Guardian puolustaa terveydenhuollon yksityistämistä

Merkittävin vasemmistolainen brittilehti ”The Guardian” kirjoittaa, miten työväenpuolueen hyväksyttyä sen tosiasian, että teollisuudessa ja kaupassa markkinaliberalismi toimii paremmin kuin valtiokollektivismi, nyt sen haasteena on myöntää sama terveydenhuollon kohdalla.

Lehden mukaan sosialistit ja sosiaalidemokraatit muualla Euroopassa ovat havainneet tämän jo kauan sitten. Ranskassa kolmannes ja Saksassa puolet sairaalavuoteista on yksityisiä ja näissä maissa köyhimmätkin saavat parempaa hoitoa kuin Britanniassa.

Tukholmassakin yksityistettiin monta sairaalaa. Aluksi ay-liike tietysti vastusti, mutta pian muutti mieltään huomattuaan, että yritysten kilpailu tarjoaa työntekijöille mahdollisuuden valita itselleen mieluisin työpaikka ja työehdot monesta erilaisesta. Hoitajaliitto ryhtyikin kannattamaan yksityistämistä.

Myös työviihtyvyystutkimukset osoittavat yksityiset työpaikat paljon julkisia paremmiksi. Viihtyisyys on taloudellisesti kannattavaa: tuottavuus ja työpaikkojen kysyntä kasvavat, ajanhukka, työvoimapula ja sairaspoissaolot vähenevät.

Guardian korostaa, että tasa-arvon tavoitteena tulee olla huono-osaisten auttaminen eikä muiden haittaaminen.

Linkkejä:
Guardian: Why Labour MPs must back reform

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s