Uudella hallituksella työreformi edessä

Vaalien leimallisin piirre olivat ”pääministerivaalit”. Valinta kuuluu eduskunnalle, ja siinä jokaisella edustajalla on yksi ääni puolueesta riippumatta. Silti Keskusta ja etenkin SDP markkinoivat vaaleja pääministerivaaleina saadakseen näin ääniä muilta puolueilta, mikä hyvinkin toteutui. Kymmenisen prosenttia kansasta meni halpaan ja se riitti merkittäviin siirtymiin.

Luontevin hallitus olisi voittajien – Keskustan, SDP:n ja Vihreiden muodostama. Tunnusteltakoon sellaisen edellytykset ensimmäisenä, mutta on muistettava, että hallituksen tulee nauttia eduskunnan enemmistön luottamusta, eikä demokratiassa Keskustaa äänestäneellä neljänneksellä ole sen suurempaa valtaa kuin muita äänestäneillä kolmella neljänneksellä.

Punamulta voikin olla aivan toimiva ratkaisu nyt kun hallituksen ensimmäisenä ja tärkeimpänä tehtävänä on työreformi. Raimo Sailaksen (sd) työryhmän pohjapaperi valmistuukin sopivasti uuden hallituksen käytettäväksi, joskin olisi ollut reilumpaa tuoda se keskustelun pohjaksi jo ennen vaaleja, kuten Osmo Soininvaara vaati.

Kaikki tietävät työreformin tarpeen – työllisyysasteemme laahaa pahasti jäljessä jopa muista pohjoismaista. Vippaskonstit eivät enää auta, vaan työntekemistä vaikeuttavaa säädösviidakkoa on purettava rajusti – tai mieluiten nollattava tilanne ja rakennettava uusi asetelma puhtaalta pöydältä. Pääsääntönä tulee olla, että työntekijä ja työnantaja saavat halutessaan poiketa muiden tekemistä sopimuksista. Lisäksi työntekijöiden asemaa ja työnteon kannustavuutta tulee vahvistaa perustulon / negatiivisen tuloveron tapaan.

Avainasemassa on SDP:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma, tuore kansanedustaja. SAK-taustaisena hän saattaa pystyä vakuuttamaan AY-korporaatiot muutosten välttämättömyydestä. Toisaalta hamutessaan Ihalaiseksi Ihalaisen paikalle hän saattaa päättää ratsastaa populismilla ja vaikeuttaa uudistuksia parhaansa mukaan. Pian näemme, onko maan ja työttömien etu hänelle tärkeämpää kuin oma asema.

Jonkinlaisen työreformin tulemme näkemään joka tapauksessa, piankin, mutta pahimmassa tapauksessa se tulee vain olemaan tilastotemppu, parhaassa saamme viimein täystyöllisyyden, joka olisi voitu ja pitänyt saavuttaa jo lähes vuosikymmen sitten.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s