Arvelan verotyöryhmä hyvässä ja pahassa

Valtiovarainministeriön ylijohtaja Lasse Arvelan verotyöryhmän esitys on päälinjoiltaan oikeansuuntainen. Työryhmä kantaa aidosti huolta yritystoiminnan kilpailukyvystä ja samalla vähän myös veropohjastakin.

Työryhmän tehtävänä oli selvittää mitä muutoksia Suomen yritys- ja pääomaverotukseen pitää tehdä lähivuosina. Samalla ryhmä otti ”ilman lupaa” kantaa myös ansiotulojen verotukseenkin. Ryhmä vaatii korkeimman marginaaliveroprosentin alentamista ja toisaalta pienituloisten verotuksen keventämistä.

Pääomatulojen veroprosentti laskettaisiin nykyisestä 29 prosentista 25 prosenttiin. Sama prosenttimuutos tapahtuisi myös yhteisöverokannalle. Tämä ehdotus on työryhmän esityksen ydin. Sillä pyritään takaamaan Suomessa toimivien yritysten kilpailukyky EU-markkinoilla. Muutos on linjassa kilpailijamaiden verotuspäätösten kanssa ja takaa näin tasavertaiset kilpailuedellytykset näiltä osin. Ehdotetut muutokset ovat järkeviä ja ehdottoman kannatettavia.

Toisaalta voidaan kysyä miksi pääomatuloilla on tasavero mutta ansiotuloja verotetaan progressiivisesti. Tämä aiheuttaa selvää eriarvoisuutta kansalaisten välille. Mielestäni molempia tulomuotoja pitäisi kohdella samalla tavalla eli joko progressiivisesti tai mieluummin tasaveron kautta kuten Liberaalit ovat esittäneet. Tällöin kaikki tulot lasketaan yhteen ja verotetaan tasa-arvoisesti.

Uutena verona tulisi sitä vastoin jo paljon kohua aiheuttanut osinkovero. Tämän ehdotuksen myötä luovuttaisiin nykyisestä hyvitysjärjestelmästä. Myös tämä ehdotus on linjassa eurooppalaisen valtavirran kanssa mutta voi sellaisenaan toteutettuna aiheuttaa pahaa vahinkoa erityisesti PK-yrityksille, joiden omistajayrittäjät saavat suuren osa tuloistaan nimenomaan osinkoina. Mielestäni tässä kohtaa työryhmä on ollut liian suoraviivainen.

Itse ehdottaisin, että osinkovero tulisi ainoastaan listautuneiden yritysten maksamille osingoille. Tätäkin vastaan voidaan kyllä esittää erittäin hyviä vasta-argumentteja, joten kysymys vaatisi tarkempaa analyysiä veron seurannaisvaikutuksista. Muiden yritysten omistajat jättäisin osinkoveron ulkopuolelle. Tämä kannustaisi edelleen uusien yritysten perustamiseen ja yrittämiseen kovallakin riskillä. Yrittäminen ei ole edelleenkin turhan suosittua Suomessa, joten yrittämisen kynnystä ei kannata lähteä ainakaan nostamaan.

Työryhmän ehdotus yhteisöveron kuntaosuuksien poistamisesta ja niiden korvaamisesta paremmalla valtionosuusjärjestelmällä on kaksiteräinen miekka. Toisaalta tämä muutos voisi olla järkevä mikäli lakisääteisten peruspalveluiden valtionosuudet saatettaisiin vastaamaan todellisia keskimääisiä kustannuksia. Toisaalta muutos veisi yritysvaltaisilta kunnilta taas lisää vapautta omiin tuloihinsa eikä enää kannustaisi hyvien yritysolosuhteiden luomiseen. Tämä kohta on kuitenkin ongelmallinen ja lopputulos riippuu paljolti siitä miten muutos ihan oikeasti toteutettaisiin.

Varallisuusvero koskee vain parhaiten toimeentulevaa osaa suomalaisista. Työryhmä ehdottaa varallisuusverosta luopumista ja sen sijaan kiiinteistöveron nostoa. Tämä voisi osaltaan korvata kunnille valtionosuuksien menettämisen myötä häviävää vapautta omaan tuloon.

Työryhmän estys sisältää monia jo sellaisenaan toteuttamiskelpoisia elementtejä. Osa ehdotuksista on kuitenkin jäänyt raakileiksi, kuten osinkojen verotus ja yleisesti ottaen tulojen tasapuolinen kohtelu.

Työryhmä oli ottanut kantaa siis myös ansiotulojen verotukseen. Keskituloisena ja hävyttömän rankasti verotettuna olen itse huolissani siitä, ettei kukaan puhu keskituloisten verotuksen keventämisestä! Pelkoni on, että veronkevennysten maksumieheksi joutuu taas pitkää päivää puskeva keskiluokka, kuten tähänkin asti. Ansiotulojen verokevennykset on ehdottomasti kohdistettava kaikkiin tulonsaajaryhmiin. Pienituloisille voidaan antaa hieman enemmän, koska se tuo vastaavia säästöjä työllistymisen ja pienenevien sosiaalimenojen kautta.

Kirjoittajasta:
Kirjoittaja on Liberaalit rp:n hallituksen jäsen ja ohjelmatyöryhmän vetäjä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s