Tukholman asuntosääntely tuhonnut asuntomarkkinat ja valinnanvaran

Tukholman vuokra-asuntojonot ovat 20 vuoden mittaiset, niissä on 80 000 ihmistä, ja vain sadasosa asunnoista vapautuu vuosittain – tilanne on kuin Neuvostoliitossa pahimmillaan. Kyseessä on miltei tyylipuhdas esimerkki sääntelyn tuhoista.

Tuoreen tutkimuksen mukaan Tukholman asuntomarkkinat ovat Euroopan toimimattomimmat. KTH:n professori Åke E. Andersson kertoo DN:n haastattelussa, että Tukholmassa on kattava vuokra-asumisoikeuden musta pörssi, kiperässä tarpeessakin asuntoa on lähes mahdotonta saada ja asuntotuotanto on vähäistä kovasta kysynnästä ja väestönkasvupaineesta huolimatta.

Vähiten haluttujen alueiden asuntovuokrat ovat poikkeuksellisen korkeita ja halutuimpien alueiden vuokrat keinotekoisen matalia, jolloin asuntomarkkinat eivät selkeästi ohjaa asukkaita vähemmän niukoille alueille, ja toisaalta vahingossa halutulle paikalle päässyt ei hevin sieltä lähde – varmuuden vuoksi – vaikka hänen asumistarpeensa olisivat aivan toisenlaisia. Omistajan insentiivi panostaa asunnon ylläpitoon ja laatuun on vähäinen, koska hän ei voi saada siitä markkinahintausta korvausta vuokrassa. Tällaisista syistä Tallinnan historiallisesti arvokkaat puukorttelitkin ovat tuhoutumassa. Pommituksetkin häviävät pitkäaikaiselle asuntosääntelylle. Monessa muussakin Euroopan maassa syyllistytään samaan syntiin, esimerkiksi liberaalin Hollannin asuntomarkkinat on säännelty aivan jumiin. Ruotsissa sääntely on kuitenkin vielä pahempaa kuin missään muualla.

Jotkut kuvittelevat, että viis sääntelystä, ihmiset kohauttavat olkiaan epäoikeudenmukaisille laeille ja luovat markkinat siitä piittaamatta. Todellisuudessa pimeät markkinat joutuvat toimimaan salaa ja tehottomasti, mikä on monella tapaa ongelmallista.

Tutkimuksen kaupungeista vapaimmin vuokra määräytyi Brysselissä, Zyrichissä, Manchesterissä, Oslossa ja Helsingissä. Muissakin ollaan siirtymässä lähemmäs markkinataloutta Tukholmaa lukuunottamatta. Silti Ruotsissa esitetyt kauhukuvat eivät ole toteutuneet, vaan haluttujen ja syrjäisten asuntojen vuokrat ovat aika lailla samassa suhteessa kuin niiden myyntihinnatkin. Markkinat päättävät, siis perheiden asuntomaut määräävät asuntojen hinnat.

Tukholmassa puolestaan vuokralaisten järjestö ja kaupungin asuntoyhtiöt neuvottelevat vuokratason, joka on sitten miltei sama kaikkialla alueista ja asunnoista riippumatta. Lisäksi vuokralaisen asumisoikeus on ikuinen, ja sellaisesta satojentuhansien kruunujen edusta ei tämän asuntoloton (”jonon”) voittajan tietenkään kannata luopua, vaikka asunto vastaisi huonosti nykyisiä tarpeita. Tosin jotkut silti alivuokraavat asuntojaan laittomasti edelleen, tutkimuksen mukaan keskimäärin 60 %:n voitolla!

Linkkejä:
Kirjoittajan artikkeli asuntomarkkinoista
Dagens Nyheter: ”Taito luoda jonoja”
Helsingin Sanomat 23.12.02: ”Tukholmassa jopa 20 vuoden asuntojono”
Vuokrasääntely (Liberalismi.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s