Elokuvissa tapetaan lähinnä miehiä, koska naisten lyöminen on väärin

Naisia lyödään, kun halutaan näyttää katsojalle todellista pahuutta tai leimata lyöjä todella pahaksi. Miehiin kohdistuva väkivalta, kidutus tai tappaminen ei pahemmin katsojaa hätkäytä – sellaista leffoissa kuuluukin olla. Amnestykin kampanjoi: ”Me tuomitsemme naisiin kohdistuvan väkivallan.” Milloin olet nähnyt sanan ”miehiin” tuossa kohdassa? Suomessakin miehiä tapetaan kolmisen kertaa niin paljon kuin naisia. Elokuvissa kerroin näyttäisi olevan vielä paljon suurempi, suhteutettunakin. Arnold Schwarzeneggerin elokuvissa tapetuista 98 % on miehiä ja 1,5 % naisia, kuten naisterminaattori.

Miehet ovat monella tapaa hyväksytty väkivallan uhri, naiset eivät. Miehen puolustaminen on sovinismia tai luuseriutta, naisen puolustaminen on sankarillista, edistyksellistä ja feminististä.

Elokuvajulkaisu Tv Tropesin mukaan naishahmot saavat automaattisesti yleisön sympatian, miehet eivät, ja miehet tapetaan julmemmin. Jos halutaan todella hätkähdyttää yleisöä, voidaan käyttää naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, ehkä myös alastonta naisvartaloa. Naisen lyöminen on silti poikkeus, ja kamera hyväilee naisvartaloa myös naisten itsestään ottamissa kuvissa Snapchatiä myöten.

Miehiltä myös useammin vaaditaan elokuvissa hengenvaarallisia stuntteja – ja muissakin töissä, kun taas naisen turvallisuutta yhteisö arvostaa aivan eri tavalla.

Kyllä naisiakin sorretaan, ei vain miehiä. Silti yksittäistä ilmiötä, kuten naisiin kohdistuva elokuvaväkivalta, ei pitäisi esittää todisteena siitä, että maailmassa sorretaan vain naisia. Naisten ja miesten sortoa pitäisi poistaa tasapuolisesti, kiihkottomasti ja järkevästi, ei yksipuolisesti vihaan kiihottamalla. Nyt taas lehdissä ja somessa on menossa kampanja, joka antaa ymmärtää, että elokuvien väkivalta kohdistuisi lähinnä naisiin, vaikka asia on päinvastoin.

Artikkelin faktat ja lisätiedot linkkeineen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s