Seitsemän periaatetta, osa 3

3. Periaate: Hyvä talouspolitiikka vaatii, että katsomme pitkän tähtäimen vaikutuksia kaikkiin ihmisiin, emmekä ainoastaan lyhyen tähtäimen vaikutuksia muutamiin.

Keynesin mennyt huomautus, ”pitkällä tähtäimellä olemme kaikki kuolleita,” voi olla totta. Mutta tätä ei tulisi pitää syynä tehdä talouspoliittisia päätöksiä, jotka tuovat hyvän mielen muutamille ihmisille tänään sillä hinnalla, että monet kärsivät tulevaisuudessa.

Mieleen tulee monia tämänkaltaisia päätöksiä. Kun Lyndon B. Johnson loi Great Society -suunnitelmansa, ajatuksena oli, että monet hyötyisivät sosiaaliturvasta tänään. Nyt tiedämme, että pitkällä tähtäimellä liittovaltion takaama sosiaaliturva johti toimettomuuteen, tuhosi perheitä, ja loi sukupolvesta toiseen jatkuvan riippuvaisuuden ja toivottomuuden. Suunnitelma maksoi omaisuuksia veronmaksajille ja aiheutti kulttuurillisia patologioita, joiden korjaaminen kestää sukupolvien ajan. Lisäksi nämä päätökset johtivat budjettivajeisiin ja valtion byrokratian kasvuun. Ne siis rikastuttivat muutamia aluksi ja ovat syöneet talouden kasvua ja kansankunnan moraalia jo vuosikymmeniä.

Tämä periaate vaatii meitä ajattelemaan asiat loppuun asti. Se kertoo, että emme saa olla pinnallisia päätöksissämme. Jos varas kulkee pankista pankkiin ja varastaa kaikki rahat jotka voi ja sen jälkeen vielä menee ostoksille tavarataloon, ei ole oikein päätellä, että varas stimuloi talouskehitystä. Ei vaikka kauppojen omistajat sanoisivat mitä.

Meidän tulisi muistaa, että tämä päivä on se huominen jonka eilisen taidottomat yhteiskunnalliset päättäjät käskivät meidän unohtaa. Jos haluamme olla vastuuntuntoisia ja aikuisia, emme voi käyttäytyä lasten tavoin. Lasten, jotka ovat itsekeskeisiä ja murehtivat vain tästä hetkestä.

Teksti on käännetty luvalla Mackinac Centerin artikkelista.

Linkkejä:
Seitsemän periaatetta, osa 1
Seitsemän periaatetta, osa 2
Seitsemän periaatetta, osa 4
Seitsemän periaatetta, osa 5
Seitsemän periaatetta, osa 6
Seitsemän periaatetta, osa 7

Kirjoittajasta:
Kirjoittaja on Mackinac Center for Public Policy:n palveluksessa. Keskus on Michiganissa sijaitseva think tank.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s