Sananvapaus vaarassa

Sananvapautta tutkiva Freedom House on jälleen julkistanut arvionsa sananvapauden tilasta maailmassa:

http://www.freedomhouse.org/

Euroopan maista viisi on nyt kategoriassa ”ei vapaa”, mikä tarkoittaa sitä, että sananvapaustilanne on Euroopassa hälyttävästi huonontunut viime vuoden aikana. Vain Valko-Venäjä ja Azerbaidzhan olivat tässä kategoriassa aiemmin. Nyt myös Venäjä, Ukraina ja Armenia ovat pudonneet epävapaisiin maihin. Entisen Neuvostoliiton alueen maista enää Baltian maat ovat vapaita, Georgia ja Moldova osittain vapaita.

Kuluneen vuoden aikana sananvapaustilanne on huonontunut jyrkimmin juuri Venäjällä, joka on pudonnut alimpaan kategoriaan kommunistisen diktatuurin Valko-Venäjän seuraan. Moldova, jossa kommunistit nousivat valtaan vuonna 2001, sinnitteli edelleen vuonna 2002 kategoriassa ”osittain vapaa”, pääosin Kristillisdemokraattisen kansanpuolueen (PPCD) johtaman opposition periksi antamattoman vastarinnan ja Romanian avulla tapahtuvan julkaisutoiminnan ansiosta. PPCD:n johdossa on ihmisoikeus- ja sananvapausaktivisti Vlad Cubreacov, minkä lisäksi puolueen johtohahmoja ovat olleet Iurie Rosca ja Stefan Secareanu.

Opposition aktiivisuudesta on kiittäminen myös sitä, että Iran ei ole sananvapauden osalta kaikkein mustimpien listalla (ks. tuonnempana).

Venäjän surkeaan sananvapaustilanteeseen on vaikuttanut Tshetshenian sodan ja siihen liittyvän törkeän sensuurin lisäksi Vladimir Putinin aikana tapahtunut radikaali sananvapauden kaventuminen, kun viimeinenkin riippumaton televisioasema lakkautettiin ja toimittajien vapauksia on rajoitettu uusilla tiedotussäännöillä ja vakoilulainsäädännöllä. Viranomaisten mielivalta ”vaarallisen” tai ”valtion etujen vastaisen” tiedon määrittelyssä (ja sen myötä toimittajien ja tiedotusvälineiden rankaisussa) on kasvanut. Lisäksi Venäjällä hyökkäykset toimittajia vastaan ovat lisääntyneet hälyttävästi.

On syytä huomioida myös Venäjän satsaus tiedotusvälineisiin kohdistuvaan konspiratiiviseen toimintaan: Elektronisesta tiedustelusta ja mediavalvonnasta vastaava KGB:n perillinen FAPSI oli jo vuonna 1999 henkilöstömäärältään Venäjän suurin tiedusteluorganisaatio (virallisenkin tiedon mukaan n. 80’000 virkailijaa), vaikka kuulemme paljon enemmän sisäiseen turvallisuuteen ja vastavakoiluun (mutta myös vakoiluun) keskittyvästä FSB:stä, ulkomaantiedustelu SVR:stä, suojelupalvelu FSO:sta ja sotilastiedustelu GRU:sta. Entisen Neuvostoliiton alueella yksityisten sähköposteja luetaan ja internetiä seurataan tiiviisti.

Toimittajien turvallisuudesta huolehtiva CPJ-järjestö on listannut viime vuonna maailman vaarallisimmiksi paikoiksi toimittajille Tshetshenian, Afganistanin, Irakin, Valko-Venäjän, Eritrean ja Togon. Myös palestiinalaisalueita CPJ piti vaarallisina. Lehdistövapautta on eniten loukattu Vietnamissa ja Kuubassa.

”Toimittajat ilman rajoja” -järjestön mukaan Venäjä oli vuonna 2002 maailman vaarallisin työympäristö toimittajille ja sensuuri ja sananvapauden loukkaukset lisääntyivät eniten juuri Venäjällä. Venäläiset sananvapausaktivistit pitivät raporttia kuitenkin liian lievänä, katsoen todellisuuden olevan vielä pahempi. (Helsingin Sanomat, 14.1.2003.)

Freedom House on myös julkaissut listan maailman pahimmista diktatuureista. Suuri osa listan maista on samoja, jotka olivat listalla edellisinäkin vuosina. Vuonna 2002 maailman epävapaimpia valtioita olivat (aakkosjärjestyksessä) Burma, Eritrea, Irak, Kiina, Kuuba, Laos, Libya, Pohjois-Korea, Päiväntasaajan Guinea, Saudi-Arabia, Somalia, Sudan, Syyria, Turkmenistan, Uzbekistan ja Vietnam. Samaan pahimman tilanteen kategoriaan kuuluivat miehityksen alaisina olevat Länsi-Sahara, Tiibet ja Tshetshenia. Tämän vuoden puolella tilanne alkanee parantua Irakin osalta, mutta muuten sananvapauden musta lista säilyy yhä samana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s