Pahoinpitelyistä aivovammoja – hieman ehdollista

Vakavia aivovammoja aiheuttavista pahoinpitelyistä tulee usein vain jokunen kuukausi ehdollista. Naisraatikin piti niitä monta kertaa pahempina kuin äsken ehdottomina tuomittuja raiskauksia ja hyväksikäyttöjä. Kumman sinä olisit valinnut itsellesi?

Mies huomautti 35-vuotiaalle etuilusta taksijonosta ja sai nyrkistä niin, että löi päänsä asfalttiin. ”Kallonmurtuma, silmäkuopan murtuma ja vaikea aivovamma”. Kolme kuukautta ehdollista, vaikka oikeuden mukaan ”tekijän oli täytynyt tilanteessa ymmärtää voimakkaan lyönnin seuraukset.”

Lieksassa hovioikeus antoi toisesta aivovammapahoinpitelystä kolme kuukautta ehdollista. Tekijällä oli aiempiakin pahoinpitelytuomioita.

Kuolemantuottamuksesta pahoinpitelyllä kaksi vuotta ehdollista. Ei, tämä ei ollut Asema-aukion uusnatsi, sehän ei ollut kuolemantuottamus, mutta kaksi vuotta siitäkin tuli, eikä sekään tunnu yhtään liialta.

Helsingin Sanomien sivulla oli 23.11. vierekkäin kaksi uutista. Mies meni väliin, kun tuntematon potki toista. Tuntemattoman kaveri, entinen penkkipunnertaja, löi miestä alakoukulla niin, että tämä menetti tajuntansa ja siksi iskeytyi maahan mitenkään pehmentämättä. Vakava aivovamma ja kallonmurtuma. Reilu vuosi ehdollista. Voimakas koukku aiheuttaa herkästi tajuttomuuden ja tajuttomuus kaatuessa on usein tappavaa.

Viereisessä uutisessa 15-vuotias tyttö ystävineen soitti 31-vuotiaan miehen tulemaan viinan kanssa. Mies kosketteli humalaista tyttöä ja yritti yhdyntää. Humalan vuoksi tyttö ei muista mitään, mutta silminnäkijä kertoi kaksikon maanneen ja peniksen olleen esillä. Mies sai 2 vuotta 4 kuukautta ehdotonta vankeutta raiskauksen yrittämisestä. Ehkä tytön humalatila teki teosta raiskauksen. Naisraati valitsisi itselleen epäröimättä monta kertaa mieluummin tytön kohtalon kuin aivovamman saaneen uhrin kohtalon ja piti jälkimmäistä rikosta monta kertaa pahempana, iät huomioon ottaenkin.

Samaa naisraati sanoi 22.11. uutisoidusta tapauksesta, jossa 22-vuotias mies oli lähetellyt 10-vuotiaalle tytölle seksiviestejä ja sitten nämä olivat tavanneet ja olleet oraali- ja vaginayhdynnässä. Tytön ystävälleen lähettämien viestien ja muun perusteella hovioikeuskaan ei pitänyt yhdyntää lapsen tahdon vastaisena. Tuomio oli kolme vuotta ehdotonta. Rajakit tietysti riemastuivat syyllisestä ja pitivät tuomiota liian lievänä.

Minkä näistä valitsisit itsellesi?

Jokainen mainittu rikos oli hyvin vakava. Joskus lapsi on aloitteellinenkin osapuoli – tuskin mainituissa tapauksissa – mutta sekään ei takaa, että yhdyntä olisi haitatonta, saati laillista. Siksi vankeustuomiot olivat paikallaan. Naisraadin mukaan pahoinpitelyt olivat silti monta kertaa pahoinpitelyitä vakavampia rikoksia ja tuomiot menivät aivan väärin päin. Harva muukaan valitsisi noista vaihtoehdoista itselleen mieluummin vakavan aivovamman tuottavan pahoinpitelyn kuin mainitun raiskauksen.

Toisaalta on olemassa hyvin paljon pahempiakin raiskauksia ja pahoinpitelyitä jo ennen kuin mennään tappoihin tai kidutusmurhiin asti. Rangaistusasteikko loppuu helposti kesken, etenkin kun vankilatuomioista on usein paljon enemmän haittaa kuin hyötyä. Rangaistuspopulismi perustuu usein heikkoon asiantuntemukseen tuomioiden seurauksista ja rikosten asteista tai yksityiskohdista.

Kenen vika?

Hyvä silti, että edes jotkut alkavat suhtautua vakavasti raiskauksiin. Toivottavasti #metoo-kampanja laajentaa tätä myös ahdisteluun ja joskus sama saadaan ei-seksuaaliseen väkivaltaan.

#Metoo näyttää saaneen monen pahan ahdistelijan pelkäämään, monen lievemmän tapauksen pohtimaan rajoja tarkemmin ja useat miettimään käytäntöjä uusiksi.

Paha ahdistelu – vaikkei olisi raiskaus tai lapsen hyväksikäyttö – voi olla vielä pahempi teko kuin jokin lyönti, mutta lyöntikin on aina vakava asia. Koitetaan opastaa toisemme olemaan ihmisiksi. Sukupuoli ei saa olla syy eikä puolustus.

Vaikka Suomessa surmaajat ovat yleensä työttömiä alkoholisteja, se ei ole muiden työttömien tai alkoholistien vika. Vaikka väkivaltaisesti tapetuista 70 % on miehiä ja perhesurmaajat ovat yleensä naisia, se ei ole muiden naisten vika. Vaikka vuoden 2012 kansallisen rikosuhritutkimuksen mukaan Suomessa 1,1 % miehistä ja 1,3 % naisista pakotettiin sukupuoliyhteyteen ja 1,1 % ja 1,2 % muuhun sukupuoliseen kanssakäymiseen, jokainen uhri on yhtä uhri. Vaikka sekä väkivallan että raiskausten miesuhreista paljon harvempi ilmoittaa poliisille kuin naisuhreista, se ei oikeuta poliisia kysymään turvakotiin lasten kanssa paenneelta isältä: ”Otaksä vaimolta pataan?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s