”Parempaa kuin huumekauppa”: Ruotsissa mafiamurhia vuokrasääntelyn vuoksi

Jo vuonna 2015 poliisi yhdisti neljä murhaa vuokrasopimusten mustan pörssin kauppaan, jota organisoi järjestäytynyt rikollisuus. ”Parempaa kuin myydä huumeita”, totesi rikollisuutta torjuvan ryhmän johtaja vuokrasopimusten pimeästä kaupasta. Vuokraoikeuden saaminen on ”kuin lottovoitto”, joten rikollisetkin osallistuvat niiden kauppaan. Oikeuden saa jonottamalla vuosia tai vuosikymmeniä. VATT:n tutkimuksen mukaan olisi puolet hyödyllisempää antaa köyhälle rahaa kuin alennusta vuokrasta.

Muut asunnontarvitsijat joutuvat ottamaan ”toisen käden vuokra-asunnon” ja siksi ehkä muuttamaan vähän väliä.

Vuokraoikeuden kauppa on laitonta: vuokrasopimuksia saisi vain vaihtaa, mutta niistä maksetaan tuhansia euroja. Siksi hallitus haluaa kieltää lailla myös ostamisen ja koventaa rangaistuksia. Sen sijaan asiantuntijat, kuten OECD ja IMF, ovat kehottaneet Ruotsia poistamaan vuokrasääntelyä, jotta asuntomarkkinat asettuisivat tasapainoon.

Tämän raportoi Helsingin Sanomien Elina Kervinen, aiemmin Helsingin ylioppilaskunnan edustajiston vasemmistoryhmästä, artikkelissaan ”Järjestäytynyt rikollisuus tuli mukaan Ruotsin kaoottisille vuokramarkkinoille – bisnekseen yhdistetty myös murhia”.

VATT:n tutkimuksen mukaan olisi puolet hyödyllisempää antaa köyhälle rahaa kuin alennusta vuokrasta (2006), vaikka tutkimus otti huomioon vain osan vuokrasääntelyn haitoista. Sadan euron alennuksesta vuokralainen hyötyy vain 60-70 euroa ja näin 30-40 euroa menee hukkaan koko yhteiskunnalta.

Samaa tehdään Suomessa

Jos Suomessa asunnon vuokraksi olisi määrätty 500 euroa, suosituimpiin asuntoihin olisi vuosikymmenten jonot, asunnonsaajat vuokraisivat ne salaa eteenpäin paljon kalliimmalla, asunnoista maksettaisiin pimeästi suuria summia ja järjestäytynyt rikollisuuskin olisi mukana kuvioissa. Suunnilleen näin onkin niissä asunnoissa, joiden vuokra ei määräydy markkinoilla, kuten Helsingin kaupungin vuokra-asunnot, Helsingin Uutiset ja Vartti-lehti kertoivat.

Taloustieteessä vallitsee niin vankka tieteellinen konsensus vuokrasääntelyn haitoista, että harva poliitikkokaan kehtaa enää esittää yleistä vuokrasääntelyä, vaikka sillä saisi tietämättömien suosiota.

Aiheesta lisää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s