IPCC: ilmastonmuutoksen kokonaishyvinvointihaitat ovat 0-3 %, pientä verrattuna talouskasvuun

IPCC:n tuoreimman AR-raportin mukaan eri oletuksin ja menetelmin tehdyt tutkimukset ovat päätyneet samaan johtopäätökseen: ilmastonmuutoksen kokonaisvaikutus ihmisen hyvinvointiin on ”pientä verrattuna talouskasvuun”.[1] Estimaattien mukaan talous kasvaa satoja prosentteja samalla kun tulee noin 0-3 prosentin ilmastohaitat (ei-taloudellisetkin haitat rahaksi muutettuina).

Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalaksen (2020) mukaan on silti halvempaa torjua ilmastonmuutosta kuin sietää se. Tärkeintä on päästä eroon fossiilisista polttoaineista: kun voimala tai auto vanhenee, se voidaan korvata päästöttömällä. Liioittelijat ja pelottelijat kuitenkin haittaavat ilmastotoimia.[2][3][6]

Väitteet maailmanlopun uhasta ja epävakaasta tilasta ovat Taalaksen mukaan kovasti liioiteltuja.[5] Maapallon elinkelpoisuus ei ole uhattuna.[2][3] 

Liioittelu haittaa ilmastotoimia

Taalaksen mukaan liioittelu auttaa ilmastotoimia vastustavia populisteja. Siksi ilmastotoimien tulee perustua tosiasioihin ja realismiin.[6] Taalaksen sanoo, että ilmastokeskustelussa on nyt uskonnollisen ääriliikkeen piirteitä.[7]

Taalas katsoo, että metsäpolitiikassa tärkeintä olisi lopettaa sademetsien tuhoaminen, koska siellä ei uudisteta metsää vaan siirretään maa muuhun käyttöön. Metsätalous on parempi pitää Suomessa, jottei puunkäyttö siirtyisi maihin, joissa se tehdään kestämättömämmin.[6]

Pieni osa tutkijoita ylidramatisoi, samoin toimittajat ja poliitikot

Taalas: ”Maailmanloppu ei kuitenkaan ole näköpiirissä eikä ihmiskunta ole kuolemassa pois, vaikka olosuhteet pallollamme muuttuvatkin osin huonommiksi. Media ja pieni joukko tutkijoita on lähtenyt dramatisoinnin tielle, ja poliitikotkin ovat välillä intoutuneet väärille urille.”[3]

Kansan käsitys valitettavasti tulee tuolta pieneltä ääritutkijoiden joukolta ja sitäkin pahemmilta somettajilta ja poliitikoilta. IPCC:n tuorein AR-raportti on vuodelta 2014, mutta siitä puuttuvatkin tutkimustulokset ovat yleensä olleet samaa suuruusluokkaa: haitta on iso mutta talouskasvun hyödyt ovat kymmeniä kertoja suurempia. Taalaksen kolumni onkin tältä vuodelta.

Risto Isomäki: degrowth tai maailmankaupan leikkaaminen pahentaisi ilmastonmuutosta

(Maan ystävien) tiedetoimittaja-kansalaisaktivisti Risto Isomäen mukaan degrowth ei edes teoriassa voisi johtaa ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen vaan päinvastoin lämpenemisen hillitseminen vaatii riittävää maailmankauppaa. Kasvihuonepäästöt lämmittävät maata 4 W/m2 mutta ilmasto lämpenee vain 0,5 W/m2, koska ihmisen jatkuvasti tuottamat pienhiukkaset kumoavat pääosin lämpenemisen. Siksi maailmankaupan volyymia ja laivojen rikkipäästöjä olisi hyvin vaarallista vähentää ennen kuin on kehitetty kemiallisia ja biologisia keinoja ja poistettu niillä ilmakehästä hiilidioksidia riittävästi.[23]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s