Lula Etelä-Amerikan uhkana

Eurooppalaisten oikeistopuolueiden vaalivoitot viimeisen kahden vuoden aikana ovat olleet raikas tuulahdus maailmanpolitiikassa. Etelä-Amerikassa tilanne on kuitenkin paljon mutkikkaampi.

Vicente Foxin taannoinen voitto oli merkki demokratian ja vapauden voitosta kun vuosikymmenet vallassa ollut yksipuoluejärjestelmä vihdoin romahti Meksikossa. Kolumbiassa Uriben keväinen vaalivoitto toi myös uutta toivoa maanosalle.

Totuutta toinen puoli

Ongelmia on kuitenkin odotettavissa. Venezuelan tilanne on ollut vaakalaudalla jo jonkin aikaa, onhan maassa vallanpitäjänä väkivaltaista vallankaappausta yrittänyt kommunisti. Argentiinan talouskriisi on puolestaan syössyt koko Etelä-Amerikan talouden laskuun. Jopa tavallisesti rauhallisessa Chilessä on lakkoiltu—huvittavin on tämänhetkinen lakkouhka on siellä opiskelijajärjestöjen tekosia. Pohjoismaalaisesta näkökulmastahan on hivenen outoa, että opiskelijat kieltäytyisivät opiskelemasta, etenkin kun syynä on vain parin sentin korotus bussilippujen hinnoissa.

Brasilia muita merkityksellisempi

Etelä-Amerikan vaankieleksi osoittautunee kuitenkin Brasilia. Sen talous on maanosan suurimpia, ja talouden romahdus johtaisi syvään lamaan kautta mantereen. Tästä syystä IMF:n tuore laina oli elintärkeä koko alueelle.

Vaikka onkin kyseenalaista, että talouksia tuetaan lainojen avulla, tässä tilannetta mutkistavat Brasilian lokakuiset vaalit. Gallupeja johtaa tällä hetkellä vasemmistokandidaatti Luis Ignacio da Silva, ”Lula”. Lula on luvannut kaikkea maan ja taivaan väliltä, mukaan lukien ulkomaalaisomistusten kansallistamisia.

Näkökulmia ruohonjuuritasolta

Brasilialaisen opiskelijan Mateo Beldan mukaan Lulan lupaukset ovat ”lähinnä populismia”. ”Kukaan ei varsinaisesti usko niihin, ja jos vaalit menevät toiselle kierrokselle, Lula joutuu pehmentämään asemiaan saadakseen keskiluokan äänet,” uskoo Mateo.

Lulan suosio on korkea, mutta koska vaaleissa on mukana kaksi vasemmistolaista kandidaattia hän ei todennäköisesti saa enemmistöä ensimmäisellä kierroksella, ja nykyisen Presidentti Cardoson maltillinen ehdokas Jose Serra osoittautunee vahvaksi vastukseksi.

Mateo kuitenkin huolehtii siitä mahdollisuudesta, että Lula voittaa. Tämän jälkeen kun monet ulkomaalaiset suuryritykset luultavasti vetäisivät investointinsa pois Brasiliasta. Belda toteaa, että taloudellisesti Brasilia tarvitsee tällä hetkellä ennen kaikkea ulkomaalaisia investointeja.

Slummiutuminen suurin ongelma

Brasilian suurin yksittäinen ongelma tällä hetkellä ovat luultavasti slummiutuvat suurkaupungit. Esimerkiksi Rio de Janeirossa on kaksi miljoonaa ihmista Copacabanasta Labloniin ulottuvalla rannalla. Heidän elintasonsa on usein jopa parempi kuin Euroopassa, ja niinpä heidän mittava työllistävä vaikutuksensa vetää maaseudun köyhiä kaupunkeihin. Infrastruktuuri ei kuitenkaan ehdi kehittyä perässä, ja niin syntyy hökkelikyliä, slummeja. Tällä hetkellä Rion lähialueet mukaanlukien kaupungissa on jo yli 11 miljoonaa asukasta.

”Jos yritykset rakentavat tehtaita Brasiliaan, ihmisten ei tarvitse muuttaa työn perässä kaupunkeihin, ja kehityksestä tulee tasaisempaa. Koska meillä elinkustannukset ovat niin paljon alemmat, kykenemme tarjoamaan työtä kilpailukykyisemmillä palkoilla,” toteaa Mateo. Ihanteellisessa maailmassa tämä toimisikin, mutta valitettavasti tullit ja muut kaupanesteet usein haittaavat tällaista hyödyllistä kehitystä. Ulkomaiset investoinnit eivät nykysään pääse tuottamaan koko sitä hyötyä, jonka voisivat.

Lula voi karkottaa yritykset

Tulleistaan huolimatta Brasilia on nykyään hyvä sijoituskohde. Oikeastaan ainoa tekijä, joka voisi haitata sen asemaa olisi Lulan voitto, joka pahimmillaan johtaisi ulkomaalaisten yritysten joukkopakoon maasta. Tämä olisi traagista, sillä se voisi hyvinkin kaataa maan talouden ja samalla syöstä koko Etelä-Amerikan syvään lamaan.

Kirjoittajasta:
Wiri Wuorimaa on Amerikassa asuva kansantaloustieteilijä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s