”Kukaan ei välttele töitä!” Työstäkieltäytyjäliitto: neuvomme, miten saat tukia joutumatta töihin.

Kyse ei ole vitsistä”, liiton edustaja sanoo. Kun Ossi Nyman kertoi vältelleensä töitä koko ikänsä, vaikka elää yhä työmarkkinatuella, hänestä tuli ”Suomen vihatuin työtön”. Nymanin yksinhuoltajaäiti paiski koko ajan töitä, mutta hänen kaltaisilleen jää vähän käteen, koska heiltä verotetaan rahat tahallaan työttömille ja muihin valtion menoreikiin, joista yhdessä kertyy toistasataa miljardia euroa vuodessa. Tämä verotus synnyttää kannustinloukkuja, jotka tuottavat lisää ossinymaneja.

Jos joku väittää, että työttömyyskorvaukset eivät ole ratkaisevia verotuksessa ja hyvinvointivaltion kestävyydessä, hänestä varmaan minäkin voin elää piittaamatta ilmastonmuutoksesta, koska eihän yksi ihminen paljon vaikuta. Tai yksi suomi.

39-vuotias Nyman kertoi Helsingin Sanomissa lokakuussa 2017, ettei tiennyt mitä haluaa tehdä mutta ei ainakaan halunnut tehdä tarjolla olleita töitä. Monet muut työttömät sanoivat ajattelevansa samoin. Toiset taas suuttuivat siitä, että Nyman pilasi luottamuksen heihin ja lisäsi aktiivimallien säätämisen tarvetta.

  Nekin työt, joita Nyman ei halua tehdä, ovat paljon terveellisempiä ja miellyttävämpiä kuin valtaosa töistä viime vuosisatoihin asti, kun ihmiskunta eli äärimmäisessä köyhyydessä nykykapitalismin syntyyn asti. Omalla kustannuksellaan töistä voi kieltäytyä, mutta toisten rahoilla sitä ei pitäisi tehdä.

Töitä välttelevä pienentää muidenkin korvauksia

Mitä useampi välttelee töitä, sitä alemmas työttömyyskorvausten taso joudutaan asettamaan ja sitä korkeampia työttömyysvakuutuksia työläiset joutuvat maksamaan.

Siksi meillä on karensseja. Samalla tavalla kotivakuutuksestakin joutuu maksamaan ylimääräistä, jos ei käytä turvalukkoa, ja korvauksia saa vähemmän, jos on jättänyt ovensa lukitsematta. Muuten kaikkien korvauksia pitäisi leikata tai vakuutusmaksuja nostaa.

”Työnteosta hyötyy yritys eikä työntekijä”

Tiede kumosi tämän marxismin jo 1860-luvulla. Kaupassa yleensä sekä ostaja että myyjä hyötyvät, eiväthän he muuten siihen suostuisi. Työntekijälle palkasta on enemmän hyötyä kuin työhön käytetystä ajasta ja vaivasta haittaa. Olisi yli tuplasti, elleivät verotus ja sosiaaliturva veisi häneltä pois niin suurta osaa hänen työnsä hedelmistä. Ne kannustavatkin monet työttömiksi.

Pitäisikö kaupassa tuotteet hinnoitella niin, että ostajalle ei olisi ostamisesta mitään hyötyä, vaan myyjä saisi kaiken hyödyn itselleen? Ei. Sama koskee työpanoksen kauppaamista.

Linkkejä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s