Lipposen hukkakauraa

Pääministeri Lipponen tuomitsi SAK:n kokouksessa alkukesästä lääkärilakon hukkakaurana, joka tuhoaa seuraavan tuposadon. Näin tuli suoraan pääministeritasolta julkilausutuksi asioiden arvojärjestys hyvinvointivaltiossamme. Ylin suojelukohde, vähintäänkin Naturan veroinen, on tupo. Sen rinnalla ihminen ja hänen terveydellinen hyvinvointinsa jäävät kirkkaasti kakkoseksi.

Täällähän ei tupoa nöyryytetä!

Uutta tämä ei suinkaan ole. Jo runsaat kolme vuosikymmentä on tupokoneisto jauhanut voimalla ja kovilla arvoilla, joiden alla heikkovoimaisemmat sortuvat. Pääministeri olisi toisista arvoista lähtien voinut sanoa, että todellista hukkakauraa on kylvänyt tupo, joka on tunkenut ihmisiä, osaamista ja vastuuta rautaiseen pakkopaitaan. Nyt on korjattu satoa Lipposen puolueen johdolla tehdystä vuosikymmenten kylvötyöstä.

Vihreä peruspalveluministeri Soininvaara pani vielä paremmaksi sanoen lääkärien haluavan nöyryyttää tupoa. Jumalauta, näillä selkosillahan ei tupoa nöyryytetä! Vain ihmisiä kyllä saa nöyryyttää, kuten Soininvaaran mukaan köyhiä suomalaisia marssittamalla rikkaita norjalaisia heidän jonojensa ohitse hoitoon.

Lipponen: arvoinvalidi

Paavo Lipponen on murheellinen esimerkki vallan ”arvoinvalidisoivasta” vaikutuksesta, josta emeritusprofessori Matti Bergström on kirjoittanut. Hän näkee arvoinvalidin silmillään vain ihmistä ja elämää suuremmat valtajärjestelmät, ennen muuta EU:n ja tupon, mutta ei ihmisen kokoisia arkisia huolia, jotka taas ovat lääkärin työn koko sisältö.

Näin ymmärtää hyvin Lipposen vastauksen, kun Ylen aamutv:ssä kysyttiin, mitä Göteborgin EU-huippukokouksen mellakat hänen mielestään kertovat: poliisi ei pystynyt hoitamaan tehtäviään. Mitään yhteyttä vallan käyttötapaan hän ei erikseen kysyttäessäkään sanonut näkevänsä. Kuinkapa arvosokein silmin voisi nähdä?

Näistä kahdesta tupo saa olla kuinka kivikautisella tasolla tahansa, se saa aina Lipposen kehut. Hän äityi aikanaan lähes runolliseksi nykyisenkin tupon syntysanoissaan, vaikka onkin nyt puolueensa sisäpiirin kesäkokouksissa joutunut ilmaisemaan uskonpuutetta. Tulevaisuutta hän visioi vain EU:lle.

Tupo, demarien vaaliase

Noissa kesäkokouksissahan Lipponen loihe lausumaan, että tuponeuvotteluja olisi aikaistettava, ”jos maan talous niin vaatii”. Miksi ihmeessä maan talous sitä vaatisi? Onko Lipposella mielessään jonkinlainen ”sisäinen devalvaatio”, palkankorotusten pienentäminen tai peräti niistä luopuminen?

Eipä suinkaan. Ei maan talous tuponeuvottelujen aikaistamista vaadi, vaan demarien menestys seuraavissa vaaleissa. Tupo on ajoitettu päättyväksi vaalien alla, kuten edellinenkin presidentin vaalien alla varsin poikkeavasti jopa keskellä kuukautta. Se on tarkoitettu sadonkorjuujuhlaksi, jossa sateenkaarihallituksen satona jaetaan kansalaisille muhkeita palkankorotuksia ja armopaloina veroaleropoja. Tämän humun kantoaallolla on tarkoitus surffata demarien vaalivoittoon.

Lipponen pelkää nyt, että jos taantumahalla tuokin kadon, se tietää myös äänikatoa. Siksi on aikataulua rukattava. Siksi tupo on ihmistä tärkeämpi.

Kohti sopimusvapautta

Arkkiatri Pelkonen ilmaisi kesällä huolensa, että lääkärien palkat olisivat hajonneet paikallisesti sovittaviksi, jos lakko ei olisi loppunut lomien jälkeen. Olisikohan tuo ollut isokin vahinko? Entäpä jos olisikin hajautettu hallitusti, ja lakon olisi päättänyt sopimus, paljonko ja millaisin kriteerein rahaa jaettaisiin paikallisesti. Olisi vaikkapa päästy eroon tupo-hukkakauran ruumenista, yleiskorotuksista. Silloin ei myöskään vertailu ns. tuporaamiin olisi ollut aivan helppo.

Siinäpä vika taitaa ollakin, ja asian oletetussa hankaluudessa. Ikäänkuin kyseessä ei olisi sen arvoinen asia. Mutta tähän eivät luovuus ja rohkeus riittäneet. Valtakunnansovittelijakin asetetaan vartioimaan tuposysteemin, ei ihmisen hyvinvointia.

Kirjoittajasta:
Kauko Parkkinen on juristi ja valtiotieteilijä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s