Seitsemän periaatetta, osa 4

4. Periaate: Jos rohkaiset jotakin, saat lisää sitä, jos rankaiset jotakin, saat vähemmän.

Ihmisinä me kaikki reagoimme palkkioihin ja rangaistuksiin. Käytöksemme muuttuu joskus voimakkaastikin riippuen siitä, palkitaanko vai rangaistaanko meitä sen tuloksena. Päättäjät, jotka unohtavat tämän tekevät typeriä päätöksiä, kuten nostavat jonkin toimen verotusta ja odottavat ihmisten sitten toimivan kuten aiemminkin. Aivan kuin ihmiset olisivat lampaita, jotka vain odottavat keritsemistä.

Muistatteko kuinka George Bush (ensimmäinen) petti vuoden 1988 ”Ei uusia veroja!” -vaalilupauksensa? Kesällä 1990 saimme kokea tuntuvat veronkorotukset. Kongressi lisäsi muun muassa veneiden, lentokoneiden ja korujen verotusta. He ajattelivat, että rikkaat ostavat näitä tuotteita ja ansaitsevatkin korkeammat verot. He kuvittelivat saavansa $31 miljoonaa uusia tuloja veron ensimmäisenä vuonna. Nyt tiedämme, että korkeammat verot toivat noin $16 miljoonaa ja maksoimme $24 miljoonaa uusina työttömyyskorvauksina, koska tuotteita tuottavat työntekijät jäivät työttömiksi korkeampien verojen tähden. Vain Washingtonissa voidaan tähdätä 31:een, saada 16, käyttää 24 ja vieläkin ajatella, että kaikki meni hyvin—siellä päättäjät unohtavat usein insentiivien merkityksen.

Haluatko tuhota perheitä? Tarjoa suurempi perusturva yksinhuoltajille. Haluatko vähentää säästämistä ja sijoituksia? Verota niitä vielä toisenkin kerran ja laita vielä pääoman tuottovero päälle. Haluatko vähemmän työtä? Kiristä työn verotusta, ja ihmiset tulevat siihen tulokseen, että työ ei ole tekemisen arvoista.

Juuri nyt Lansingissa (Michinganin osavaltion paakaupungissa) osavaltion alenevat tulot ovat suuren huomion kohteena, koska ne johtavat alijäämäisiin budjetteihin. Mackinac Centerissa uskomme, että valtion tulisi toimia tässä tilanteessa siten kuin sinä ja minä ja perheet kautta osavaltion toimivat: vähentää menoja. Tämä on erikoisen tärkeää mikäli haluamme stimuloida heikkoa taloutta tuottamaan lisää työpaikkoja ja tuloja. Jos potilas on sairas, lääkäri ei tietenkään iske suonta. Tästä syystä me olemme liittyneet yhteen Michiganin kauppakamarin, Senaattori Bill Schuetten ja Suur-Detroitin kauppakamarin kanssa ja vaatineet muutamia viikkoja sitten toteutuneiden veronleikkausten toimeenpanoa.

Teksti on käännetty luvalla Mackinac Centerin artikkelista.

Linkkejä
Tax Cuts: Tonic for an Ailing Economy
Seitsemän periaatetta, osa 1
Seitsemän periaatetta, osa 2
Seitsemän periaatetta, osa 3
Seitsemän periaatetta, osa 5
Seitsemän periaatetta, osa 6
Seitsemän periaatetta, osa 7

Kirjoittajasta:
Kirjoittaja on Mackinac Center for Public Policy:n palveluksessa. Keskus on Michiganissa sijaitseva think tank.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s