Verotietojen julkisuus johtaa uhkailuihin, väkivaltaan ja ihmissieppauksiin. Terveystiedot mieluummin julki

Tutkijoiden mukaan yksilötason verotietojen ei tarvitsisi olla julkisia, vain anonymisoidun rekisteritiedon. Julkiset tulotiedot aiheuttavat uhkauksia, väkivaltaa ja ihmissieppauksia.

Vuonna 2019 eniten ansaitsi Ilkka Brotherus, 66 miljoonaa euroa, myytyään Amer Sportsin kiinalaiskonsortiolle. Hän maksoi yli 22 miljoonaa euroa veroja. Brotheruksen mielestä verotietojen ja terveystietojen pitäisi olla yksityisasioita. Hänen mukaansa Suomessa vero- ja tulotietojen julkistaminen on eräissä tapauksissa aiheuttanut uhkauksia tai muita ongelmia.

Vuonna 2009 turkulaismies kaappasi rikkaan perijättären ja piti tätä 17 päivää vankina miljoonien eurojen lunnaita vastaan. 

Kaksi tutkijaa puolusti verohallinnon linjaa hyväksyä hakemuksia omien tietojen jättämisestä pois verottajan medioille tarjoamasta ”juorulistasta”. Heidän mukaansa akateeminen tutkimus ei juuri tarvitse yksilötason tietoja. Verotiedot ovat poikkeus tästä käytännöstä, jossa rekisteridatasta ei tule julki yksilöiden tietoja ja datan saaminen vaatii hyväksytyn tietolupahakemuksen. Tiedotusvälineille annettuja (yksilöityjä) verotietoja käytetään heidän mukaansa lähinnä klikkiuutisointiin.

Lähdeviitteet ja lisätietoja

Toisen ihmisen yksityisyyden tarvetta on vaikea tietää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s