Arabimaiden takapajuisuus: ei islamin vaan nykyoppien syytä

Artikkelissaan What Went Wrong? professori Bernard Lewis on analysoinut islamilaisten maiden jälkeenjääneisyyden syitä.

Aikanaan kukoistaneet islamilaiset maat ovat jääneet jälkeen ensin Euroopasta ja nyt myös vielä äsken köyhistä Kaukoidän maista. Jälkimmäiset ovat myös osoittaneet, että kolonialismikaan ei ole uskottava syntipukki. Niinpä moni esittää islamin ongelmien syyksi.

Jos islam on este vapaudelle, tieteelle ja taloudelliselle kehitykselle, miksi vuosituhat sitten islamilainen maailma oli edellekävijä näissä kaikissa toisin kuin tulloin ahdasmielisempi ja tukahduttavampi kristinusko? Ja tämä silloin kun islam oli lähempänä juuriaan! Kysymys: ”Mitä islam on tehnyt muslimeille” pitää muuttaa muotoon ”muslimit ovat tehneet islamille”, jota nykyään leimaa suvaitsemattomuus ja fanatismi.

1900-luvulla arabimaissa on kokeiltu sosialismia ja nationalismia, joista edellinen epäonnistui ja jälkimmäinen osoittautui tehottomaksi [ja tuhoisaksi]. Näiden yhdistelmä, kansallissosialismi (natsismi) yhä vallitsee monessa maassa. Arabien ainoa toivo on vapaus – kansalaisten vapaus tyranniasta, naisten vapaus miesten sorrosta, talouden vapaus korruptiolta ja hallitusten ”talouspolitiikan” virheiltä.

Vastaaviin johtopäätöksiin päätyi viime vuonna myös arvovaltainen YK:n alainen, Arabiliiton tukema, pitkälti arabi-intellektuellien tekemä tutkimus: vapauden, tieteen ja naisten oikeuksien tukahduttaminen ovat syinä arabimaiden kurjuuteen. Tutkimus kattaa 22 arabimaata, yhteensä 280 miljoonaa ihmistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s