Tyler Cowen: Euron parhaat ajat ovat edessä

Euro voi olla tästedes hyväksi, maailman johtava talousblogisti kirjoittaa. Sen suurimmat haitat ovat menneisyyttä. Ulkomaisen alihankinnan lisäännyttyä devalvoinnin hyödytkin ovat entistä vähäisempiä. Myös euron geopoliittinen hyöty on Venäjän aggressioiden vuoksi kasvanut, professori Cowen arvioi. Tämä näkyy Ranskan, Hollannin ja Saksan vaaleissa.

Aiemmin Cowen vastusti euroa ja vieläkin hän arvioi, että aiemmat vaiheet mukaan lukien euro jäänee taloudellisesti tappiolle. Toisaalta sitä on perusteltu juuri geopoliittisella hyödyllä.

Kreikka ja Kypros kärsivät eniten liikainvestoinneista ja kuplasta, mutta pahimmat oppirahat on nyt maksettu.

Suomessakin taloustieteilijöistä ainakin puolet näyttäisi olevan sitä mieltä, että euroon liityttiin pikemminkin turvallisuus- kuin talouspoliittisista syistä. Samaa poliitikotkin antoivat aikanaan ymmärtää, vaikka sitä ei aggressorille voinut suoraan sanoa. Silti silloin Venäjä oli kyyhkynen verrattuna nyky-Venäjään.

Toisaalta taloustieteilijät ovat pitäneet euroeron (Fixit) kustannuksia niin korkeana, että kun kerran mukaan on lähdetty, eroaminen tuskin on järkevää. Yleensä rahaliitot hajoavat itsestään ennen pitkää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s