoreetikon, ”9-11-totuusliikkeen” Alex Jonesin show’hun, kehui tätä ja kertoi omista muslimi- ja Clinton-teorioistaan, jotka BuzzFeedin mukaan ovat virheellisiä. Myös Ron ja Rand Paul ovat tehneet samantapaista.

Vuoden 2016 esivaaleissa Ronald Reagan olisi maltillisuutensa vuoksi pudonnut kisasta, toimittaja Laura Saarikoski arvioi.

Venäjä

Trump ihailee presidentti Putinia. Hän on luvannut: ”Meillä tulee olemaan loistava suhde Putiniin ja Venäjään.” Trump onkin uhannut lopettaa liittolaisten puolustamisen. Myös Putin on ylistänyt Trumpia, mihin tämä vastasi: ”On aina suuri kunnia saada noin hienoja kohteliaisuuksia mieheltä, joka on niin korkeasti arvostettu omassa maassaan ja muuallakin.” Konservatiivit Ted Cruzia myöten ovat ymmärtäneet ja kehuneet Putinia.

Vuonna 2016 Trump kyseenalaisti Naton ja Yhdysvaltojen roolin siinä. Asiantuntijan mukaan tämä olisi unelmien täyttymys Venäjälle ja Kiinalle. Myöhemmin Trump täsmensi, että haluaisi vähentää Nato-menoja.

Helsingin Sanomien mukaan Trumpin Eurooppaa koskevat ehdotukset pahentaisivat Suomen asemaa heti jyrkästi. Suomen ja muun Euroopan puolustuksen uskottavuus romahtaisi, vaikka nämä lisäisivät omaa varusteluaan, ja Itämeren ympäristö muuttuisi pian epävakaaksi.

Republikaaneista vasemmistokonservatiiveja, demokraateista liberaaleja?

Trumpin presidenttiehdokkuuden kannattajat ovat usein vähän koulutettuja ja pelkäävät globalisaation ja digitalisoitumisen uhkaavan heidän työpaikkojaan. He suhtautuvat kielteisesti vapaakauppaan ja maahanmuuttoon. Kannattajilla on samanlaisia näkemyksiä kuin sosialisti Bernie Sandersin kannattajilla, paitsi että jälkimmäiset suhtautuvat siirtolaisiin myönteisemmin. Republikaanien johto suhtautuu markkinatalouteen myönteisemmin kuin Trumpin kannattajat.

Trumpin kannattajia yhdistää tutkimuksen mukaan selvimmin autoritäärisyys. Saska Saarikosken mukaan kyse on siitä, että sääntöihmisillä on nyt paha olla. Saarikoski viittaa taloushistorioitsija Michael Lindin jaotteluun, jossa republikaanit ovat muuttumassa nationalistiseksi työväenpuolueeksi, joka on kriittinen markkinataloutta ja vapaakauppaa kohtaan. Demokraateista taas olisi tulossa maailmankansalaisia, jotka vastustavat nationalismia ja kannattavat yrittämistä, kilpailua ja maahanmuuttoa.

Vielä nyt Yhdysvaltain liberaalit eivät oikein löydä kotia kummastakaan puolueesta.

[Huomautus 20.6.2016: Trump on sekä kannattanut että vastustanut Obamacarea. Helmikuussa Trump puolusti Obamacaren vihatuintakin osaa, vakuutuspakkoa, koska ”en halua ihmisten kuolevan kaduille.”]

Lisätietoja ja lähdeviitteet

3 kommenttia artikkeliin ”Donald Trump: minimipalkka tuplaksi, 35 % tullit, kielletään ulkomainen tuotanto, tapetaan omat rintamakarkurit

 1. ”Hallituksen pitää maksaa kaikille ilmainen terveydenhoido ja säilyttää Obamacare.”

  Kampanjasivuillaan Trump kylläkin vastustaa Obamacarea, ja muutenkin Trumpin esittämät uudistukset jenkkien terveydenhuoltoon vaikuttavat aika liberaaleilta:
  https://www.donaldjtrump.com/positions/healthcare-reform

  Vai ajattelenko liian loogisesti? Perinteisestihän politiikka ei tunnetusti ole ollut mikään loogisuuden tyyssija.

  Tykkää

  • Trump sanoo yhtenä päivänä yhtä ja toisena toista. Nyt esivaalien päätyttyä hän varmaan alkaa kääntää kantojaan kohti keskustaa, mutta joissain asioissa poukkoilu päivästä toiseen varmasti jatkuu.

   Tykkää

  • Useimmat poliitikot valehtelevat ja teeskentelevät, mutta niin moni äänestäjä ja toimittaja rankaisee siitä, että sitä ei ole tämän enempää. Trump tekee sitä paljon enemmän ja on siten saanut monien ryhmien ääniä katteettomasti. Äänestäjien ja toimittajien pitää suhtautua siihen hyvin ankarasti, jotta saataisiin valehtelu pidettyä edes jotenkin kurissa.

   Totuus tukee yleensä liberalismia. Liberaalit häviävät eniten, jos tuollainen valehtelu ja ristiinpuhuminen tulee entistä sallitummaksi. Melkein kaikkien ryhmien vaihtoehdot ovat vielä huonompia kuin nykymeno, vaikka olisi houkuttelevaa uskoa muuta, koska nykymeno on mitä on. Ovat ne kyllä huonompia niille melkein kaikille ryhmillekin aina sitä yhtä lukuun ottamatta, mutta sitä ne eivät yleensä tajua, vaan ne ”yhdessä vastustavat nykymenoa”.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s