”Saa verottaa sen, mitä et olisi ansainnut ilman yhteiskuntaa”

Robinson Crusoe oli saarelleen velkaa kaiken, koska ilman sitä hän ei olisi tienannut mitään? Kalliolle velkaa louhimistaan metalleista? Ei. Velkaa syntyy vain, jos hän itse niin sopii kaupanteossa – tai jos ottaa toisen omaa ja jää siten velkaa. Paljon tienaavat yleensä hyödyttävät muita paljon, kaupasta kun kumpikin osapuoli hyötyy, työsuhteestakin. Jos tuottavimmat perustaisivat oman yhteiskunnan, he tienaisivat ehkä jopa enemmän kuin vähemmän tuottavien yhteiskunnassa. Niinpä vähemmän tuottavat ovat heille velkaa, kun sääntelyllä estävät heitä tekemästä sitä, mikä olisi parasta? Who is John Galt?

Saa verottaa sen, mitä et olisi ansainnut ilman yhteiskuntaa” on tyhmimpiä argumentteja verotuksen puolesta.

Tuottavimpien ihmisten omassa yhteiskunnassa verotus olisi minimaalista, kannustimet ja talouskasvu huipussaan. He olisivat pian paljon rikkaampia kuin meidän yhteiskunnassamme. Me siis olemme heille velkaa, kun sääntelyllä ja verotuksella olemme sen estäneet.

Jos sinä ja minä tuotamme yksin kahden ja yhden euron edestä päivässä mutta yhdessä 20 ja 10 euron edestä, molemmat hyödymme yhteistyöstä. Se ei oikeuta minua iltaisin varastamaan sinulta 18 euroa väittäen, ettet ansaitse kahden euron ylittävää osuutta. Kyllä ansaitset, jos olen antanut sen sinulle saadakseni ne tavarat tai palvelut, jotka suostut antamaan minulle vastikkeeksi. Jos kukaan ei ota toisen omaa eikä käytä väkivaltaa, lopputulos on oikeutettu. Tämän totesi jo Immanuel Kant.

Oikeutettu verotus on 0 euroa. Valtio voi periä vapaaehtoista jäsenmaksua palveluksiaan vastaan ja ottaa vastaan lahjoituksia. Muu on epäoikeudenmukaista. Verotusta voi pitää pienimpänä pahana, mutta se on silti laillistettua varkautta.

 

2 kommenttia artikkeliin ””Saa verottaa sen, mitä et olisi ansainnut ilman yhteiskuntaa”

  1. Ei se Galt oikeasti siellä paratiisissaan rikastuisi kuin silleen kohtuullisesti. Kun ei siellä ole riittävästi ihmisiä ostamaan. Eikä infra synny itsestään. Ja sen rakentamiseen tarvitaan yhteiskuntaa, jolle Galtin täytyy maksaa veroa oikeudenmukaisuuden nimissä. Koulut, tiet, energia ja kaikki muu. Ei sitä Ayn Randia voi lukea talousoppina. Se oli kommunismiin, ihan oikeutetusti, pettynyt, joka kirjoitti toisesta ääripäästä. Ihan utopiaa.

    Tykkää

  2. Sehän voisi olla vaikka miljoonien ihmisten valtio. Tuottavia ihmisiä on paljon. Paljon sitä pienempikin valtio voisi olla rikas. Vieläkin rikkaammaksi he tulisivat, jos antaisivat ulkomaalaisten käydä rakentamassa ne tiet, se olisi win-win. Ollaan kiitollisia, että niin moni niistä tuottavimmista viitsii olla täällä rahoittamassa meidän elämäämme ja teitämme. Ehkä Galtin valtiossa ne olisivat maksullisia yksityisteitä tai jollain muulla vastaavalla järjestelyllä. En kannata sellaista, mutta ei se olisi epäoikeudenmukaista.

    En kannata Randiä. Hän oli osassa asioita oikeassa ja toisissa väärässä. Joitain asioita hän muotoili taitavasti.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s